Komentējot valdības lēmumu, ministrs uzsvēra, ka VM pēdējā gada laikā ir pieņēmusi vairākus normatīvos aktus, lai pasargātu Latvijas iedzīvotājus no kaitīgas pārtikas lietošanas un Latvija virzās uz to, lai transtaukskābes no pārtikas produktiem izslēgtu vispār. «Šis noteikumu projekts ir saskaņots ar Zemkopības ministriju. Saskaņošanā ir panākts kompromiss, ka pārejas periods būs divi gadi, bet tas tikai nozīmē, ka esam atļāvuši indēt savus iedzīvotājus vēl divus gadus,» pauda G. Belēvičs.
VM virzītie noteikumi paredz, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma, bet produktos ar kopējo tauku daudzumu mazāku par 3% - 10 gramu uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem. Tie tiks attiecināti uz pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās četros pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos - hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstā temperatūrā, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot.
Jaunās prasības neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos. VM speciālisti skaidro, ka līdz ar šiem noteikumiem plānots ierobežot pārtikas produktu ar augstu transtaukskābju saturu patēriņu un pieejamību sabiedrībā.