Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Čalovska advokāti pārmet valstij bailes no atbildības

Smagos kibernoziegumos Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) apsūdzētais Latvijas pilsonis Deniss Čalovskis laiku joprojām spiests pavadīt Rīgas Centrālcietumā. Likums nosaka, ka izdodamās personas turēšana apcietinājumā nedrīkst pārsniegt vienu gadu - D. Čalovska gadījumā termiņš ir 3. decembris. Apsūdzētā advokāts Egons Rusanovs lūdza Ģenerālprokuratūru D.

Čalovski atbrīvot jau 19. augustā - īsi pēc tam, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) apturēja viņa izdošanu un uz lietas izskatīšanas laiku piešķīra pagaidu aizsardzību. Taču iestāde vilcinās - ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers skaidroja, ka, lai D. Čalovski atbrīvotu, jāzina viņa lietas izskatīšanas laiks ECT, tomēr tās sekretariāta vadītāja Fransuāza Elena-Pasosa TV3 ziņām norādīja, ka šāda interese no valstu ģenerālprokuratūrām neesot ierasta prakse un Strasbūras tiesai nav pienākuma šādas ziņas sniegt. Viņa arī uzsvēra - par D. Čalovska atbrīvošanu jālemj Latvijas varas iestādēm, jo apsūdzētajam ECT lēmums par iespējamiem viņa cilvēktiesību pārkāpumiem ASV nav obligāti jāsagaida aiz restēm.

«ECT atsūtīja mums vēstuli, norādot vienīgi to, ka D. Čalovska lieta tiks izskatīta prioritārā kārtībā, bet precīzus termiņus neminēja,» Dienai atklāj Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga, piebilstot, ka šobrīd iestāde gaida Tieslietu ministrijas (TM) norādes, jo vienpersoniski nevarot pieņemt lēmumu, atbrīvot apsūdzēto vai ne. Savukārt TM norāda, ka var sniegt tikai rekomendācijas, bet lēmuma pieņemšana ir Ģenerālprokuratūras kompetencē.

«Tas ir absurds un pierādījums, ka tiesiska valsts esam tikai uz papīra,» situāciju vērtē E. Rusanovs. Jautāts, kas kavē Ģenerālprokuratūru vai orderi D. Čalovska apcietināšanai izdevušo Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu viņu atbrīvot, advokāts ir skarbs: «Bailes no atbildības un pieredzes trūkums šādās lietās.» Tāpat uzskata otrs apsūdzētā advokāts Saulvedis Vārpiņš: «Izskatās, ka amatpersonas nezina, kā vadīties pēc starptautiskas prakses un piemērot likumu.» Advokāti gan izvairās komentēt, vai Latvijas tiesu varas iestāžu vilcināšanās varētu būt skaidrojama ar iespējamo ASV spiedienu, bet E. Rusanovs norāda - ja 4. decembrī apsūdzētais vēl atradīsies Rīgas Centrālcietumā, viņu no turienes izliks piespiedu kārtā: «Cietums nevar bez pamata bezgalīgi ilgi turēt apcietinājumā personu, bet kungi Ģenerālprokuratūrā laikam to vien gaida, jo tad atbildības nasta par D. Čalovska brīvlaišanu būtu uz cietuma darbinieku pleciem,» spriež aizstāvis.

Iepriekš izskanējuši ieteikumi D. Čalovska lietu skatīt Latvijā, jo tad nebūtu vajadzības viņu izdot un tādējādi zustu pamats bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem ASV. Tomēr Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis norāda -tas nevar notikt, jo iespējamais noziegums nav veikts mūsu valstī.

Jau ziņots, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) D. Čalovski apsūdz Gozi vīrusam domāto pārlūka injekciju pārdošanā, kas ar mērķi piekļūt datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam tos iztukšot inficējis vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē. Pēc FIB lūguma īstenotas speciālas operācijas, D. Čalovski viņa dzīvesvietā Imantā aizturēja pagājušā gada 4. decembrī un tiesa kā drošības līdzekli viņam piemēroja apcietinājumu. Pēc tam, kad 6. augustā Ministru kabinets nobalsoja par D. Čalovska izdošanu ASV, jaunieša advokāti nosūtīja sūdzību ECT, kas izdošanu apturēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?