Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Brisele kļuvusi par jauno Eiropas Bābeli

Iesākumā visā pasaulē cilvēki runāja vienā valodā, taču, kā vēsta Bībele, līdz ar cilvēces sākto Bābeles torņa celtniecību notika valodas sajaukšanās. Cilvēce, gribēdama iespītēt Dievam, vēlējās, lai Bābeles torņa virsotne sniegtos debesīs, taču Dievam tas nepatika. Dievs, lai pārtrauktu cilvēku vienotību torņa celtniecībā, sajauca valodu tā, ka cilvēki cits citu vairs nesaprata. No tā brīža viņi izklīda pa visu pasauli. Vietu, kur notika torņa celtniecība un visu zemes valodu sajaukšanās, nosauca par Bābeles pilsētu.

Atgriežoties mūsdienās, piezemējamies Briselē, Eiropas Savienības galvaspilsētā. Te ir otra Bābele, kur katru dienu sastopas 23 Eiropas Savienības oficiālās valodas, kur tulki un tulkotāji ik dienu nopūlas, lai sanāksmes, konferences, web tīmekļa lapas pārtulkotu latviešu valodā un no latviešu - citās mērķvalodās. Eiropas Komisijas tulkošanas ģenerāldirektorātā strādā 65 latviešu tulki, no kuriem 61 tulko Luksemburgā un četri Briselē. Turklāt daži no viņiem kā ārštata tulki atrodas Rīgā vai citās pasaules vietās.

Jāklausās un jārunā

Kļūt vai nekļūt par tulku? Ieva Zauberga ir Eiropas Komisijas Mutiskās tulkošanas ģenerāldirektorāta latviešu tulku nodaļas vadītāja. «Mēs nodrošinām mutisko tulkošanu Komisijas, Padomes, Ekonomisko un Sociālo lietu komitejas, kā arī Reģionu komitejas sēdēs,» stāsta Ieva. Eiropas Parlamentam un Tiesai ir savs tulkošanas dienests. ES institūcijās kopā strādā 25 štata mutiskie tulki, kā arī ap 40 ārštata tulku. ES institūcijās rakstiska un mutiska tulkošana tiek stingri nošķirtas, un tās nodrošina atsevišķi dienesti. «Ikdienā mēs nodarbojamies ar sinhrono tulkošanu, kas nozīmē, ka strādājam tulkošanas kabīnēs un tulkojam vienlaikus ar runātāju. Secīgā tulkošana, kad tulks atrodas blakus sēdes dalībniekiem, vispirms noklausās runātāju un tikai pēc tam pārtulko dzirdēto, mūsu ikdienas darbā ir reta parādība,» atklāj Ieva. Izņēmumi esot divpusējās sarunas par konkrētiem specifiskiem jautājumiem, piemēram, zivju nozvejas kvotām. Tulku ikdiena ir ļoti daudzveidīga, jo sēdes pēc satura skar visdažādākos jautājumus, piemēram, veterināras slimības, mantošanas tiesības, dzelzceļa pārvadājumus, migrāciju, policijas sadarbību, pārtikas drošumu, vides jautājumus utt. «Mūsu mērķis ir nodrošināt, lai latviešu valoda ES institūcijās tiktu lietota un atpazīta un lai Latvijas delegāti šeit varētu strādāt savā dzimtajā valodā,» saka Ieva.

Tomēr valoda ir tikai instruments, mutiskās tulkošanas uzdevums ir galvenās domas izteikšana citā valodā. Daudz cilvēku svešvalodās runā ļoti labi, bet tikai daži prot labi tulkot. Tā ir prasme, kas jāapgūst. Mutiskā tulkošana nav tulkošana vārdu pa vārdam, bet gan ziņas saņemšana vienā valodā un tās pārraidīšana mērķvalodā. Mutiskajā tulkošanā tulki pakļauti lielam spiedienam. Viņiem jāklausās un jārunā vienlaikus, tāpēc klausīšanās norit pēc atlases principa, koncentrējoties uz ziņojuma galveno ideju, nevis uz vārdiem.

Palīdz cilvēkiem saprasties

«Visiem tulkiem patīk valodas. Pārsvarā katram ir divas darba valodas, visbiežāk angļu un franču vai angļu un vācu,» saka Ieva Zauberga. «Taču visi turpinām apgūt arī jaunas valodas - itāļu, spāņu, nīderlandiešu, grieķu un citas, lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku valodu pārklājumu latviešu kabīnē. Mums izveidojusies laba komanda.» Mūsu tulki šobrīd var apmierināt pieprasījumu pēc latviešu tulkojuma dažādās darba grupās, tomēr vēl aizvien vajadzīgi arī jauni tulki, īpaši ņemot vērā Latvijas prezidentūru 2015. gadā. Tiem, kuriem patīk valodas un ir interese strādāt par tulku starptautiskā vidē ES institūcijās, jānokārto akreditācijas eksāmens. Vislabāk tam palīdz sagatavoties Latvijas Universitātes Konferenču tulkošanas maģistrantūras programma. Šī gada 18. un 19. jūlijā notiks iestājpārbaudījumi.

Ieva, tāpat kā citi viņas kolēģi, par tulci ES institūcijās sāka strādāt jau 1996. gadā pēc veiksmīgi nokārtota akreditācijas testa. «Kā tulcei man bijusi iespēja piedalīties Latvijas eirointegrācijas procesā no pašām pirmajām dienām, sākot ar iestāšanas sarunām un līguma parakstīšanu.» Uz Briseli viņa pārcēlās 2004. gadā. «Tulka darbs man ļoti patīk, jo ir iespēja piedalīties dažādos pasākumos un aizvien uzzināt kaut ko jaunu. Patīk vērot cilvēkus un apgūt jaunas valodas, kurām līdzi nāk arī jauna kultūras pieredze,» saka Ieva. Viņa atzīst, ka tulka darbā mēdz būt arī daudz stresa, jo nekad nevar paredzēt, kā rīkosies un ko teiks pasākumu dalībnieki. Tas nozīmē, ka vienmēr jābūt labā formā un nekad nav garlaicīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?