Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Centrāleiropa slīkst, plūdi pietuvojas Vācijai

Lai gan daudzviet Eiropā cilvēki šonedēļ bauda vasarīgus laikapstākļus, kontinenta centrālo un austrumu daļu piemeklējušas spēcīgas lietusgāzes, kas izraisījušas plašus plūdus. Ūdens applūdinājis apdzīvotās teritorijas Polijā, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Serbijā, bet eksperti prognozē, ka plūdi nedēļas nogalē var sasniegt arī Vācijas austrumdaļu. Līdz šim dabas stihija paņēmusi vismaz septiņu cilvēku dzīvību, bet tūkstošiem iedzīvotāju bijuši spiesti evakuēties vai arī palikuši bez elektroapgādes un tīra dzeramā ūdens.

Vācija paniku neceļ

Sagaidāms, ka piektdien Oderas upē Vācijas daļā ūdenslīmenis varētu pacelties līdz 8,80 metru augstumam un applūdināt teritorijas Brandenburgas federālajā zemē. Tur paredzams arī spēcīgs lietus. Tomēr amatpersonas aicina iedzīvotājus lieki nesatraukties un sekot informācijai, lai galējas nepieciešamības gadījumā pieņemtu lēmumu par evakuēšanos. Vācijas varas iestādes neceļ paniku, jo pēdējo desmit gadu laikā uz Oderas ir izbūvēti vairāki aizsprosti simtiem miljonu eiro vērtībā, raksta Spiegel.

Tikmēr daudzviet Centrāleiropā plūdi ir sagādājuši milzu raizes, tādēļ uz stihijas skartajām valstīm aizsteigušies glābēji no citām Eiropas valstīm. Arī vairāki Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsēji glābēji devušies uz Poliju piedalīties plūdu seku likvidēšanā, vēsta LETA. Vācija un Francija Polijai piegādājušas vairākus jaudīgus ūdenssūkņus. Viens no tiem stundas laikā spēj pārsūknēt 5400 kubikmetru ūdens, kas ir ekvivalents gandrīz triju olimpisko peldbaseinu tilpumam.

Plūdu draudu dēļ trešdien pat tika slēgta bijusī nacistu nometne Aušvicā Polijas dienvidos, tomēr ceturtdien memoriāls daļēji atsāka darbu. Radušās bažas, ka plūdu dēļ varētu tikt atliktas jūnijā paredzētās Polijas prezidenta ārkārtas vēlēšanas. Polijas Iekšlietu ministrija ceturtdien brīdināja, ka ūdenslīmenis Vislas upē pie galvaspilsētas Varšavas var sasniegt 7,8 metrus, un aicināja cilvēkus būt gataviem evakuācijai.

Ungārijas premjerministrs Gordons Bajnai izsludinājis ārkārtas stāvokli plūdu skartajos valsts ziemeļaustrumos, kur vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku bijuši spiesti pamest mājas. Čehijas valdība piešķīrusi 50 miljonus kronu (1,4 miljoni latu) dabas stihijas seku likvidēšanai valsts ziemeļos, kur bez elektrības palikuši aptuveni 100 tūkstoši iedzīvotāju.

Līst uz nebēdu

Plūdu cēlonis ir spēcīgais un ilglaicīgais lietus. Vācijas meteoroloģiskais dienests informē, ka vairākos Polijas dienvidu rajonos, caur kuriem plūst divas lielās upes - Odra (Odera) un Visla -, kopš pagājušās nedēļas nogales nolijuši vismaz 100 litri ūdens uz kvadrātmetru. Savukārt Belsko-Bjalas pilsētā nolijuši 286 litri uz kvadrātmetru. Salīdzinājumam Vācijā maijā nolīst vidēji 71 litrs uz kvadrātmetru.

Tomēr eksperti ir pārliecināti, ka šie plūdi Centrāleiropā nebūs tik postoši kā 1997. gadā pieredzētie - tad lielākajās upēs tika reģistrēts rekordaugsts ūdenslīmenis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?