Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Būs gardi pirmsjāņu laikā!

Brīvdienās ēdu pirmās zemenes no pašu dārza. Vēl jau gan vairumam ogu iesārta tikai viena pusīte - tā, kas pavērsta pret sauli. Otra, kas tuvāk zemei, pagaidām bāli zaļa. Sākumā slēpu no mazās meitas, ka daru to, ko viņai parasti neviens neatļauj - ēst negatavas ogas. Beigās sakaunējos, ka slēpjos, un negatavās ogas ēdām abas kopā. Pirmās zemenes garšo arī tādas, bet, tā kā ogu dobēs šogad papilnam, atliku likām pietiks arī gatavo. Vēl tikai mazliet jāpaciešas, un tad jau zemenes varēs cept arī kūkās, likt kokteiļos un desertos.

Tāpēc, atklājot vietējo zemeņu sezonu, šoreiz trīs gardu saldo ēdienu receptes lūdzām Tallink Hotel restorāna Elements konditoram Jānim Kairim. Kopā ar rabarberiem zemenes desertos garšo īpaši labi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rabarberu un zemeņu plātsmaize

Sastāvdaļas: smilšu mīklai - 100 g sviesta, 1 ola, 200 g cukura, 300 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera; pildījumam: 750 g rabarberu, 250 g zemeņu, 300 g cukura, 100 g mannas; drumstalām - 80 g cukura, 80 g sviesta, 160 g miltu
1. Vispirms gatavo mīklu. Cukuru sajauc ar sviestu un olu viendabīgā masā. Pievieno miltus un cepamo pulveri, samīca visu kopā mīklā.
2. Mīklu atpūtina, izveltnē uz cepešpannas, liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180°C divpadsmit minūtes.
3. Gatavo pildījumu. Sagrieztus rabarberus un zemenes uzvāra kopā ar pusi cukura, pievieno mannu ar otru pusi cukura, vēl pavāra piecas minūtes.
4. Gatavo drumstalas. Visas sastāvdaļas sajauc kopā vienā maisījumā, berž rokās līdz drumstalu konsistencei.
5. Piecas minūtes vāra, izlej uz apceptās smilšu mīklas, pārber pāri drumstalas, cep vēl divdesmit minūtes 200°C.

Ceptu rabarberu un zemeņu jogurta kokteilis

Sastāvdaļas: 400 g rabarberu, 150 g cukura, 1/2 tējk. kanēļa, 500 g zemeņu, 500 g bezpiedevu jogurta
1. Rabarberus pārkaisa ar cukura un kanēļa maisījumu.
2. Liek cepešpannā, pārklāj ar foliju un cep 50 minūtes 160°C.
3. Atdzesētus sablendē ar zemenēm un bezpiedevu jogurtu.

Rabarberu panna cotta ar zemenēm un bezē cepumiem

Sastāvdaļas: panna cotta - 100 g rabarberu sulas, 400 g saldā krējuma, 80 g cukura, 9 g želatīna; zemeņu želejai - 450 g zemeņu, 50 g cukura, 15 g želatīna; bezē cepumiem - 100 g olas baltuma, 200 g pūdercukura
1. Želatīnu uzbriedina. Saldo krējumu sajauc ar cukuru un uzvāra. Rabarberu sulu uzvāra un pievieno saldajam krējumam, atdzesē.
2. Tad pievieno izkausētu želatīnu. Lej formās un liek ledusskapī sastingt.
3. Gatavo zemeņu želeju. Uzbriedina želatīnu. Zemenes sablendē ar cukuru, pievieno izkausētu želatīnu. Lej formās, novieto ledusskapī, lai sastingst.
4. Olas baltumus puto ar pūdercukuru, līdz veidojas ļoti stingras putas. Izsmērē uz silikona paklājiņa plānā kārtā, cep 100°C vienu stundu.
5. Pasniedz, deserta traukā kārtojot panna cotta, zemeņu želeju, rupjos gabaliņos salauztus bezē cepumus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?