Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Būtiski ierobežos transtaukskābju daudzumu pārtikā

Latvija lēnām virzās uz to, lai transtaukskābes pārtikas produktos aizliegtu pilnībā, uzsver veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus noteikumos, lai ierobežotu transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, nosakot pārejas periodu pārtikas ražotājiem, kā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Pārejas periods plānots no 2016. līdz 2018. gada 1. janvārim, savukārt gala lēmumu par noteikumu spēkā stāšanās termiņu pieņems pēc noteikumu projekta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

Komentējot valdības lēmumu, ministrs uzsvēra, ka VM pēdējā gada laikā ir pieņēmusi vairākus normatīvos aktus, lai pasargātu Latvijas iedzīvotājus no kaitīgas pārtikas lietošanas un Latvija virzās uz to, lai transtaukskābes no pārtikas produktiem izslēgtu vispār. «Šis noteikumu projekts ir saskaņots ar Zemkopības ministriju. Saskaņošanā ir panākts kompromiss, ka pārejas periods būs divi gadi, bet tas tikai nozīmē, ka esam atļāvuši indēt savus iedzīvotājus vēl divus gadus,» pauda G. Belēvičs.

VM virzītie noteikumi paredz, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma, bet produktos ar kopējo tauku daudzumu mazāku par 3% - 10 gramu uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem. Tie tiks attiecināti uz pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās četros pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos - hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstā temperatūrā, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot.

Jaunās prasības neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos. VM speciālisti skaidro, ka līdz ar šiem noteikumiem plānots ierobežot pārtikas produktu ar augstu transtaukskābju saturu patēriņu un pieejamību sabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?