Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Britu referenduma iznākums neprognozējams

Bieza neziņas migla ieskāvusi Apvienoto Karalisti pirms ceturtdien gaidāmā balsojuma, kurā briti izlems - palikt vai aiziet no Eiropas Savienības (ES), ar ko viņi ir saistīti kopš 1973. gada (līdz 1993. gadam pastāvēja ES priekštece Eiropas Ekonomiskā kopiena). Dažādas vēlētāju aptaujas uzrāda, ka pieaug britu atbalsts valsts palikšanai ES, tomēr joprojām reti kurš uzdrošinās paredzēt iznākumu balsojumam, kas var nopietni ietekmēt Lielbritānijas un pārējo 27 ES dalībvalstu turpmāko politisko kursu un ekonomisko attīstību.

Tendences maiņa

Pēdējās nedēļās bija vērojama augšupejoša tendence Lielbritānijas iedzīvotāju atbalstam valsts aiziešanai no ES. Piemēram, periodā no 10. līdz 16. jūnijam septiņās no deviņām aptaujām vadībā bija izstāšanās kampaņa, raksta ziņu aģentūra Reuters. Pēc pagājušajā ceturtdienā notikušās parlamenta locekles no Leiboristu partijas Džo Koksas, kura atbalstīja Apvienotās Karalistes turpmāku dalību ES, slepkavības, ko pastrādāja britu nacionālists, svaru kausi ir nosvērušies par labu palikšanai ES.

Laikraksta The Daily Telegraph, kas atbalsta Apvienotās Karalistes aiziešanu no ES, pasūtītā un socioloģisko pētījumu firmas ORB veiktā aptaujā, kuras rezultāti tika publicēti pirmdien, 53% respondentu atbildēja, ka balsos par Lielbritānijas palikšanu ES, bet 46% sacīja, ka balsos par izstāšanos.

Arī sociālo pētījumu organizācija NatCen pirmdien nākusi klajā ar aptauju, kurā 53% respondentu ir par palikšanu ES, bet 47% - pret. Savukārt socioloģisko pētījumu uzņēmuma Survation pēc avīzes The Mail on Sunday pasūtījuma veiktajā telefonaptaujā Lielbritānijas palikšanu atbalstīja 45%, bet izstāšanos - 42% respondentu.

Tajā pašā laikā respektablā tirgus pētījumu uzņēmuma YouGov un izdevuma The Times kopīgā aptaujā, kas veikta pagājušajā nedēļas nogalē, 44% dalībnieku atbalstījuši Lielbritānijas izstāšanos no ES, bet 42% - palikšanu ES.

Otras iespējas nebūs

Palikšanas un izstāšanās kampaņas izmanto pēdējās stundas pirms referenduma, lai pārliecinātu neizlēmušos vēlētājus, kuri, visticamāk, izšķirs balsojuma iznākumu.

Lielbritānijas konservatīvais premjerministrs Deivids Kemerons otrdien īpašā uzrunā norādīja, ka izstāšanās no ES nodarītu milzīgu kaitējumu Apvienotās Karalistes ekonomikai un nacionālajai drošībai. «Briti, neaizejiet,» D. Kemeronu citē raidsabiedrība BBC. «Ja mēs aizejam, tad mūsu kaimiņi pieņems mūs ietekmējošus lēmumus bez mums.»

Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hemonds brīdinājis, ka pēc aiziešanas no ES Apvienotā Karaliste nevarēs pēc kāda laika pārdomāt un mēģināt vēlreiz iestāties Savienībā, jo pievienošanās nosacījumi nebūs pieņemami britiem. Viņš norāda, ka tādā gadījumā valstij būtu jāpiekrīt pievienoties eirozonai un Šengenas zonai. «Ja mēs nolemjam aiziet, tad mēs arī aizejam, uz visiem laikiem, bez iespējas pārdomāt.»

Lielbritānijas izstāšanās atbalstītājs Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas līderis Naidžels Farādžs savā viedokļrakstā, kas otrdien bija publicēts tabloīdā Daily Express, apgalvoja, ka aiziešana no «neizdevušās politiskās savienības» palīdzēšot Lielbritānijai «atgūt kontroli pār savām robežām, savu demokrātiju un pavērst mūsu valsti pretī aizraujošai nākotnei». «Mums ir jāizmanto šī iespēja, jo maz ticams, ka tāda būs vēlreiz,» rakstīja N. Farādžs.

Draudi Kemeronam

Pagaidām ir daudz nezināmo, kas notiks gadījumā, ja 24. jūnija rītā Lielbritānijas Vēlēšanu komisija paziņos, ka briti ir atbalstījuši izstāšanos no ES jeb Brexit.

Analītiķi prognozē, ka Lielbritānijā varētu sākties asas iekšpolitiskās cīņas, jo daļa valdošās Konservatīvās partijas biedru varētu pieprasīt D. Kemerona atkāpšanos. Opozīcijā esošās Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins neizslēdz, ka Brexit gadījumā varētu pieprasīt sarīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Lisabonas līguma 50. pants nosaka procedūru, kādā norisinās dalībvalstu izstāšanās no ES. Lielbritānijai būs jāinformē ES, ka tā vēlas izstāties. Tādā gadījumā sāksies ilgstošs sarunu process, kas ilgs kā minimums divus gadus. Šajā laikā Lielbritānija joprojām būs ES dalībvalsts un uz to attieksies bloka likumdošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?