Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Briti izritina sarkano paklāju Sji Dzjiņpinam

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins uzsācis gandrīz nedēļu ilgu oficiālo vizīti Lielbritānijā, kur tālajam ciemiņam noorganizēta īpaši viesmīlīga sagaidīšana - ne katrs ārvalstu līderis nakšņo Bakingemas pilī, kas ir karalienes Elizabetes II rezidence. Britu valdība cer, ka pasaules otras lielākās ekonomikas vadītāja vizīte veicinās ķīniešu investīciju ieplūšanu. Tāpēc nav sagaidāms, ka oficiālajās sarunās tiks skarts cilvēktiesību stāvoklis Ķīnā, par ko Londona ir saņēmusi pārmetumus no tiesību aktīvistiem.

Attiecību zelta laikmets

Sji Dzjiņpins, kurš komunistiskās valsts vadības grožus pārņēma 2012. gadā, pirmoreiz oficiālā vizītē apmeklē Lielbritāniju. Tā ir pirmā Ķīnas līdera valsts vizīte Apvienotajā Karalistē kopš 2005. gada, kad Britu salas apmeklēja Sji Dzjiņpina priekštecis Hu Dzjiņtao.

Londonas un Pekinas attiecības uz neilgu brīdi piedzīvoja atsalumu pēc tam, kad 2012. gadā Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons tikās ar Tibetas garīgo līderi dalailamu, saniknojot Ķīnas vadību.

Pirms Sji Dzjiņpina vizītes izskanējušie britu un ķīniešu amatpersonu izteikumi liek domāt, ka tagad abu valstu attiecības ir gandrīz nevainojamas. «Vizīte būs ļoti nozīmīgs brīdis Lielbritānijas un Ķīnas attiecībās, kas ir ļoti labā stāvoklī, ko varētu raksturot kā zelta laikmetu,» D. Kemerons sacīja intervijā Ķīnas valsts televīzijai. «Mēs iedrošinām ieguldīt, un Ķīna pašlaik iegulda Lielbritānijā vairāk nekā jebkurā citā Eiropas valstī.»

Sji Dzjiņpins pirms ierašanās Londonā slavējis Lielbritānijas «tālredzīgo un stratēģisko izvēli» kļūt par Ķīnai visatvērtāko valsti Rietumos. Arī Ķīnas vēstnieks Lielbritānijā izteicies, ka šis ir «apzeltīts posms» Pekinas un Londonas attiecībās. «Lielbritānija kļūst par līderi Eiropā un vispār Rietumos attiecībās ar Ķīnu,» Liu Sjaominu citē ziņu aģentūra AFP.

Kopā ar Sji Dzjiņpinu Lielbritānijā ieradīsies plaša uzņēmēju delegācija; vizītes laikā gaidāma arī vairāku apjomīgu investīciju un tirdzniecības līgumu noslēgšana. Vērienīgākais no tiem varētu būt par jaunas atomelektrostacijas celtniecību Lielbritānijā. Britu drošības dienesti jau ir brīdinājuši, ka ķīniešu iesaistīšana tik stratēģiski nozīmīgā infrastruktūras projektā var radīt draudus nacionālajai drošībai.

Londonas Ekonomisko un biznesa pētījumu centrs lēš, ka līdz 2025. gadam Ķīnas investīcijas enerģētikas, nekustamo īpašumu un transporta projektos Lielbritānijā var sasniegt 105 miljardus mārciņu (142 miljardi eiro).

Cilvēktiesības pagaidīs

Par godu Ķīnas prezidenta vizītei otrdien Bakingemas pilī notiks oficiālās vakariņas, kurās piedalīsies karaliskās ģimenes pārstāvji un britu politiskā elite. Pieņemšanā nepiedalīsies Velsas princis Čārlzs, kuram ir draudzīgas attiecības ar dalailamu.

Viesu vidū būs Lielbritānijas lielākās opozīcijas partijas - leiboristu - nesen ievēlētais līderis Džeremijs Korbins, kurš varētu izmantot iespēju, lai Sji Dzjiņpinam uzdotu jautājumus par cilvēktiesību pārkāpumiem komunistiskajā valstī.

Ķīnas vēstnieks Liu Sjaomins ir pārliecināts, ka Dž. Korbins neko tādu neatļausies. «Prezidents ir ieradies, lai runātu par sadarbību. Viņš nav šeit, lai diskutētu par cilvēktiesībām,» diplomāts sacīja raidsabiedrībai BBC.

Sji Dzjiņpina apmeklējuma laikā Londonā paredzēti cilvēktiesību aizstāvju protesti, kuros tie pievērsīs uzmanību Ķīnas valdības centieniem apklusināt oponentus, vēršanos pret tibetiešiem un islāmticīgajiem uiguriem, kurus Pekina nereti apsūdz terorismā. Trimdā dzīvojošā uiguru līdere Rebija Kadīra pirmdien paziņoja, ka uz sarkanā paklāja, pa kuru Sji Dzjiņpins ieradīšoties Bakingemas pilī, esot uiguru, tibetiešu un disidentu asinis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?