Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Britu pianists ierakstījis CD Jāņa Mediņa 24 Dainas

Britu izdevniecība Toccata Classics laidusi klajā Latviešu komponista, mūsu mūzikas klasiķa Jāņa Mediņa (1890-1966) visas 24 Dainas klavierēm CD albumā. Mediņa klavierminiatūru ieskaņojumu veicis angļu pianists Džonatans Pouels, un šis ir pirmais J. Mediņa Dainu izdevums CD formātā.

Nesen klajā nākušais J. Mediņa Dainu albums jau pieminēts The Guardian (11.11.2012), norādot uz latviešu nacionālromantisma klasiķa radīto klavierminiatūru oriģinalitāti un britu pianista kaismīgo interpretāciju. Džonatans Pouels tagad ir dedzīgi ieinteresējies arī par citu latviešu komponistu radošo devumu un šajā nolūkā nesen viesojās Rīgā - Latvijas Mūzikas akadēmijā un Latvijas Komponistu savienībā.

Jāņa Mediņa Dainas britu pianists ierindo XX gadsimta interesantāko un pārliecinošāko klavierciklu vidū. Viņš ne tikai tās ierakstījis Toccata Classics izdotajā albumā, bet arī veicis cieņas vērtu muzikologa pētnieka darbu, iedziļinoties Mediņa daiļradē un Latvijas kultūras vēsturē, kas atspoguļota arī paša Mediņa autobiogrāfijā Toņi un pustoņi. Visa tā rezultātā Džonatans Pouels pats uzrakstījis arī kompaktdiska anotāciju. Tajā viņš saistoši aprakstījis J. Mediņa dzīvi un jaunradi gan Latvijā, gan emigrācijas trimdā Stokholmā un pārsteidzoši izsmeļošā kultūrvēsturiskā un ģeopolitiskā kontekstā analizē gan vispārējo laikmeta stilistisko strāvojumu atblāzmu Mediņa mūzikā, gan Mediņa paša radošā rokraksta savdabību. «Pirmā Daina tapa 1921., bet pēdējā - 1963. gadā, tādējādi kļūstot par komponista radošo meklējumu lieciniecēm mūža garumā,» savu izvēli paskaidro britu pianists.

Līdztekus interpretācijas mākslinieka ceļam Džonatans Pouels aktīvi nododas mūzikas vēstures pētniecībai: viņš uzrakstījis disertāciju par A. Skrjabina ietekmi uz krievu komponistiem, kuri sevi radoši pieteica XX gadsimta pirmajā pusē, sākot ar Pirmā pasaules kara gadiem. Viņa raksti lasāmi žurnālos International Piano, arī Somijas muzikoloģijas žurnālā Musiikki-lehti un respektablajā enciklopēdijā The New Grove Dictionary of Music.

Pouela īpašas intereses lokā ir komponisti pianisti, turklāt komponē arī viņš pats. Pouela darbus atskaņojis gan slavenais Arditti stīgu kvartets, gan kamerorķestris London Sinfonietta, Kanādas soprāns Valdīne Andersone, britu soprāns Sāra Leonarda, amerikāņu vijolnieks, altists, diriģents Nikolass Hodžs un citi izcili laikmetīgās mūzikas interpreti. Paša Džonatana Pouela pianista koncertrepertuārā ir gan romantisma laikmeta, gan mūsdienu mūzika - viņš Lielbritānijā pirmatskaņojis S. Šarīno, M. Feldmana, E. P. Salonena un citu laikmetīgās mūzikas komponistu opusus.

Jāpiebilst, ka J. Mediņa 24 Dainas nebūt nav pirmais britu mūzikas izdevniecības Toccata Classics pieskāriens latviešu mūzikai. Savulaik šis mūzikas ierakstu apgāds izdeva arī Pētera Plakida mūzikas autordisku. Baltijas valstu mūzika Toccata Classics katalogā radusi jo plašu atspoguļojumu: tur redzami gan igauņu klasiķa Heino Ellera, gan mūsu laikabiedru Veljo Tormisa un Esteres Megi, gan lietuviešu klasiķa Vītauta Bacēviča mūzikas «kopoto rakstu» kolekcijas. Visas Jāņa Mediņa Dainas līdz šim koncertos atskaņojis un arī ierakstījis izcilais Kanādas latviešu pianists Artūrs Ozoliņš, tomēr CD formātā tās ir pieejamas pirmo reizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?