Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Britu premjers palaidis garām iespēju paklusēt

Nosaucot uzticīgu Leiboristu partijas vēlētāju par neciešamu fanātiķi, Lielbritānijas premjers Gordons Brauns varētu būt iedzinis pēdējo naglu leiboristu cerību zārkā, jo visas pazīmes liecina, ka 6. maijā tiks izbeigta 13 gadus ilgā leiboristu valdīšana. Pēc politikas komentētāju domām, G. Brauna neapdomīgā izrunāšanās skaidri parāda milzīgo plaisu starp premjeru un vēlētājiem.

Zaudētas balsis

G. Brauns bija devies priekšvēlēšanu braucienā uz kādu Mančestras piepilsētu, kur satika 66 gadus veco pensionāri Džilianu Dafiju. Viņa uzskatīja sevi par leiboristu atbalstītāju, tomēr nekautrējās uzdot premjeram dažus nepatīkamus jautājumus. Lielākās domstarpības radās par imigrācijas jautājumu, jo Dž. Dafija izteica neapmierinātību ar ieceļotājiem no Austrumeiropas, kas dzīvo uz pabalstu rēķina.

Premjera un pensionāres saruna beidzās diezgan draudzīgā noskaņā, taču patiesais G. Brauna noskaņojums atklājās tikai pēc viņa iekāpšanas automašīnā. Premjers nepamanīja, ka viņam joprojām piestiprināts mazais TV mikrofons, un kritizēja savus palīgus par to, ka viņam nācies tērēt savu laiku, runājot ar «fanātisko sievieti».

Premjera vārdi nekavējoties izskanēja pa visu valsti; viņš tika apsūdzēts liekulībā un augstprātīgā attieksmē pret vēlētājiem. G. Brauns pēc dažām stundām personīgi atvainojās pensionārei un izteica nožēlu par savu rīcību. Taču politikas analītiķi uzskata, ka šis incidents devis nopietnu triecienu leiboristiem.

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka visvairāk balsu vēlēšanās varētu iegūt Konservatīvo partija. Tomēr ļoti iespējams, ka nevienai partijai nebūs absolūtā vairākuma parlamentā, tāpēc nāksies veidot mazākuma vai koalīcijas valdību, kas Lielbritānijā ir ļoti reta parādība.

Melo dienu un nakti

G. Brauns nebūt nav pirmais politiķis, kas neuzmanības dēļ atļāvies skandalozus izsaukumus. Piemēram, 2000. gadā ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Džordžs V. Bušs nosauca kādu žurnālistu par «pamatīgu pakaļas caurumu». 1984. gadā ASV prezidents Ronalds Reigans gandrīz izraisīja atomkaru, pirms radio uzrunas pārbaudot mikrofonu ar šādu tekstu: «Mani dārgie amerikāņi, šodien ar prieku varu paziņot, ka esmu parakstījis likumu, kas uz visiem laikiem aizliedz Krieviju. Mēs sākam bombardēšanu pēc piecām minūtēm.»

Ar muļķīgiem (vai pārāk godīgiem) izteikumiem savulaik izcēlušies arī Eiropas valstu līderi. 2006. gadā toreizējais Ungārijas premjers Ferencs Ģurčāņs atzina, ka pirms vēlēšanām viņa valdība melojusi «dienu un nakti». Francijas prezidents Žaks Širaks izteicies, ka britiem nevar uzticēties, jo «viņu virtuve ir briesmīga» un vienīgais, ko viņi devuši Eiropas lauksaimniecībai, ir govju trakuma slimība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?