Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Brīnumi pasakās un uz skatuves

Linda Liepiņa

Leļļu teātra jaunajā iestudējumā, ko pēc Lūisa Kerola darba Alises piedzīvojumi Brīnumzemē motīviem veidojis režisors Edgars Kaufelds, ir brīnumi, mīklainas parādības un dulli personāži - Baltais Trusis, smaidīgais Češīras kaķis, Cepurnieks, Hercogiene u. c. Edgars par savu izvēli saka tā: «Šis ir viens no bērnu literatūras darbiem ar visbrīvāko fantāzijas plūdumu, tajā ir daudz spilgtu un interesantu notikumu.» L. Kerola 1865. gadā publicētā pasaka uzskatāma par bezjēdzīgās jeb nonsensa literatūras paraugu. «Leļļu teātris piedāvā formu, kā atrisināt fantāzijas radītos notikumus un tēlus. Tikai leļļu teātrī var parādīt sapņus un brīnumus. Leļļu teātrim ir daudz lielākas iespējas nekā dramatiskajos teātros,» sajūsminās E. Kaufelds.

Izrādi režisors radījis kopā ar mākslinieci Rūtu Briedi, scenogrāfi Lieni Pavlovsku un komponistu Jēkabu Nīmani, kuriem tā ir debija Leļļu teātrī. Izrādē piedalās aktieri Dace Vītola, Dana Lāce, Anrijs Sirmais, Pēteris Šogolovs, Artūrs Putniņš, Miķelis Žideļūns un Vladimirs Svoboda, bet Alises lomu iestudējumā atveido daudzsološā Latvijas Kultūras akadēmijas teātra aktieru 4. kursa studente Ilze Āboltiņa.

«Man ir ļoti svarīga komanda, ar ko strādāju, kolēģu viedoklis, padoms un pieredze. Sevi neizvirzu kā autoritāti. Ar māksliniecēm ik pa laikam satikāmies un apspriedām vissīkākās detaļas, katru ainu, izrādes uzbūvi. Leļļu teātris no citiem atšķiras ar to, ka mākslinieks uz skatuves rada gleznu, kas spēj atdzīvoties. Katra lelle ir mākslas darbs, un katra mazākā aina ir jāparedz. Izrādei ir jābūt gatavai, pirms to sāk iestudēt,» stāsta režisors.

Kā viņš pats nonācis līdz Leļļu teātrim? «Liktenis. Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra režijas kursu beidzot, man piedāvāja nākt uz Leļļu teātri par aktieri. Es pat biju piemirsis, ka tāds teātris eksistē. Ierados. Brīnījos. Ar laiku mani tas viss ieintriģēja un aizrāva, jo ieraudzīju fantastiskas iespējas, sapratu šo valodu. Sāku režisēt.» Kopš 2010. gada tapuši vairāki iestudējumi: Kas notiek rotaļkastē, Meitene ar sērkociņiem, Jampadracis Ziemassvētkos un Makss un Morics gan latviešu, gan krievu trupā. Lielāks lampu drudzis Edgaram ir, nevis ejot uz skatuves kā aktierim, bet gan skatoties savu režisēto izrādi. «Es vairāk neko nevaru darīt, tikai sēžu zālē, skatos, un viss. Bet, kad esmu aktieris, tad, sajūtot publiku un tās reakciju, varu daudz ko mainīt,» skaidro Edgars. Kāds ir nākamais projekts? Vai viņš nemērķē jau uz lielo skatuvi? Edgars samulst: «Šobrīd ne! Bet - esmu atvērts piedāvājumiem.»

Bet Alise Brīnumzemē ir Latvijas Leļļu teātra 70. jubilejas sezonas pēdējais jauniestudējums. Gatavojoties atzīmēt sezonas noslēgumu, Leļļu teātris dāvina saviem skatītājiem arī Jubilejas svētkus teātra pagalmā 23. maijā no plkst. 14.00 līdz 17.00. Visi laipni lūgti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?