Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Brisele piekāpjas kūpinājumiem

Gaļas un zivju kūpinājumu regula, kas pieprasa ievērot stingrākas normas kūpināšanas procesā, stāsies spēkā septembrī, tomēr liela daļa Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu to drīkstēs neievērot - tā lēmusi Eiropas Komisija (EK). Kopā ar Latviju šo valstu vidū ir Spānija, Horvātija, Kipra, Polija, Portugāle, Slovākija, Somija, Zviedrija un Lielbritānija.

Uz trim gadiem

EK ziņojumā norādīts, ka šīs valstis drīkst laist apgrozībā tradicionāli kūpinātu gaļu un tās produktus. Tajā pašā laikā tiek uzsvērts, ka tirdzniecība nedrīkstēs sniegties pāri valstu robežām un apgrozībā kūpinājumi drīkst būt tikai pašmāju tirgos. Turklāt šīm dalībvalstīm būs regulāri jāuzrauga benzpirēna un citu līdzīgu vielu klātbūtne kūpinājumos, lai ražotāji atrastu saprātīgu vidusceļu starp ekonomisko ieguvumu un produkta ietekmi uz veselību. Trīs gadus pēc tam, kad regula būs stājusies spēkā, EK paredzējusi situāciju gaļas un zivju kūpinājumu tirgū vēlreiz pārskatīt, lai lemtu par regulas pagarināšanu uz nenoteiktu laiku.

Paralēli tam regula attiecas arī uz zivju kūpinājumiem. Arī šajās normās mēs reizē ar Igauniju, Nīderlandi un Zviedriju esam izcīnījuši izņēmuma statusu.

«Ja mums nebūtu pieredzes ar šprotēm, mēs diez vai būtu tik tālu tikuši,» saka Zivrūpnieku asociācijas vadītājs Didzis Šmits, kas bija aktīvi iesaistījies Latvijas tradicionālo kūpinājumu lobēšanā. «Mums bija ļoti maz laika, bet bija zināšanas, kas un kā darāms. Varu droši apgalvot, ka pāris mēnešos sasniegtais rezultāts viennozīmīgi ir labākais iespējamais konkrētā situācijā. Atceroties, kā šis process sākās, varam teikt, ka pārējās 11 valstis, kas arī ir ieguvušas tiesības uz atkāpi no jaunās normas, lielā mērā ir balstījušās uz mūsu kompetenci šajā jautājumā. Procesa sākumā liela nozīme bija arī tam, ka spējām vienoties ar Poliju kopējā rīcībā,» viņš skaidro.

D. Šmits norāda, ka cīņu apgrūtinājušas atsevišķas ES dalībvalstis un multinacionālas korporācijas. «Tās izmantoja dažādas rafinētas metodes savu ekonomisko interešu aizstāvībai. Gandrīz aiz katras regulas ir konkrētas biznesa intereses. Latvijas uzņēmējiem tas ir jāapzinās un jāorganizē savu interešu savlaicīga aizstāvība. Daudz vieglāk ir savākt bloķējošo balsu mazākumu, regulai topot, nekā kvalificēto vairākumu, lai grozītu jau pieņemtu regulu. Pie konkrētās regulas pareizāk bija sākt strādāt jau 2005. gadā, nevis sešus mēnešus pirms tās stāšanās spēkā,» viņš uzsver.

Iepriekš medijos izskanēja ziņas, ka gaļas kūpinājumu ražotājs Rubeņi jaunās regulas dēļ varētu apturēt savu darbību. Uzzinot, ka Latvija ir to valstu vidū, uz kurām neattiecas ierobežojošās normas, Rubeņu vadītājs Juris Skrīveris tomēr runā piesardzīgi. «Es neko šobrīd nezinu, kas ir, kas nav pieņemts. Kad būs plašāka informācija, tad redzēs, ko tālāk,» viņš pauž skepsi un norāda, ka tikai pēc tam, kad būs notikusi tikšanās nozares asociācijā, būs skaidrs, ko darīt tālāk. «Šajā laikā veicām analīzes un eksperimentējām, vai ir iespējams ar šādām normām turpināt strādāt. Kas pēc plāna paredzēts, to arī darījām, mainījām dažādus strādāšanas režīmus, bet atbildes vēl visas nav, kopsavilkums nav izdarīts,» stāsta Rubeņu priekšnieks.

Vēl jāmācās

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš Dienai norāda, ka notikušais ap mūsu kūpinājumiem parāda to, ka «nepārtraukti jātur vaļā acis un Latvijai tas vēl ir jāmācās». Viņš secina, ka uzņēmēji mēģinājumus ietekmēt regulas saturu atlikuši uz pēdējo brīdi. Uz jautājumu, vai ZM darīja visu, lai atgādinātu ražotājiem, ka šāda regula būs, viņš atbild: «Nav iespējams par visām jaunajām regulām vienādi intensīvi informēt. Ja uzņēmējs nodarbojas ar kūpinājumiem, tad ir gluži elementāri, ka viņam būtu jāspēj izsekot līdzi šiem dažiem specifiskajiem standartiem. Ministrijai pārmērīga uzmanība tieši uz šo regulu neļautu uzraudzīt citas svarīgākas lietas.»

Kūpinājumu regula ir īpaša arī ar to, ka ļoti daudzas valstis ir iekļautas izņēmumkategorijā. Līdz ar to ierobežojumi uz kūpinājumiem attieksies tikai uz atsevišķām valstīm, lielākoties tādām, kurām nav īpašu gaļas kūpināšanas tradīciju. Tam piekrīt arī D. Šmits: «Nezinu citus precedentus. Likums, kurā izņēmums ir gandrīz puse dalībvalstu, degradē pats savu jēgu. Tomēr jāsaka, ka situācija mani pilnībā apmierina, jo pēc būtības šai regulai jēgas patiešām nav. Tas arī bija jāpierāda.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?