Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Caurums deklarāciju sistēmā joprojām izdevīgs un neskarts

Ik gadu tiek iesniegts aptuveni 56 000 amatpersonu deklarāciju, bet izrādās, ka Latvijā vēl joprojām nav efektīvas sistēmas, kas ļautu pārbaudīt iesniegto ziņu patiesumu. Tāds secinājums radies pēc Valsts kontroles (VK) nupat veiktās revīzijas, kurā atklāti arī citi trūkumi šajā kārtībā.

Teorētiski tieši deklarācijai būtu jābūt tādai kā amatpersonas vizītkartei, pēc kuras sabiedrība un tiesībsargājošās iestādes var gūt visprecīzāko priekšstatu par personas mantisko stāvokli un to, vai pastāv interešu konflikta risks. Iepazīstoties ar revīzijas ziņojumu, nākas secināt, ka praksē galveno lomu spēlē veiksmes faktors. Turklāt tas var izvērsties bīstamā tendencē - zinot, ka iesniegto ziņu patiesums tiek pārbaudīts kūtri, amatpersonas tikpat labi deklarācijā var sniegt maldinošu informāciju.

Tieši norādīto ziņu patiesuma pārbaudes ir galvenais klupšanas akmens, jo, kā norāda VK, likums visai skaidri paredz kārtību, kā deklarāciju iesniegt un aizpildīt.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa izveidojušos situāciju raksturo kā absurdu: «Latvija ir radījusi vienu no striktākajiem interešu konflikta novēršanas regulējumiem Eiropā. Taču ilgstošā laika periodā, kopš valsts amatpersonu deklarācijas tiek iesniegtas, neesam izveidojuši efektīvus mehānismus deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaudei.»

Līdz galam netiek

Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir tās institūcijas, kuru kompetencē ir amatpersonu deklarāciju jautājums. Kā Dienai norāda VID pārstāve Evita Teice-Mamaja - kompetences sadalījums par valsts amatpersonu deklarācijās sniegto ziņu patiesuma pārbaudi starp abām iestādēm ir ticis risināts jau ilgstoši un ne vienu reizi vien.

2010. gada beigās Ministru kabinets lēma grozīt līdzšinējo kompetences sadalījumu, uzdodot valsts amatpersonu deklarācijās sniegto ziņu patiesuma pārbaudi KNAB. Tomēr problēmu tas atrisinājis nav.

Pēc KNAB pārstāves Lauras Dūšas rakstiskās atbildes var noprast, ka nespēja veikt pienācīgas pārbaudes savā ziņā ir saistīta ar naudas trūkumu: «Mūsuprāt, valsts amatpersonu deklarēšanās sistēmas funkcionēšana kopumā uzskatāma par funkcionējošu atbilstoši tiesību aktiem, ņemot vērā šīs sistēmas funkcionēšanai asignēto budžeta līdzekļu apjomu un valsts politikas nostādnes korupcijas novēršanas jomā.» Viņa atzīst, ka sistēmai ir nepieciešami uzlabojumi. Runa nav tikai par norādīto ziņu patiesuma pārbaudi, bet arī par kopējo politiku, proti, kāda ir vēlamā deklarācijas sistēmas ietekme uz interešu konflikta identificēšanu un korupcijas novēršanu. L. Dūša norāda, ka tāpat svarīgi ir definēt sasniedzamos rezultatīvos rādītājus, jo tas ļautu novērtēt sistēmas nozīmīgumu un attīstību.

Nav pat definīcijas

Kaut gan Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir konkrētas normas, kas paredz atbildību, ja deklarācijā norādītās ziņas nav patiesas, tomēr, kā norāda E. Teice-Mamaja, joprojām nav skaidri noteikts, kurai institūcijai ir pienākums pārbaudīt to patiesumu. «Šobrīd spēkā esošajos normatīvajos aktos nav sniegta valsts amatpersonu deklarācijās ietverto ziņu patiesuma definīcija,» viņa piebilst.

Tā nebūt nav vienīgā problēma. Revidenti atklājuši, ka ne visas amatpersonas izpilda deklarēšanās pienākumu. Lielā mērā tas ir tāpēc, ka VID nenodrošina sistemātiskas valsts amatpersonu sarakstu pārbaudes. VID šajā ziņā sola laboties.

Uz haosu sistēmā norāda arī fakts, ka likums paredz publiskot tikai sākotnēji iesniegtās amatpersonu deklarācijas. Ja deklarācijas nākas precizēt, tās publiski pieejamā sistēmā neparādās, līdz ar to sabiedrībai ar to nav iespējams iepazīties. VK uzsver - nepieciešama lielāka ieinteresētība no atbildīgo iestāžu un institūciju puses. Pašreizējās nepilnības liecina gan par politiskās gribas trūkumu, gan arī par likumu piemērojošo iestāžu formālu pieeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?