Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Budžets arvien ķīlnieks

Pēc ieilgušas futbolēšanas, ceturtdien, iespējams, izšķirsies jautājums par Rīgas Brīvostas pārvaldes solīto pusmiljonu latu, kas nepieciešams Latvijas stendam pasaules nozīmīgākajā izstādē World Expo 2010. Ja brīvosta reaģēs uz valdības nupat nosūtīto vēstuli, ceturtdien pārvalde varētu lemt par naudas piešķiršanu. Tas novērstu bažas, ka šo pusmiljonu nāktos rast valsts budžetā, jo valsts līgumu ar Latvijas pārstāvētāju Šanhajā vēja tuneļu izgatavotāju Aerodium 2,55 miljonu latu vērtībā jau noslēgusi.

Neoficiāla informācija, kas ir Dienas rīcībā, liecina, ka valdība patlaban nemeklē budžetā kabatu, no kuras varētu smelt izstādei nepieciešamo iztrūkstošo pusmiljonu latu, jo tikšot darīts viss, lai Rīgas Brīvostas pārvalde tomēr izpildītu to, kas solīts laikā, kad Ainārs Šlesers (LPP/LC) vēl bija satiksmes ministrs. Nedēļas sākumā jau izskanēja informācija, ka tagad, esot Brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja amatā, A.Šleseram radušās šaubas par juridiskajiem aspektiem, kas ļautu pārvaldei šo brīvprātīgo ziedojumu veikt. Kā Dienai norādīja A.Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe, tas neesot negribēšanas jautājums; brīvosta vienkārši negribot, lai pēcāk tai rastos juridiskas problēmas. «Man personīgi tas atgādina sabotāžu. Vilcināšanās ir liels risks kvalitātei un Latvijas dalībai kopumā,» spriež valdības pilnvarotā persona šajā projektā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

Kamēr pusmiljona jautājums ir uz atrisināšanas ceļa, raizes vēl arvien sagādā otrs klupšanas akmens - līguma izpildes apdrošināšana. Proti, Aerodium ir ķīla, ar ko garantēt, ka nolīgtais tiks izpildīts, bet ne visas summas apmērā - tikai pusmiljona latu, nevis visa projekta vērtībā. «Par atlikušo naudu mēs nespēsim nogalvot,» saka Aerodium vadītājs Ivars Beitāns. Viņš uzsver, ka līdzšinējais Latvijas ceļš uz World Expo bijis slikti bruģēts, uzņēmums jau kopš aprīļa veidojis konstrukcijas, avansā investējot ap 200 tūkstošiem latu. Avansā jau divus mēnešus strādā arī arhitekti un nu arī apakšuzņēmējs Ķīnā, kas bez samaksas jau veicis ģeodēzijas darbus. «Ja mēs bankrotēsim, tā vistiešākajā mērā būs valsts vaina,» saka I.Beitāns un piebilst, ka pagaidām Latvijas paviljona zemesgabals, uz kura slejas tikai tualetes būdiņa, kļuvis par apsmiekla objektu. «Ļaudis iet garām un saka, ka tā, lūk, Latvija sevi prezentē» - tā I.Beitāns. Savukārt A.Ozols saka, ka pats projekts nav apdraudēts, vēja tuneli necels mazāku tālab, ka ceļš līdz finansējumam ir negludāks, nekā šķitis, kad uzrunātie naudas devēji bārstījuši solījumus. Jau rakstīts, ka valstij dalība izstādē izmaksā 2,55 miljonus latu, kurus sedz Latvijas dzelzceļš, Ventspils brīvosta un Rīgas brīvosta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?