Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Brigmanis iegalvo LZS biedriem, ka partija drīz atkal būšot valdībā

Atrašanās opozīcijā nav paretinājusi Latvijas Zemnieku savienības (LZS) rindas, bet LZS priekšsēdim Augustam Brigmanim sestdien partijas kongresā tik un tā šķita svarīgi delegātiem iegalvot, ka ZZS drīz atkal būs valdībā. Pašlaik gan koalīcijas partiju strīdu apmērs nav tik ievērojams, lai kāda no tām paliktu ārpus šīs vai nākamās valdības.

A. Brigmanis sacīja: «Mēs esam Valda Dombrovska valdības garants.» Viņš minēja gadījumus, kad premjeram bija nepieciešamas Zaļo un Zemnieku savienības balsis, kā tas notika pavisam nesen, kad ar opozīcijas atbalstu valdībā apstiprināja satiksmes ministru Anriju Matīsu.

«Koalīcija un atsevišķas tās partijas ir uz sabrukšanas sliekšņa, un valdībai nostrādāt līdz sasaukuma beigām būs grūti,» klāstīja A. Brigmanis. Viņš arī turpmāk vadīs partiju. LZS kongresa delegāti sāka aplaudēt jau atklātās balsošanas laikā, lai sveiktu A. Brigmani ar kārtējo pārvēlēšanu uz diviem gadiem LZS priekšsēdētāja amatā. Pret bija tikai četri delegāti, divi atturējās. Četru kandidātu konkurencē par partijas priekšsēža pirmo vietnieku ievēlēja Saeimas deputātu Uldi Auguli, kurš ir arī Zaļo un Zemnieku savienības līderis, par vietnieku - Jelgavas mēru Andri Rāviņu. Uz vietnieka amatu pretendēja arī Dobeles novada vadītājs Andrejs Spridzāns un Guntis Vilnītis no Ikšķiles novada, bet viņi saņēma mazāk balsu. LZS ir vairāk nekā 1700 biedru, kurus kongresā pārstāvēja 298 delegāti. Zaļo un Zemnieku savienība ir trešais populārākais politiskais spēks pēc Saskaņas centra un Vienotības - Latvijas faktu aptauja liecina, ka februārī par to bija gatavi balsot 9,3% aptaujāto.

Zemnieku savienības kongresā nemainīgas ir vairākas lietas. Tas lielākoties notiek Jelgavā, to atklāj aktrise Vera Gribača, pēdējos gados - arī LZS dibinātais koris, kas tagad jau kļuvis par Garkalnes novada jaukto kori Pa saulei. LZS nesirgst ar biedru aizplūšanu pat krīzes laikā, par kādu var uzskatīt atrašanos opozīcijā. Tai nesen piebiedrojies arī Kārlis Greiškalns, kurš bijis gan Tautas partijas, gan LPP/LC rindās. Zināmu laiku kongresā parasti aizņem viesu uzrunas, jo LZS ir sadarbības partneri Ventspilī, Liepājā, Līvānos, kā arī apvienības biedri Latvijas Zaļajā partijā. Kongresu sveica arī frakcijas deputāte Iveta Grigule, kura nav nevienā partijā. Raksturojot Saeimā pārstāvētos politiskos spēkus, viņa lika saprast, ka «aiz Vienotības paliek tukšas lauku sētas», bet Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK savukārt «pazaudējusi cilvēku», jo runājot galvenokārt par idejām.

Kongresā savu tiesu saņēma katra valdības partija. «Brūkošās Reformu partijas ministrs [Edmunds] Sprūdžs nav sapratis, ka pašvaldības nav lego klucīši, ar kuriem var spēlēties. Lai apturētu šo ālēšanos, ZZS ir gatava uzņemties atbildību par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju,» stāstīja A. Brigmanis. Reaģējot uz pašvaldības uzraugošā ministra piedāvājumu samazināt novadu skaitu līdz 30, viņš minēja, ka, piemēram, tādi mazie novadi kā Jaunpils un Durbe parādījuši, ka var attīstīties neatkarīgi no lieluma. Te gan jāatgādina, ka E. Sprūdžs nerunā par pašvaldību piespiedu apvienošanu, bet gan pieļauj, ka līdz 2020. gadam tās pašas varētu izšķirties par iekļaušanos lielākos novados. Vēl nesen Reformu partijas līderi norādīja, ka sadarbība ar ZZS nebūs iespējama, kamēr nebūs gūta pārliecība, ka to neietekmē partijas Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs. Uz to LZS priekšsēdis atbildēja, ka, izņemot vēlētājus, viņam nevienam nekas neesot jāpierāda.

Ar ziņojumu kongresā uzstājās arī Rīgas mēra kandidāts Armands Krauze, kurš, līdzīgi kā citu partiju sarakstu līderi, ieskicēja savas ieceres pašvaldībā, to vidū bija arī gluži neticami priekšlikumi, piemēram, nodrošināt bezmaksas transportu visiem Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem. Kāda delegāte arī atklāja - «pēc tam kad zaļie mūs uzmeta», jau šķitis, ka Rīgā Latvijas Zemnieku savienības saraksta nemaz nebūs un ar zināmām grūtībām A. Krauze esot pierunāts startēt. Viņa uzstāšanās gan radīja iespaidu, ka politiķis šo pienākumu ir uzņēmies labprāt un jaunajā lomā jau bija iejuties labi. Debatēs arī izskanēja pieprasījums pēc žurnāla Privātā dzīve laukos, kurā varētu parādīt gan to, kā savā lauku saimniecībā dzīvo bijušais politiķis Gundars Bērziņš, gan kas notiek Zaļās partijas Rīgas saraksta līdera Gunta Belēviča briežu dārzā. Jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās ZZS biedri startēs 90 pašvaldībās, no kurām vairākās Zemnieku savienība cīnīsies ar Zaļo partiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?