Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Būs precīzi laika vērojumi

Kad sinoptiķis un žurnālists Toms Bricis pastāsta, ka uz Teikas vidusskolas jumta novietojis savu privāto meteoroloģisko staciju un ir gatavs to prezentēt, braucam skatīties, kā tā darbojas. Lai ieraudzītu pašu meteostaciju, Toma vadībā mēs ar fotogrāfu Kristapu uzkāpjam skolas bēniņos. Uz jumta jārāpjas pa slīpu bēniņu logu.

Laiks todien ir mitrs un jumts slidens. Tāpēc Toms mums ar fotogrāfu tomēr pa jumtu doties pie meteostacijas neļauj, bet pats gan ir gatavs pozēt uz jumta līdzās savai stacijai. Sinoptiķis stāsta, ka visi laika vērojumi ieraugāmi datorā, kas novietots vienā no skolas kabinetiem, un ikdienā uz jumta viņam nav jārāpjas. Ik pa laikam gan meteoroloģiskā stacija jāaprauga, un Bricis jau secinājis, ka to derētu arī nostiprināt, lai vējš nešūpotu.

Pats sev uzdāvina Ziemassvētkos

Iegūt savu meteostaciju bijis Toma mērķis jau gadiem ilgi. «Par meteoroloģiju interesējos kopš bērnības, vēl nemācēju ciparus kārtīgi uzvilkt, kad jau pierakstīju laikapstākļus. Skolas gados izlēmu, ka studēšu ģeogrāfos un pētīšu laikapstākļus. Tomēr meteostacijas iegādei man vispirms nebija naudas, pēc tam - laika. Tikai pirms aizvadītajiem Ziemassvētkiem, kad sāku prātot, ko es sev varētu uzdāvināt, sapratu, ka beidzot varu tikt pie savas meteostacijas,» stāsta Toms, kad jau esam no bēniņiem pārcēlušies uz kabinetu, kur novietots ar meteostaciju savienotais dators. Optimālo meteoroloģiskās stacijas variantu Bricis atradis Lielbritānijā, kopumā šis pirkums laika vērotājam izmaksājis ap tūkstoš latiem.

Galvenais - atrast pareizo vietu

Negaidītas grūtības Tomu piemeklējušas, kad vajadzēja atrast piemērotu vietu, kur uzstādīt meteostaciju. Viņš bija iecerējis, ka liks to uz savas mājas jumta, bet nekas nesanāca. «Iebilda apsaimniekotājs, argumentējot, ka nesen mājai uzlikts jauns jumts un ka negribot, lai tur kaut ko skrūvē,» stāsta Toms un piebilst, ka apsvēris variantu meteostaciju novietot uz kāda drauga mājas jumta, bet tuvumā nekas piemērots nav atradies. Tad Toma skats pievērsies Teikas vidusskolai, kas atrodas 260 metru attālumā no viņa dzīvesvietas. «Teikas vidusskolas vadība manu ideju uzņēma atsaucīgi. Skolēnu ziemas brīvdienās tehniskie cilvēki man palīdzēja uzstādīt meteostaciju uz skolas jumta. Ir pat labāk, ka tā novietota skolā, jo te iekārta ir drošībā, arī nepārtraukta elektrības apgāde un interneta darbība nodrošināta. Mājās jau visādi var gadīties,» filozofiski nosaka Bricis un piebilst, ka cer - no viņa meteostacijas projekta ieguvēji būs arī Teikas vidusskolas skolēni.

Grib izglītot par laikapstākļiem

«Esmu vienojies ar pedagogiem, ja skolēniem būs interese izstrādāt zinātniski pētniecisko darbus par meteoroloģiju, es noteikti palīdzēšu. Mūsu izglītības sistēma ir ļoti attālināta no realitātes, skolēniem liek iekalt to, kas kladēs rakstīts, tāpēc ir labi, ja bērniem pieejami arī alternatīvi izziņas avoti. Ceru, ka pa skolu skraida kāds pusaudzis, kuram meteoroloģija interesē,» klāsta Bricis.

Par savu sūtību sinoptiķa un žurnālista darbā viņš uzskata cilvēku izglītošanu par laikapstākļu cēloņiem. Sinoptiķis atzīst, ka laika prognozes ne vienmēr ir precīzas, un tāpēc jau gadiem pēta to, kas izraisa vislielāko neatbilstību. «Piemēram, ir silta, saulaina pavasara diena, gaisa temperatūra tuvojas plus 20 grādiem, bet te pēkšņi kļūst par 10-15 grādiem vēsāks. Iemesls - mainījies vēja virziens, vējš sācis pūst no Rīgas līča, kurā vēl saglabājies ledus. Vai arī gadījums, kad vienas nakts laikā Rīgā uzsniga vairākus desmitus centimetru bieza sniega kārta, Siguldā vispār nesniga, bet prognozē tika solīts brīžiem īslaicīgs sniegs. Tā notika, jo no Rīgas līča nākoši lokāli mākoņi vietām var atnest ļoti spēcīgus nokrišņus,» skaidro laika vērotājs.

Novērojumi, nevis prognoze

Toms Bricis uzsver, ka viņa meteostacija paredzēta laikapstākļu novērošanai, nevis nākamo dienu prognozei. Kamēr sarunājamies, meteostacijas dators rāda, ka temperatūra laukā mainījusies par 0,02 grādiem. «Datora ekrānā var redzēt, kā mainās laikapstākļi ik pa minūtei, piemēram, palēninoties vējam, migla uzreiz kļuva biezāka. Mana meteostacija būs noderīga vētru laikā, jo ļoti precīzi parāda gan vētras tuvošanos, gan to, ka briesmas garām. Tā kā sadarbojos ar Latvijas Radio Ziņu dienestu, varēšu brīdināt rīdziniekus par draudīgiem laikapstākļiem,» domā aizrautīgais sinoptiķis.

Toms Bricis uzsver, ka meteostacijas iegāde nav biznesa projekts, bet vienkārši ilgi lolotas ieceres piepildījums. «Manā meteostacijā veiktie novērojumi nonāk interneta lapā meteolapa.lv par brīvu. Esmu iecerējis, ka dati būs arī Latvijas Radio mājaslapā. Man ir svarīgi, lai laika prognoze, ko es stāstu cilvēkiem, būtu precīza. Tāpēc laika ziņas, ko stāstu televīzijā, pirms ētera pārbaudu. Latvijas Radio piedāvāju paša veidotu prognozi. Taču nedomāju, ka varu konkurēt ar valsts mēroga meteoroloģisko iestādi, kuras budžets ir daudzi miljoni latu,» realitāti apzinās Toms. Savu meteostaciju līdz vasarai viņš iecerējis papildināt ar ultravioletā starojuma mērītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Toma Briča meteostacijā

tiek veikti mērījumi, kas parāda:
gaisa temperatūru
atmosfēras spiedienu
vēja ātrumu
vēja virzienu
nokrišņu daudzumu
gaisa mitrumu
No meteostacijas dati tiek sūtīti uz konsoli un tālāk uz datoru, pēc tam, izmantojot internetu, uz serveri turpmākai publiskošanai izvēlētajās mājaslapās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?