Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Briesmīgā sonāte

Ilze Auzāne

«To varētu nosaukt par sava veida kaprīzi,» par savu debiju profesionālajā režijā saka aktieris Krišjānis Salmiņš, kurš jau vairākus gadus Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā kopā ar 12. klases skolēniem veido tradicionālās Žetona vakara izrādes. Sestdien, 21. maijā, plkst. 22.00 Valmieras Drāmas teātra LMT Mansarda zālē pirmizrādi piedzīvos viņa jauniestudējums Kāpēc es nogalināju sievu pēc XIX gadsimta krievu klasiķa un domātāja Ļeva Tolstoja ģimenes trillera Kreicera sonāte (1890) motīviem par laulību kā slēptu noziegumu.

Pazīstamā krievu rakstnieka stāsta galvenais varonis ir Vasīlijs Pozdniševs, kurš iesaistās citu vilciena pasažieru sāktajā sarunā par mīlestību (tāpat kā Ļeva Tolstoja slavenajā romānā Anna Kareņina, nozīmīgu lomu šajā darbā ieņem dzelzceļa motīvs). «Bija agrs pavasaris. Mēs braucām otro diennakti,» atceras galvenais varonis, kura dzīvesstāsts tiek izklāstīts pirmajā personā. Vasīlijs Pozdniševs atzīstas, ka ir nogalinājis savu sievu Ļizu, kuras attiecības ar vijolnieku Truhačevski izraisījušas viņā postošas greizsirdības jūtas.

«Es lasīju monogrāfiju par Ļeva Tolstoja dzīvi un darbu,» sarunā ar laikrakstu Diena atklāj Krišjānis Salmiņš, kurš tieši šī darba lappusēs «uzskrējis virsū» stāsta Kreicera sonāte nosaukumam (tā ir atsauce uz vācu komponista Ludviga van Bēthovena Devīto sonāti vijolei un klavierēm, kas ieliek pamatu simpātijām starp galvenā varoņa sievu un mūziķi. «Briesmīga lieta ir šī sonāte.»). «Es to izlasīju un iemīlēju,» savās atmiņās dalās aktieris, kura acu priekšā šis stāsts materializējies, un radusies vēlme tajā padalīties ar citiem.

«No Kreicera sonātes esam izvilkuši to, kas mums pašiem šajā brīdi ir šķitis svarīgi,» saka režisors un dramatizējuma autors. Krišjānis Salmiņš akcentē, ka viņa veidotā izrāde neesot ļoti tiešs Ļeva Tolstoja darba pārlikums, kāds, piemēram, bijis režisoru Mihaila Šveicera un Sofijas Miļkinas 1987. gadā uzņemtais ekranizējums ar izcilo krievu aktieri Oļegu Jankovski galvenajā lomā. Krišjāņa Salmiņa iestudējums tiek pieteikts kā izrāde vīriešiem par vīriešiem. «Tā ir iespēja vīriešiem paskatīties uz sevi no malas,» viņš precizē.

Valmieras Drāmas teātra iestudējumā Kāpēc es nogalināju sievu galvenajā un vienīgajā lomā būs redzams aktieris Mārtiņš Liepa. «Kaimiņu būšana,» smejoties piebilst Krišjānis Salmiņš. Viņi abi ir dzimuši Saldū. «Mēs dzīvojām vienā sētā,» par savu jaunāko kolēģi stāsta režisors, kurš uz viņa pleciem uzlicis monoizrādes smagumu. «Draudzīgi cīnījāmies,» sava iestudējuma tapšanas procesu raksturo Krišjānis Salmiņš, kura radošajā komandā darbojas arī scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Varis Siliņš. Tuvākās izrādes - 22. un 28. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?