Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Briti sāk priekšvēlēšanu maratonu

Lielbritānijā pirmdien tika dots starta šāviens priekšvēlēšanu kampaņai pirms 7. maijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām, kurās gaidāma ārkārtīga sīva cīkstēšanās starp valstī senākajām partijām - pašlaik valdošajiem konservatīvajiem un opozīcijā esošajiem leiboristiem. Aptaujas liecina, ka nevienam politiskajam spēkam neizdosies iegūt tik pārliecinošu uzvaru, lai varētu vienatnē veidot valdību. Vēlēšanu iznākumam var būt izšķiroša nozīme Lielbritānijas turpmākajās attiecībās ar Eiropas Savienību (ES).

Kemerons sola stabilitāti

Priekšvēlēšanu kampaņa oficiāli sākās pusnaktī uz pirmdienu, kad Lielbritānijas karaliene Elizabete II atlaida parlamentu. Tādējādi mandātu zaudēja 650 parlamenta apakšpalātas locekļu, no kuriem daudzi vēlēšanās nekandidēs.

Premjerministrs Deivids Kemerons pēdējo reizi pirms vēlēšanām tikās ar karalieni, lai simboliski noslēgtu piecus gadus valdījušās konservatīvo un liberāldemokrātu koalīcijas valdības darbu. Valdības locekļi paliks savos amatos līdz jaunās valdības apstiprināšanai, bet nevarēs pieņemt nozīmīgus lēmumus.

Pēc audiences pie Elizabetes II D. Kemerons atgriezās savā birojā Dauningstrītas 10. namā, pie kura ieejas paziņoja žurnālistiem, ka vēlētājiem nāksies izdarīt «skaidru izvēli» starp konservatīvajiem un leiboristiem jeb - viņa vārdiem - starp «ekonomiku, kas aug» un «ekonomisko haosu».

Premjers sacīja, ka viņa valdīšanas gados Lielbritānija «atkal nostājās uz kājām» un pašlaik atrodas «uz pareizā ceļa», tāpēc konservatīvajiem esot jāturpina darbs, lai valstī radītu jaunas darbvietas, samazinātu nodokļus, nodrošinātu labu izglītību un kvalitatīvu medicīnu.

D. Kemerons arī uzsvēra nepieciešamību pēc stabilas valdības laikā, kad pieaug Krievijas agresīvā retorika pret Rietumiem un Eiropu apdraud islāma radikāļi, kuri atgriežas no karadarbības Tuvajos Austrumos. «Šīs vēlēšanas notiek laikā, kad pasaule ir bīstama un neparedzama,» viņu citē raidsabiedrība BBC. «Tādēļ mums nepieciešama stipra vadība, lai garantētu mūsu nacionālo un ekonomisko drošību.»

Līdzšinējais valdības vadītājs ir apsolījis, ka konservatīvo uzvaras gadījumā viņš runās ar Briseli par iespējām atgūt daļu no pilnvarām, kuras Lielbritānija ir deleģējusi ES, piemēram, ierobežot iebraucēju skaitu no citām bloka dalībvalstīm. D. Kemerons līdz 2017. gada beigām gatavojas sarīkot referendumu par Lielbritānijas palikšanu ES.

Brīdina par haosu

Leiboristu partijas līderis Eds Milibends, pirmdien ievadot priekšvēlēšanu kampaņu, brīdināja, ka D. Kemerona iecerētais referendums apdraudēšot darbvietas un uzņēmējdarbību. «Mūsu valstij vai mūsu lielajiem eksportējošajiem uzņēmumiem nekas nevar būt sliktāks par politiskajām spēlēm ar mūsu dalību Eiropas Savienībā,» sacīja E. Milibends. «Tas nozīmē divus gadus ilgu neskaidrību un investīciju aizplūšanu, haosu, kas uzņēmumiem neļautu plānot nākotni, un zaudētas iespējas attīstīties, gūt peļņu.»

Priekšvēlēšanu aptaujas rāda, ka 7. maija vēlēšanu uzvarētāja noskaidrošanai var nākties izmantot «fotofinišu». BBC veidotajā dažādu aptauju apkopojumā redzams, ka gan par leiboristiem, gan par konservatīvajiem gatavi balsot 34% britu.

Labus panākumus var gūt eiroskeptiskā un pret imigrantiem noskaņotā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP), kas atņems ievērojamu skaitu balsu Konservatīvajai partijai un tās līdzšinējiem koalīcijas partneriem liberāldemokrātiem. Par UKIP gatavi balsot ap 13%, bet, visticamāk, tā daudzos vienmandāta vēlēšanu apgabalos ierindosies otrajā vietā, tāpēc gala iznākumā varētu iegūt tikai aptuveni sešas deputātu vietas parlamentā.

Savukārt leiboristi pamatīgus zaudējumus draud piedzīvot Skotijā, kas līdz šim bijis viens no partijas lielākajiem atbalsta punktiem. Aptaujas paredz, ka vairāk nekā 40 no 59 Skotijai paredzētajām deputātu vietām Lielbritānijas parlamentā iegūs Skotu nacionālā partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?