Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Brīnumaina izglābšanās vai teicams teātris

Varonis vai viltvārdis? Pagaidām nav skaidrs, kurš apzīmējums atbilst 37 gadus vecajam salvadoriešu zvejniekam, kuru pirms divām nedēļām atrada laivā, kas dreifēja Klusajā okeānā pie Māršala Salām. Vīrietis apgalvo, ka okeānā pavadījis ilgāk par gadu un pārticis no putnu gaļas un zivīm.

Vieni tic, ka vīrieša brīnumainās izglābšanās stāsts ir patiess, bet citi to uztver ar aizdomām, jo viņš nav spējis atbildēt uz vairākiem svarīgiem jautājumiem par notikušo. Neticību pastiprinājis arī zvejnieka ārējais izskats uzreiz pēc izglābšanas, jo tas neesot liecinājis, ka viņš vairākus mēnešus būtu pavadījis ārkārtējos apstākļos.

Kolēģis neizturēja

30. janvārī divi Māršala Salu iedzīvotāji pamanīja nelielu stiklšķiedras laivu, kas bija izskalota pie kādas neapdzīvotas saliņas. Nokļuvuši pie septiņus metrus garās laivas, viņi tajā atrada ar kuplu bārdu un gariem matiem noaugušu vīrieti, kura vienīgais apģērba gabals bija noskrandušas apakšbikses.

Izglābtais izrādījās Meksikā dzīvojošais Salvadoras pilsonis Hosē Salvadors Alvarenga, kurš tika nogādāts salu galvaspilsētā Madžuro. Viņš vietējiem apgalvoja, ka 2012. gada decembrī kopā ar vēl vienu vīrieti laivā atstājis Meksikas rietumu piekrastes pilsētu Tapačulu, kas atrodas aptuveni 12 500 kilometru attālumā no Māršala Salām.

Viņi ar laivu devušies vienu dienu ilgā zvejā, bet uznākusi spēcīga vētra, kas viņus ienesusi tālu okeānā un sabojājusi laivas dzinēju. Lai izdzīvotu, vīrieši ēduši jēlu putnu gaļu un zivis un dzēruši bruņurupuču asinis, savu urīnu un lietusūdeni. H. S. Alvarengas gados jaunais pārinieks neesot spējis pierast pie šādas barības un dažus mēnešus pēc aiznešanas okeānā nomiris no bada.

H. S. Alvarenga kolēģa mirstīgās atliekas esot iemetis okeānā. «Kas cits man atlika?» viņa teikto Māršala Salu amatpersonām citē telekompānija CNN. Redzot biedra mokošo nāvi, H. S. Alvarenga esot apsvēris iespēju izdarīt pašnāvību: «Es vēlējos sevi nogalināt, tomēr pārdomāju. Es lūdzu Dievu, lai viņš mani izglābj.»

Okeānā atrastais vīrietis pagājušajā pirmdienā pirmo reizi parādījās publikas priekšā. Aculiecinieki apgalvo, ka viņš smaidījis, izskatījies enerģijas pilns un pārsteidzoši veselīgs. Tomēr nedēļas beigās, kad H. S. Alvarengam tika sarīkota vēl viena tikšanās ar presi, viņš izskatījies krietni sliktāk. «Viņš izskatījās novārdzis, it kā būtu noskrējis divus vai trīs maratonus,» kāda amatpersona sacīja ziņu aģentūrai AP.

Viņš sūdzējās par spēcīgām muguras sāpēm un kāju pietūkumu. Ārsti sacīja, ka viņa organisms cieš no atūdeņošanās, kā arī vitamīnu un minerālvielu trūkuma, ziņo AFP. H. S. Alvarenga jau pagājušajā nedēļā bija paredzējis atgriezties dzimtajā Salvadorā, tomēr veselības problēmu dēļ ceļojums atlikts uz šo nedēļu.

Daudz neskaidrību

Kopš H. S. Alvarengas izglābšanas nerimst runas par to, vai ar viņu patiešām noticis tas, ko viņš stāsta.

Izdzīvošanas eksperti un ārsti uzskata, ka ir iespējams izdzīvot, ilgāku laiku pārtiekot no jēlas gaļas, dzīvnieku asinīm un lietusūdens, tomēr viņi skeptiski vērtē H. S. Alvarengas stāstīto, ka viņš ar kailām rokām ir ķēris zivis, bruņurupučus un putnus.

Aizdomas izraisījis arī zvejnieka izskats pēc izglābšanas. Māršala Salu ārlietu ministrs Džī Bings stāsta, ka visiem par pārsteigumu no H. S. Alvarengas nebija palikuši pāri tikai kauli un āda, bet drīzāk pretēji - viņš izskatījies veselīgi apaļīgs. Viņa paziņas Meksikā apgalvo, ka pirms pazušanas H. S. Alvarengam bijis liekais svars. Ārsti pieļauj, ka tas viņam varēja palīdzēt, jo organisms ieguva enerģiju, dedzinot ķermeņa taukus.

Tomēr ir vēl citas nianses, kas liek ar neticību uzklausīt salvadorieša stāstu. Vīrieša teikto, ka viņš devies zvejā 2012. gada decembrī, apgāž citi Tapačulas zvejnieki, kuri apgalvo, ka viņš ir pazudis mēnesi agrāk. To apliecina arī vietējie glābšanas dienesti, kas jau novembrī bija saņēmuši iesniegumu par H. S. Alvarengas un viņa pārinieka pazušanu.

Eksperti uzskata, ka cilvēks, tik daudzus mēnešus pavadot «nekurienes vidū», var zaudēt laika izjūtu un psiholoģisko stabilitāti, tāpēc tik neilgu laiku pēc atgriešanās cilvēku sabiedrībā var būt dezorientēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

1942. gadā ķīniešu jūrnieks Poņs Lims izdzīvoja 133 dienas uz koka plosta Atlantijas okeānā pēc tam, kad britu kuģi, uz kura viņš strādāja, nogremdēja nacistiskās Vācijas zemūdene. Viņu izglāba brazīliešu zvejnieki.

1971. gadā pieredzējis skotu jūrnieks Dugals Robertsons kopā ar ģimeni kuģoja no Panamas uz Galapagu salām, kad viņu kuģi nogremdēja zobenvaļu bars. Pēc 38 dienām, kas pavadītas glābšanas laivā, ģimeni izglāba garām peldošs zvejas traleris.

2006. gadā trīs meksikāņu zvejnieki pēc deviņus mēnešus ilgas atrašanās dreifējošā zvejas laivā tika izglābti netālu no Māršala Salām. Viņi izdzīvoja, ēdot jēlas zivis un jūras putnus un dzerot lietusūdeni.

2011. gadā divi zvejnieki no Kiribati Republikas 33 dienas dreifēja Klusajā okeānā, līdz viņus izglāba ASV krasta apsardze. Vīrieši palika dzīvi, pārtiekot no saķertajām tunzivīm.

Panamiešu zvejnieks 2012. gadā iesūdzēja tiesā amerikāņu kruīza kompāniju Princess Cruises, jo viens no tā kuģiem bija ignorējis viņa un divu kolēģu, ar kuriem viņš atradās bojātā laivā, palīgā saucienus. Vīrietis dreifējošajā laivā izdzīvoja 28 dienas, bet viņa kolēģi nomira no slāpēm.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?