Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Būvniecības likumam atlikts kārtējais starts

Būvniecības likums Saeimā tika pieņemts pērnā gada jūlijā, tā stāšanās spēkā jau vairākas reizes atlikta. Iepriekš galvenais aizbildinājums bija tāds, ka nozare laikus nav spējusi iepazīties ar jauno regulējumu. Tagad premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) kā galveno argumentu min to, ka vēl ir nepieciešams laiks, lai kvalitatīvi sagatavotu Ministru kabineta noteikumus, kā arī pārējos normatīvos dokumentus.

Premjeres padomniece juridiskajos jautājumos Ilze Skrodele Dienai atklāj, ka likuma stāšanās spēkā jāatliek, jo pretējā gadījumā uzņēmējiem viena gada laikā būtu jāstrādā ar trim regulējumiem. «Jau esošajā Būvniecības likumā Saeimā tiek iesniegti grozījumi, kas mainīs uzraudzības kārtību, līdz ar to, ja no maija stātos spēkā jaunais likums, tas pēc dažiem mēnešiem atkal tiktu mainīts. Tad iesaistītajām pusēm būtu jāpārorientējas atkārtoti,» viņa stāsta.

Latvijas Būvnieku asociācijas padomnieks Māris Jurēvičs koalīcijas padomes lēmumu vērtē kā ļoti sliktu. «Ko ar tiem politiķiem padarīsi? Tā ir traka lieka, jo jaunajiem projektiem vajadzētu sākties pēc jaunā likuma,» viņš nopūšas. «Visas nelaimes taču notikušas pēc vecā likuma, būtu beidzot jāpalaiž jaunais. Tas ļautu strādāt pēc sistēmas, kas būtu līdzīga kā Vācijā un Igaunijā. Beidzot mums būtu arī konkrētas atbildības. Likums, protams, nebūtu ideāls, bet nozare vismaz būtu jaunā pakāpē. Kāpēc nevarēja izdarīt tā, ka vismaz jaunie projekti tiek sākti pēc jaunā likuma, mēs vismaz neaizkavētu to attīstību?» neizpratni pauž M. Jurēvičs.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Menģelsone pauž neapmierinātību par to, ka likums kavējas, tomēr citu risinājumu arī viņa neredz: «Šāda rīcība nav nekas labs. Tas tikai liecina, ka mēs kārtējo reizi nespējam mobilizēties un pienācīgi izdarīt lietas.» Tajā pašā laikā, iepazīstoties ar aktuālo situāciju, nebija šaubu, ka pat tīri tehniski jaunais likums ar maiju sākties nedrīkst, jo tādā formā tas būtu liels slogs gan būvniekiem, gan arī pašvaldībām.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis teic, ka «jebkurā gadījumā būvniecības sezona ir pazaudēta». Viņš koalīcijas lēmumu dēvē par loģisku. «Acīmredzot daudz kas ir jāpārdomā,» saka ministrijas pārstāvis.

Kaut gan lēmumu atlikt Būvniecības likuma stāšanos spēkā koalīcijas padome ir pieņēmusi, tālāk tas jāapstiprina Saeimas Tautsaimniecības komisijā un pēc tam arī Saeimā. Tomēr V. Ķirsis norāda, ka neredz iemeslu, kāpēc abām pārējām instancēm lemt citādi.

Atliktais Būvniecības likums sevī ietver virkni nepilnību. Piemēram, Būvinženieru savienība norāda, ka tas radīs vēl lielāku haosu nekā patlaban. Jaunā iecere, kā veikt būvinženieru sertifikāciju, draud ar vēl lielākiem būvju kvalitātes riskiem. Līdz šim speciālistus sertificēja pati asociācija, bet tagad Ekonomikas ministrija (EM) vēlas to ņemt savā paspārnē un pilnībā mainīt sertificēšanas kārtību. «Jaunais likums būvinženieru sertifikātiem vairs neparedz termiņu. Tas nozīmē, ka sertifikātu cilvēks iegūst, piemēram, 25 gadu vecumā un līdz pensijas vecumam viņš tiek uzskatīts par speciālistu ar augstām zināšanām, kas var dot padomus. Viņam neprasa zināšanu pārbaudi. Iepriekš resertifikācija notika ik pa pieciem gadiem,» atklāj Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume.

Bijušais Valsts būvinspekcijas vadītājs Leonīds Jākobsons to dēvē par izdabāšanu ārvalstu investoriem, kas «vēlas šeit pēc iespējas ātrāk ieguldīt naudu un gūt peļņu». Viņaprāt, tieši resertifikācija ir viens no traucējošajiem faktoriem, kas ļauj ienākt investoriem, tomēr šāda izdabāšana iedragā būvniecības kvalitāti. L. Jākobsons nosoda veidu, kā EM iecerējusi vērtēt būvinženierus: «Viņiem būs jāpiesakās īpašā reģistrā, norādot nepieciešamo informāciju par sevi, arī pieļautos pārkāpumus. Vadoties pēc tā, ministrija izdarīs secinājumus.» L. Jākobsons pauž šaubas, vai ministrijas darbinieki spēs izkontrolēt informācijas patiesumu, īpaši ņemot vērā, ka nozarē bieži notiek dažādi mēģinājumi krāpties, lai fiktīvi pavairotu savu pieredzes «portfolio».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?