Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Brokeris ar mērķiem

Laikā, kad Deniss Makedonskis (30) izvēlējās studiju jomu, liela daļa jauniešu gāzās apgūt ekonomiku tās popularitātes dēļ, viņš šai jomai priekšroku deva visai mērķtiecīgi. Pamazām attīstījās interese par finanšu tirgiem un peļņu tajos, un brokera profesija Denisam kļuva par viskārotāko nodarbošanos. Tagad, kad viņš šajā jomā uzkrājis labu pieredzi, piedalījies vērtspapīru nodaļu izveidošanā vairākās bankās un nesen saņēmis Gada brokera 2010 balvu, Deniss atzīst, ka darbošanās kapitāla tirgū viņu joprojām saista vairāk nekā administratīvs vadītāja darbs.

Studenta treniņš

Paralēli studijām LU Deniss atrada pirmo darbu - nodarbojās ar datu ievadi datubāzēs, pavadzīmēm un tirdzniecības apjomu analīzi tirdzniecības uzņēmumā. «Zināju, ka tas ir uz laiku - lai iegūtu pirmo darba pieredzi, prasmi strādāt kolektīvā. Mērķis bija strādāt bankā,» Deniss stāsta. Strādājot veidojās naudas uzkrājumi, ko īsti neesot bijis kur iztērēt, tāpēc Deniss sāka ieguldīt vērtspapīros. Sāka diezgan veiksmīgi - tiesa, ne gluži peļņas ziņā. Taču uz to viņš arī netēmēja. Galvenais bijis iegūt pēc iespējas vairāk zināšanu par vērtspapīru tirgu, saprast tā procesus, mācīties praksē, kā izvēlēties stratēģiju, kāds ir labs, kāds - slikts brokeris, iedziļināties tajā visā ne vien no ieguldītāja, bet arī no bankas, brokeru sabiedrības pozīcijām.

Šādi Deniss trenējās pāris gadus. Paralēli arī sūtīja savu CV uz vakancēm, kas saistītas ar kapitāla tirgu, taču neveicās. «Laikam negribēja mani kā dienas nodaļas studentu,» Deniss secina. Toties uzreiz pēc augstskolas izlaiduma viņš tika pie darba bankā.

Veidoja no nulles

Deniss sāka strādāt par vērtspapīru speciālistu Baltijas Tranzītu bankā (vēlāk - Baltic Trust Bank). «Nodaļā biju es un vadītāja, bet drīz paliku tikai es,» Deniss atceras. Banka viņam deva iespēju sevi pierādīt - izveidot pilnvērtīgu vērtspapīru nodaļu, kura sniedz brokeru pakalpojumus, un kļūt par tās vadītāju. Deniss daudz konsultējās ar kolēģiem citās bankās, taču lielāko daļu darba darīja viens. «Tas ļāva iedziļināties. Radās kļūdas, kas pašam bija jālabo, tāpēc pieredze uzkrājās diezgan strauji.» Kad banka izlēma izveidot ieguldījumu pārvaldes sabiedrību BTB Asset Management, Deniss tajā kļuva par padomes locekli un iesaistījās pensiju un investīciju fondu izveidē. «Tas Latvijā tolaik vēl tikai attīstījās, viss bija jāsāk no nulles,» Deniss saka.

Tomēr pēc trīs gadiem Denisam radās vēlme kaut ko savā dzīvē mainīt, turklāt banka bija sākusi risināt pārdošanas sarunas ar GE Money. «Nav noslēpums, ka pārmaiņu periodā daži procesi sāk buksēt, daudz ko nav iespējams atrisināt, daudzi jautājumi paliek bez atbildes, jo tās jāgaida no jaunajiem akcionāriem,» Deniss stāsta un atklāj, ka tas sakritis ar laiku, kad Latvijas Krājbanku iegādājās Snoras banka, kas skaidri definēja, ka vēlas tajā attīstīt investīciju biznesu. Darbinieki mainījās, radās Vērtspapīru nodaļas vadītāja vakance, un Deniss tai pieteicās. Viens no motīviem bijusi iespēja atkal radīt ko jaunu no nekā, komanda tika komplektēta no dažādu banku speciālistiem.

Nodaļa veidojās un attīstījās, Denisa pienākumos mijās gan plānošana un koordinēšana, gan brokera pakalpojumi klientiem. Ar laiku viņš paralēli kļuva arī par bankas nopirktās brokeru sabiedrības Renesource Capital padomes locekli un iesaistījās LKB Asset Management pārvaldē. Kopš pagājušā gada Deniss par Latvijas vērtspapīru tirgu konsultē arī Snoras bankas meitasuzņēmumu - investīciju banku Finasta un tās klientus.

Nekas nav velti

Darbā Denisam visvairāk patīk redzēt, ka prognozētais iznākums kādā finanšu tirgus norisē apliecina - jā, tu nekļūdījies. Grūtā puse ir cilvēku faktors. Lielāka komanda nozīmē, ka vajag mazliet vairāk laika darbu paveikšanai, vairāk plānošanas, nekā gribētos. Deniss tomēr priecājas par nesen iegūto Gada brokera balvu, kas gan nākusi kā pārsteigums. «Ir laba sajūta. Laikam ceļš izvēlēts pareizi, nekas nav darīts par velti,» viņš smaida. Kad jautāju, kāds, pēc Denisa domām, ir labs brokeris, viņš atbild: «Tāds, kas zina par kapitāla tirgu pēc iespējas vairāk, ir ar pieredzi strādāt jebkurā tā segmentā, un viņam obligāti tirgū jāiegulda arī pašam sava nauda, jo tad viņš jūt, kā domā klients. Zina, kā var riskēt, kā var pelnīt un kā var arī nenopelnīt.» Deniss uzskata, ka attīstība ir bezgalīgs process. «Ja kļūsi par ideālo brokeri - kur tālāk? Nevajag to līmeni sasniegt, bet gan nemitīgi uz to virzīties.» Šajā ceļā Deniss nākotnē plāno arī savas privātās hedžfondu pārvaldības kompānijas izveidi. Tam gan vēl esot jānobriest.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2010
investīciju konsultants Finasta banka
Kopš 2009
padomes loceklis Renesource Capital
Kopš 2007
valdes loceklis LKB Asset Management
Kopš 2006
Vērtspapīru daļas vadītājs Latvijas Krājbankā
2005-2006
Vērtspapīru daļas vadītājs Baltijas Tranzītu bankā un padomes loceklis BTB Asset Management
2004-2005
brokeris Baltijas Tranzītu bankā

Hierarhija

Latvijas Krājbankas valde

Investīciju pārvaldes vadītājs

Vērtspapīru daļas vadītājs Deniss Makedonskis

vērtspapīru brokeris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?