Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cenšas pasargāt bērnus

Bērna apzināta pakļaušana tabakas dūmu iedarbībai tiks uzskatīta par fizisku vardarbību - šādu lēmumu pieņēmusi Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, konceptuāli atbalstot grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā un virzot tos Saeimā otrajam lasījumam.

Šobrīd ārstiem nav nekādas iespējas vērsties pret vecākiem, kuri smēķē bērnu klātbūtnē, bet šāda rīcība var izraisīt ļoti nopietnus veselības traucējumus, lemjot par definīcijas paplašināšanu, atzīmēja Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule. Arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, atsaucoties uz pētījumiem, norādīja, ka tabakas dūmi šobrīd ir vislielākais veselības kaitējums Latvijā. Grozījumiem gan nepiekrita Tieslietu ministrijas Valststiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas vadītāja Anda Smiltēna, skaidrojot, ka tādā gadījumā kriminālatbildība būtu jāpiemēro visām personām, kas smēķēs bērnu klātbūtnē. Līdz ar to rodas jautājums, vai policija tādus noziegumus var un spēs izmeklēt un vai šāds sods ir samērīgs ar nodarījumu. Kā piemēru viņa norādīja gaisa piesārņojumu Rīgā, kuru arī var uzskatīt par bērna veselībai kaitīgu faktoru. Līdz ar to kāds būtu jāsauc pie kriminālatbildības. Savukārt L. Cipule uzsvēra, ka kriminālatbildība iestāsies tikai tad, ja bērnam varēs pierādīt fizisku nodarījumu un ciešanas. Sods par smēķēšanu būs paredzēts tikai bērnu tiesību aizsardzības likumā, lai vecāki saprastu, ka tas nav pareizi. Piemēram, ja bērns trešo reizi gada laikā nonāks reanimācijā ar astmas lēkmi un atklāsies, ka vecāki smēķē bērna klātbūtnē, būs pamats ierosināt kriminālprocesu.

Bāriņtiesas pienākums būs ziņot valsts policijai par gadījumiem, kad bērns tiek pakļauts tabakas dūmu iedarbībai, sēdē atzīmēja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko, tāpēc policijai būs jārēķinās ar masveidīgu ziņojumu skaitu.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reanimatologs Pēteris Kļava, Dienai komentējot likuma grozījumus, norādīja, ka šādu lēmumu vajadzēja pieņemt jau pagājušajā gadsimtā un viņam nav saprotama sabiedrības pretestība. «Tabakas dūmu iedarbība ir vistiešākā fiziskā vardarbība,» sacīja P. Kļava. Savukārt Latvijas Klīnisko psihologu asociācijas valdes priekšsēdētāja Marija Ābeltiņa uzskata, ka pirms fiziskās vardarbības definīcijas mainīšanas ir jāizvērtē sekas un riski, kā likumdošanas izmaiņas ietekmēs bērnu ikdienas dzīvi, piemēram, bērna psiholoģisko labklājību, veselību un citus faktorus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?