Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Budžetu sola pieņemt šogad

Valdība ceturtdien nespēja panākt sociālo partneru atbalstu nākamā gada valsts budžeta projektam, un tai priekšā vēl ir sarežģītas sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību. Taču, neraugoties uz to, premjera Valda Dombrovska pārstāvētā Vienotība ir saņēmusi Zaļo un Zemnieku savienības solījumu nekavēt budžeta izskatīšanu Saeimā, un abi koalīciju veidojošie politiskie spēki to plāno pieņemt 20.

decembrī. Valdība Saeimā budžeta projektu gatavojas iesniegt 7. decembrī, lai jau 9. decembrī budžetu un to pavadošo likumprojektu paketi Saeima varētu pieņemt 1. lasījumā, ceturtdien informēja premjers V. Dombrovskis.

Likumprojektam par 2011. gada valsts budžetu jāpievieno arī Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokols, par ko sarunas vēl nav beigušās. Taču viena no pašvaldību vēlmēm šonedēļ tika izteikta arī ZZS vēstulē premjeram, aicinot garantēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa izpildi 100% apmērā no Finanšu ministrijas prognozētajiem ieņēmumiem. Tagad ir paredzētas garantijas 92% apmērā, un nešķiet, ka Finanšu ministrija būtu gatava piekāpties un iet līdz šim nepraktizētu ceļu. Par to liecināja arī premjera V. Dombrovska teiktais preses konferencē, kurā viņš lika saprast, ka tas ir nevis Vienotības un ZZS attiecību, bet gan Finanšu ministrijas un LPS sarunu jautājums. Premjers atgādināja, ka vairākas pašvaldības iedzīvotāju ienākuma nodokli administrē pašas, tāpēc valstij ir grūtāk garantēt ieņēmumu prognozes izpildi. Arī nekustamā īpašuma nodokli pašvaldības iekasē pašas. Aicinājums noteikt garantijas 100% apmērā saistīts ar nodokļu izpildes atšķirībām no Finanšu ministrijas prognozētā. ZZS norādīja, ka Finanšu ministrija 2010. gadā pašvaldību ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozēja 657,6 miljonu latu apmērā, bet no nekustamā īpašuma nodokļa - 90,26 miljonus. Taču faktiskie ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa būšot 612 miljoni latu, savukārt nekustamā īpašuma nodoklis līdz 17. novembrim iekasēts 65,9 miljonu latu apmērā, un tas esot par 27% mazāk, nekā prognozēts.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas pārstāvju sēdes atzina, ka sarunas būs grūtas, piebilstot, ka «tās nenotiks starmešu gaismā». Esot jānovērtē, ka pašvaldības ir gatavas uzņemties līdzatbildību par budžeta konsolidāciju, un to situācija nav viegla. Tās ir vistuvāk iedzīvotājiem, kuru dzīvi nodokļu pacelšana vēl vairāk apgrūtinās. Tomēr ZZS apzinoties, cik svarīgi ir pieņemt budžetu līdz gada beigām. «Tas ir mūsu kopīgais mērķis,» teica A. Brigmanis, nepieļaujot iespēju bloķēties ar opozīciju budžeta izskatīšanas laikā.

Saeimā pagaidām koalīcija var rēķināties tikai ar savām 55 balsīm, jo apvienība Par labu Latviju! jau ir paziņojusi, ka nevarēs atbalstīt šādu valsts budžetu. Ceturtdien arī Saskaņas centrs izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka valdības budžeta konsolidācijas pasākumi veikti nevis uz izdevumu samazināšanas, bet gan ieņēmumu daļas palielināšanas rēķina. Pirms vēlēšanām valdības partijas neesot solījušas paaugstināt nodokļus, kas vēl vairāk bremzēšot uzņēmējdarbības attīstību. Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK frakcijas vadība nebija tik kategoriska: nacionālās apvienības frakcija vēlēšoties uzklausīt premjeru, finanšu ministru, tikšoties ar ekspertiem un iesniegšot savus priekšlikumus uz budžeta izskatīšanu 2. lasījumā. Ja koalīcija ar izpratni izturēsies pret šīm iniciatīvām, tad sadarbība budžeta izskatīšanas laikā esot iespējama, teica Einars Cilinskis un Gaidis Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?