Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Budžeta skarbais pusmiljards

Šķita, ka finanšu ministrs Einars Repše (JL) pēc vēlēšanām pamodies citā valdībā. Divarpus mēnešu, kā atbildīgā amatpersona gatavojot budžeta grozījumus, tikai pirmdienas rītā E.Repše bija apjautis, ka valsts tēriņu samazināšanā līdz šim nav izdarīts «pilnīgi nekas» un budžeta izdevumi aizvien veido piecus miljardus latu. Ministrs steidza ziņot, ka grozījumu galīgajam, 2.lasījumam Saeimā būs nepieciešami skarbi budžeta tēriņu samazinājumi - šogad par aptuveni 500 miljoniem latu, nākamajos trijos gados vēl par 1,5 miljardiem.

Pēcpusdienā par Finanšu ministrijas (FM) jaunajiem priekšlikumiem budžeta izdevumu samazināšanā amatpersonas apspriedās koalīcijas partiju, sociālo partneru sanāksmē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera un vienojās par atbalstu E.Repšes nosauktajiem skaitļiem. Taču ne premjers, ne finanšu ministrs pēc Rīgas pils apmeklējuma nebija gatavi atklāt, kādi konkrēti ir aiz slēgtām durvīm apspriestie FM priekšlikumi. Dienas rīcībā tie nonāca neoficiāli. Nepilnu trīs lappušu garais dokuments liecina, ka budžeta jostas savilkšanai FM piedāvā virkni smagu lēmumu, starp kuriem viens no radikālākajiem ir priekšlikums samazināt visas pensijas par 15% un no 1.janvāra atkal samazināt par 30 santīmiem paaugstinātās piemaksas pie pensijām par darba stāžu. Šādu izmaiņu pieņemšana ar grozījumu spēkā stāšanos, kas paredzēta no 1.jūlija, pēc FM aplēsēm, vēl šogad valsts budžetā (sociālajā) ļautu ietaupīt 106 miljonus latu, savukārt nākamajos trijos gados vidēji 220 miljonus latu ik gadu. Vēl pirms pāris dienām valdības amatpersonas solīja, ka pensiju samazināšanai valdība klāt neķersies.

Bez pensiju cirpšanas FM piedāvājusi atteikties arī no neapliekamā minimuma (pašlaik 90 latu), kā arī par 20% samazināt minimālo algu. FM aplēsusi, ka neapliekamā minimuma atcelšana valsts ieņēmumus šogad papildinātu par 71,6 miljoniem latu, nākamajos gados - par 171,8 miljoniem latu ik gadu. Minimālās algas samazināšana budžeta izdevumus ļautu samazināt vidēji par 130-170 miljoniem latu šogad, attiecīgi par 260- 345 miljoniem latu nākamajos gados. Minimālās algas samazināšana ietver arī valsts budžeta iestādēs strādājošo algu fondu apcirpšanu. Starp skarbajiem FM priekšlikumiem ir arī izdevumu samazināšana izglītībai, paredzot, ka par 13,7 miljoniem latu šogad tiek apcirptas dotācijas pašvaldību sporta, mūzikas un mākslas skolām, kultūras namiem, pirmsskolas pedagogu darba samaksai. Jostas savilkšana, šogad ietaupot ap 80 miljoniem latu, paredzēta arī iepriekš par prioritārajām atzītajās veselības, iekšlietu, izglītības, aizsardzības ministriju nozarēs. Izdevumus par diviem miljoniem latu paredzēts apcirpt arī sabiedriskajam radio un televīzijai. Budžeta samazinājumi plānoti arī atsevišķām programmām, starp kurām ir subsīdijas lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Kopumā īstenojot FM priekšlikumus, budžeta izdevumus līdz 2.lasījumam varētu samazināt par 463- 506 miljoniem latu. Lai vairotu budžeta ieņēmumus, FM piedāvā nodokļu izmaiņas, kuras gan lielākoties paredzētas nākamajos divos gados. FM lēsusi, ka šogad izmaiņas nodokļos budžeta ieņēmumus ļautu palielināt par 96,3 miljoniem latu.

Vienošanās par atbalstu FM priekšlikumiem koalīcijā vēl nav. Šodien uz sanāksmi pie premjera pulcēsies sociālie partneri, partiju pārstāvji, Valsts prezidents. Netiek izslēgts, ka par tik radikāliem samazinājumiem, īpaši pensiju apcirpšanā, koalīcija nevarēs vienoties un īstenota tiks vai nu piemaksu par stāžu atcelšana, vai visu pensiju samazināšana.

Nepieņemot budžeta grozījumus, valstij draud bankrots, jo tad nevarēs saņemt plānoto ārvalstu aizdevumu. Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmdien LTV raidījumā 100.  pants teica, ka Eiropas Komisijā Latvija tiekot kritizēta par nespēju samazināt budžeta izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?