Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Budžetu ministrijām sadala ar asu strīdu

Valdībai izdevies panākt vienošanos par budžetā pieejamo līdzekļu sadali ministriju jaunajām iniciatīvām, tomēr panāktā vienošanās ir ievērojami pasliktinājusi attiecības ministru vidū, pat pamudinot parasti izteikumos atturīgo premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) publiski paust šaubas par izglītības ministra Vjačeslava Dombrovska (Reformu partija) kompetenci.

Valdības panāktā vienošanās paredz, ka papildu tēriņiem nākamā gada budžetā būs pieejami 88,7 miljoni latu, norāda finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), paskaidrojot, ka papildu līdzekļi budžeta iestāžu vajadzībām atrasti, palielinot budžeta ieņēmumus, piemēram, ar izložu un azartspēļu nodokļa likmju paaugstināšanu, ar dividenžu palīdzību, kā arī uzlabojot administrēšanu iedzīvotāju ienākuma nodoklim no kapitāla. A. Vilks norādīja, ka lielākos papildu līdzekļus nākamgad saņems Veselības ministrija, Satiksmes ministrija un Kultūras ministrija.

Veselības ministrijai 2014. gadā papildus tiks piešķirti 22,8 miljoni latu, kurus paredzēts izmantot mediķu algu paaugstināšanai un medikamentu iegādes izdevumu kompensēšanai. Savukārt Satiksmes ministrijai nākamgad atvēlēti papildu 25,4 miljoni latu, kurus tā galvenokārt izmantos autoceļu sakārtošanai un sabiedriskā transporta zaudējumu dotēšanai. Starp lielākajiem līdzekļu saņēmējiem ir arī Kultūras ministrija, kura papildus saņems ap 10 miljoniem latu kultūras telpas attīstībai, starptautiskajai sadarbībai, Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzturēšanai, kapitālsabiedrību dotācijām, atlīdzības palielināšanai kultūras iestādēs strādājošajiem, un Izglītības ministrija (IzM), kura saņems 8,8 miljonus latu zinātnes bāzes finansējumam un pedagogu darba samaksas nodrošināšanai.

Samērā dāsni papildu līdzekļi 9,8 miljonu latu apjomā tikuši arī Aizsardzības ministrijai, kura tos plāno izlietot Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku brigādes mehanizācijai, NATO izcilības centram stratēģiskās komunikācijas jautājumos, kā arī gaisa telpas novērošanas sistēmas uzstādīšanai. Savukārt Iekšlietu ministrija ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei un citiem uzdevumiem saņems papildus piecus miljonus latu.

Pamanāmu sarūgtinājumu par budžeta iznākumu paudis tikai izglītības ministrs, kurš neslēpj - piešķirtie līdzekļi būs pietiekami algu palielināšanai tikai tiem pedagogiem, kuri strādā mazajās skolās un kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām. V. Dombrovska centieni izkarot lielāku finansējumu pedagogu algām noslēdzās arī ar būtisku konfliktu starp viņu un valdības locekļiem no Vienotības, kuri pēc valdības sēdes pat publiski pauda šaubas par izglītības ministra kompetenci un spējām strādāt komandā. Konflikts valdībā sākās saistībā ar V. Dombrovska pausto sašutumu par FM ierosinājumu atkāpties no jau pieņemtā valdības lēmuma par sešu miljonu latu lielu līdzekļu piešķiršanu iztrūkuma novēršanai ministrijā. Uz izglītības ministra izteikumiem dzēlīgu atbildi nevilcinājās sniegt Finanšu ministrija un A. Vilks, norādot, ka IzM jau četras reizes ir nosūtījusi uz FM papildu finanšu pieprasījumu, ik reizi minot jaunu iemeslu finanšu pieprasījuma pamatojumam un vienmēr pieļaujot arī kādu kļūdu aprēķinos. Pēc finanšu ministra teiktā, lai gan sākotnēji IzM līdzekļus pieprasījusi esošo vajadzību segšanai, vēlāk ministrijas plānos tie tikuši novirzīti jaunām politiskajām iniciatīvām.

«Lai sagatavotu budžetu un nemaldinātu skolotājus, laikam jau būs jārosina Vislatvijas akcija - saskaiti skolēnus Latvijā! IzM tas neizdodas,» šādas emocijas par nokaitētajām diskusijām savā twitter kontā vēl valdības sēdes laikā paudis A. Vilks, kurš mirkli vēlāk arī norādīja, ka «Izglītības ministrijā nu jau ar reformām ir par vēlu. Tur jānāk Avārijas brigādei...» Savukārt Valdis Dombrovskis steidza norādīt, ka konfliktam valdībā nav saistības ar partiju attiecībām, jo, neskaitot izglītības ministru, visu citu ministru darbs budžeta tēriņu apstiprināšanas laikā esot bijis konstruktīvs. Premjers arī uzsvēra, ka atšķirībā no citu nozaru darbiniekiem izglītības nozarē strādājošo atalgojumam papildu finansējums būs pieejams jau no šī gada septembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?