Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Britu ārzonas mudina paaugstināt nodokļus

Lielbritānijas salas un aizjūras teritorijas, kas ļauj tur reģistrētajiem uzņēmumiem nemaksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) un citas nodevas, globālās recesijas dēļ var iekulties tādās nepatikšanās, ka to izdzīvošanas spēja būs pamatīgi apdraudēta. Ar šādu brīdinājumu pie tā dēvētajām nodokļu paradīzēm vērsušās starptautiskas finanšu konsultāciju grupas.

Kompānija Deloitte, kas veica pētījumu par ārzonu darbību, rekomendējusi tām paaugstināt gan PVN, gan korporatīvos nodokļus, jo tas esot vērā ņemams ienākumu gūšanas veids. Deloitte speciālisti raksta, ka apzinās ārzonu lēmumu ar zemiem nodokļiem pievilināt ārvalstu kompānijas, taču brīdina, ka ekonomikas lejupslīdes laikā šādas beznodokļu zonas var palikt bez ienākumiem.

Arī kādreizējais Anglijas Bankas pārstāvis, tagad Promontory Financial Group Lielbritānijas nodaļas vadītājs Maikls Fūts aicinājis ārzonas izlīdzināt biznesa vidi, lai neļautu uzņēmumiem izvairīties no nodokļu nomaksas reālajā mītnes zemē. Viņš uzslavēja tās teritorijas, kur konstatēts zināms progress, tomēr mudināja turpināt reformas. «Ja šīs jurisdikcijas vēlas arī turpmāk pastāvēt kā starptautiski aktīvi finanšu centri, tām obligāti jāsasniedz starptautiskie standarti attiecībā uz nodokļu caurskatāmību, finanšu sektora uzraudzību un finanšu noziegumiem. Tajā pašā laikā jāsaglabā starptautiskais spiediens uz konkurējošām jurisdikcijām, lai paaugstinātu to standartus,» portālam Accountancy Age stāstīja M.Fūts.

Līdzīgās domās ir Lielbritānijas valdība, kas caur puķēm izteikusi draudus nepaklausīgajām aizjūras teritorijām nesniegt finansiālu palīdzību, ja tās nonāks naudas grūtībās. Finanšu ministrs Stīvens Timss uzsvēris, ka šie centieni atbilst starptautiskajam noskaņojumam stingrāk vērsties pret beznodokļu zonām, lai mazinātu finanšu mahinācijas un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. «Šis ziņojums aizjūras finanšu centriem sūta spēcīgu signālu, ka tiem jānodrošina atbilstoša tirgus pārraudzība un vienlaikus jāpanāk, ka to nodokļu bāze ir daudzveidīgāka un dzīvotspējīgāka, lai tiktu pāri ekonomiskajiem šokiem. Tas ir būtiski ilgtermiņa stabilitātes nodrošināšanai,» S.Timsu citē britu laikraksti. Lielbritānijas pakļautībā ir daudzas ārzonas - Džērsija, Gērnsija, Mena, Bermudu Salas, Kaimanu Salas, Gibraltārs, Tērksu un Kaikosu Salas, Britu Virdžīnu Salas un Angilja.

Vairākas ārzonas jau reaģējušas uz aicinājumu. Džērsija un Gērnsija pavēstījušas, ka plāno drīzumā izkliedēt neskaidrības par to korporatīvajiem nodokļiem. Abu teritoriju lēmēji sapratuši, ka vairs nevar atļauties ignorēt Eiropas Savienības un pārējās pasaules viedokli, jo tām draud grūti laiki. Gērnsijas finanšu lietu galvenā amatpersona Pīters Naivens laikrakstam Financial Times atzina, ka nākamgad teritorijā tiek plānots 60-65 miljonu mārciņu budžeta deficīts. Džērsijā iztrūkums varētu būt ap 50 miljoniem. Tādējādi nav izslēgts, ka abām teritorijām būs vajadzīgs Lielbritānijas un, iespējams, arī citu valstu atbalsts. Kaimanu Salas jau bija spiestas lūgt Lielbritānijas Ārlietu ministrijai atļauju aizņemties 280 miljonus mārciņu, lai segtu zaudējumus, kas radušies, ieņemot mazāk naudas no banku darbības, ziņo laikraksts The Guardian.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?