Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ceļš uz drošību - biznesa piesaiste

Šobrīd pasaules uzmanība pievērsta notikumiem Ukrainā. Reaģējot uz nacionālās drošības draudiem, ko rada Krievijas un Ukrainas sarežģītās attiecības, Latvijā daudz tiek diskutēts par nepieciešamību palielināt aizsardzības budžetu, kas gadiem ilgi nav bijusi valsts darba kārtības prioritāte. Lai uzlabotu situāciju, valsts lemj par nozīmīgas budžeta daļas novirzīšanu aizsardzības projektiem un bruņojuma pilnveidošanai.

Īstermiņā starptautisko sabiedroto iesaiste, NATO desantnieku klātbūtne un bruņumašīnu iepirkšana, protams, ir iespēja Latvijai pozicionēties kā drošai teritorijai, tomēr kā ilgtermiņa stratēģiju to mēs nevaram uzlūkot. Turklāt valsts budžeta līdzekļu novirzīšana tieši militārajam budžetam ietekmēs citas būtiskas sabiedrības dzīves sfēras - veselības aprūpi, izglītību, zinātni, nodarbinātību, - iedzenot vēl lielākā nabadzībā iedzīvotājus.

Turklāt jāņem vērā, ka jaunās paaudzes karā, kur galvenais bruņošanās instruments ir informācijas tehnoloģijas un internets, vecās militārās ierīces vairs nespēj pilnvērtīgi pildīt drošības garantijas funkcijas.

Ja vēlamies saglabāt mūsu valsts neatkarību un mieru, dot ieguldījumu mūsu reģiona stabilitātē un drošībā, mūsu drošības doktrīna ilgtermiņā būtu jāīsteno kā ekonomikas attīstības doktrīna. Labākais risinājums drošības stiprināšanai ir veicināt strauju ekonomikas pieaugumu. To mēs varētu panākt, metodiski «ievelkot» lielvalstu - Amerikas, Ķīnas, Vācijas, Krievijas un citu - uzņēmumus, kas nodrošinātu gan ģeopolitisko balansu, gan tautsaimniecības attīstību, gan arī ārvalstu investoru intereses pieaugumu un uzticību mums.

Lielie starptautiskie uzņēmumi uzlūkojami kā drošības enkuri, jo paplašina gan ekonomisko, gan drošības dimensiju, savukārt mūsu vidējie un mazie uzņēmumi, kuros šobrīd nodarbināts lielākais darbaspējīgo Latvijas iedzīvotāju skaits, stiprinātu savas tirgus pozīcijas, kļūstot par šo lielo uzņēmumu servisa apkalpotājiem. Mēs gūtu ne tikai papildu darba vietas un iedzīvotāju ienākumu pieaugumu, attīstītu infrastruktūru un zinātnisko prātu potenciālu, veicinātu uzņēmējdarbības attīstību un augsto tehnoloģiju inovācijas, mazinātu ēnu ekonomiku, bet arī parūpētos par valsts kā drošas teritorijas garantu. Lielie pasaules uzņēmumi, kas darbotos Latvijā, aizsargātu savas intereses un veiktu visu iespējamo, lai mūsu valstī neveidotos karadarbība un iekšēja destabilizācija.

Labvēlīgos ekonomiskajos apstākļos veidotos arī draudzīgāks un prognozējamāks sabiedrības kopējais noskaņojums. Cilvēki šeit dzīvotu labklājībā, mazinātos cilvēku neapmierinātība un interese par darba iespējām ārvalstīs. Attīstītās un labklājības valstīs sabiedrība nav ieinteresēta konfliktēt. Tieši šādu valsti var dēvēt par drošu, jo tanki tādā neiebrauc.

Jāsaka, ka varam mācīties no citām Eiropas valstīm, piemēram, Šveices, kur glabājas pasaules lielo uzņēmēju kapitāls, satiekas dažādas tautas un interešu grupas un kas ir droša tās iedzīvotājiem. Šveice ir viena no attīstītākajām valstīm pasaulē. Šī valsts nav iesaistīta karos ne jau sava militārā nodrošinājuma dēļ, bet gan tāpēc, ka tieši Šveici kā drošu teritoriju izvēlējusies daļa pasaules ekonomikas ietekmīgāko spēlētāju.

* Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?