Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Caur ložu krusu ceļā uz brīvību

Visapkārt spindzēja lodes, šurpu turpu skraidīja panikas pārņemti talibi. Vienīgā doma, kas šaudījās vīrieša prātā, - pēc iespējas ātrāk tikt prom no šīs elles. Tikt prom dzīvam. Par laimi, viņam tas izdevās.

Šādi īsumā presē aprakstīti nervus stindzinošie mirkļi, ko pārdzīvoja britu reportieris Stīvens Ferels, kad trešdienas rītā viņu un tulku afgāņu žurnālistu Sultanu Munadi no islāmistu gūsta ieradās glābt britu specvienība. ASV laikraksta The New York Times korespondents un viņa līdzgaitnieks tika nolaupīti sestdien kādā ciematā Kunduzas provincē Afganistānas ziemeļos.

Redz kolēģa nāvi

«Esmu ārā! Esmu brīvs!» trešdienas rītā telefona klausulē izdzirdēja The New York Times Ārzemju ziņu nodaļas redaktore Sūzana Čira, kurai bija piezvanījis S.Ferels. Padotais izklāstījis to, kas noticis pēc tam, kad ķīlnieki un sagrābēji dzirdējuši tuvojamies helikopteru. «Mēs atradāmies kādā telpā. Talibi skraidīja, bija acīmredzams, ka sācies uzbrukums,» stāstīja S.Ferels. «Mēs domājām, ka viņi mūs nogalinās. Mums vajadzēja izkļūt ārā.»

Reportieris stāstījis, ka kopā ar S.Munadi izskrējuši laukā. Gar viņiem lidojušas lodes. Bijuši dzirdami britu un afgāņu saucieni. Nolaupītie bez apstājas skrējuši uz priekšu, S.Munadi saucis: «Žurnālisti, žurnālisti!» bet pēkšņi nokritis, jo viņu skārusi lode. «Es ielēcu grāvī,» sacīja britu žurnālists.

Pēc dažām minūtēm vīrietis dzirdējis angļu valodu, tādēļ devis par sevi zināt. Nonācis glābēju rokās, S.Ferels ieraudzījis mirušo S.Munadi. S.Ferels pats palicis neskarts. Līdz trešdienai ne The New York Times, ne citi mediji neziņoja par S.Ferela un S.Munadi nolaupīšanu, baidoties par viņu drošību.

Zināms, ka bez afgāņu žurnālista atbrīvošanas operācijas laikā gāja bojā viens britu kareivis, divi civiliedzīvotāji un vairāki desmiti talibu.

Šī nav pirmā reize, kad S.Ferels nokļuvis islāmistu kaujinieku rokās. 2004.gadā vēl kā britu laikraksta The Times korespondentu viņu nolaupīja Irākas pilsētā Fallūdžā, raksta BBC.

Ignorēja brīdinājumu

Par to, kā notikusi abu žurnālistu nolaupīšana, pastāstījis viņu afgāņu šoferis, kuram izdevās izvairīties no gūsta. Sestdienas rītā trijotne devusies uz ciematu, kur dienu iepriekš notika NATO uzlidojums divām talibu nolaupītām degvielas autocisternām. Uzbrukuma laikā nogalināti 125 cilvēki, to vidū - 90 civiliedzīvotāji.

Notikuma vietā abi žurnālisti intervējuši dažus vīriešus, bet tad viņus aplenkuši vietējie. Kāds vecāks vīrs S.Ferelu un S.Munadi brīdinājis doties prom, jo tālumā dzirdami automātu šāvieni. Pēc brīža klātesošie saukuši, ka tuvojas talibi. Šoferis apgalvo, ka redzējis aptuveni desmit bruņotus kaujiniekus, kas braukuši pēc viņiem.

Sācies liels apjukums, ko šoferis izmantojis, iebēgot blakus esošajā rīsu laukā un skrienot, ko kājas nes. Viņam līdzi devušies divi zēni. Pēc kāda laika viņam piezvanījis S.Munadi, kurš aicinājis viņu atgriezties, jo tad talibi viņus atbrīvošot. Tomēr pārbiedētais vīrietis turpināja skriet. Viens no zēniem piedraudējis šoferi nodot talibiem, ja viņš neatdos mobilo telefonu un naudu. Viņš paklausījis.

Vēlāk vīrietis nokļuvis uz ceļa, kur apturējis taksometru, un devies uz vietējo policijas iecirkni, pēc tam par žurnālistu nolaupīšanu pavēstījis S.Ferela kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?