Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Cer nepiesmiet Rīkojumu Nr. 2

Pirmās valdības veidošanas izpausmes daļā sabiedrības radīja satraukumu, vai līdz ar jauno koalīciju nebūs piesmiets arī Valda Zatlera prezidentūras pēdējās dienās izdotais Rīkojums Nr. 2, uz kura pamata tauta 2011. gada vasarā referendumā atlaida 10. Saeimu. Ārkārtas Saeimas vēlēšanas pavēra iespēju Vienotībai un Reformu partijai kopā ar Visu Latvijai!-TB/LNNK izveidot tiesiskuma un reformu koalīciju, kas jutās brīva no oligarhu ietekmes.

Toreiz opozīcijā atstātā Zaļo un Zemnieku savienība, kuras sabiedrotais ir partijas Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs, tagad koalīcijā sēdēs ar V. Zatlera dibinātās Reformu partijas līderiem pie viena galda. Par to šaubu nevarētu būt, redzot, cik aktīvi A. Lembergs ir iesaistījies valdības veidošanas procesā. Pirmajā piedāvātajā jaunās valdības sastāvā vairs nebija ārlietu ministra Edgara Rinkēviča, kurš kā Valsts prezidenta kancelejas vadītājs rīkojuma izdošanas laikā bija V. Zatlera komandā kopā ar ārlietu ministra padomnieci Sandru Sondori-Kukuli. Pirmie vēstījumi no Vienotības liecināja, ka ir iecerēts mazināt arī Sarmītes Ēlertes vadītās Lietussargu grupas pārstāvju ietekmi partijā, nomainot valdībā finanšu ministru Andri Vilku pret Jāni Reiru, kurš, tāpat kā Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, ir Jaunā laika dibinātājs.

Kurš kuram kalpos

Reformu partijas dibinātājs V. Zatlers, kurš 2011. gada maijā bija Valsts prezidents, tagad uzskata, ka viņa izdotais rīkojums mainīja Latvijas politisko vidi. Taču, ja kāds mēģinās pagriezt situāciju atpakaļ, piesmiets būšot nevis V. Zatlers, bet tauta, kura referendumā nobalsoja par Saeimas atlaišanu. «Tas būtu spļāviens tautai, nevis Zatleram,» teica RP izveidotājs, kurš domā, ka A. Lembergam nevajadzētu sēdēt pie koalīcijas galda, jo viņš joprojām ir smagos noziegumos apsūdzēta persona - tas esot arī Saeimas prestiža jautājums. «Valdības veidošana parādīs, kuri ir tautas kalpi un kuri - oligarhu kalpi,» teica V. Zatlers.

A. Lembergs, kurš ir ievēlēts arī par Ventspils domes priekšsēdētāju, parasti pēc vārdiem kabatā nemeklē. Taču, lūgts atbildēt uz jautājumu, vai valdības veidošanas gaitā nav mēģinājuma mazināt to personu ietekmi, kas bijušas tuvu rīkojumam par Saeimas atlaišanu, apmulsa. Pēc pauzes viņš sacīja, ka neesot par to domājis. Taču V. Zatlers triju gadu laikā tā arī neesot varējis parādīt nevienu Saeimas lēmumu, kurš būtu pieņemts A. Lemberga interesēs. Ventspils Olimpiskais centrs esot saņēmis 3,3 miljonus latu jaunas laivu bāzes uzbūvēšanai, bet «es taču nenodarbošos ar kanoe airēšanu», noteica A. Lembergs. Vaicāts par iespējamām izjūtām, sēžot pie viena galda ar Reformu partijas līderiem, A. Lembergs atbildēja noraidoši - cik gan savā laikā neesot bijis strīdu, sākot ar Andri Šķēli un beidzot ar Solvitu Āboltiņu, bet tā ir politika, darbs koalīcijā ir lietišķs. «Es vispār neturu ļaunu prātu ne uz vienu cilvēku. Manās acīs man nav neviena ienaidnieka,» piebilda A. Lembergs.

Vienotībā neesot grupu

Vienas dienas laikā gan notikumi mainījās tik strauji, ka politiķi jau uz jauno valdību skatījās cerīgāk, pieļaujot, ka rīkojums par Saeimas atlaišanu tomēr netiks piesmiets. Bija pagājis tikai pāris stundu pēc sarunas ar A. Lembergu, kad tieši Zaļo un Zemnieku savienība aicināja atstāt valdībā E. Rinkēviču, tas gan varētu būt saistīts arī ar savtīgu interesi gūt kādu ietekmi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). ZZS valdības veidošanas procesā ir iesaistījusi maksimāli daudz cilvēkresursu - tajā skaitā savulaik ļoti pieredzējušo Latvijas ceļa līderi Andreju Panteļējevu, kurš nesen iestājās Latvijas Zaļajā partijā.

Savukārt no Vienotības ceturtdien pienāca signāli, ka, iespējams, arī A. Vilks varētu palikt finanšu ministra amatā, ja piekritīs startēt Saeimas vēlēšanās. «Ja viņš kandidētu vēlēšanās, tas būtu ļoti labi, jo Andris Vilks ir starptautiski augstu novērtēts finanšu ministrs,» sacīja Lolita Čigāne. Viņai ministra nomaiņas gadījumā būtu jānoliek Saeimas deputātes mandāts, jo A. Vilks bija noskaņots atgriezties Saeimā. «Man nevienu brīdi nav par to jāuztraucas, jo man ir darba piedāvājumi - arī ārpus Latvijas, bet es gribu dzīvot Latvijā,» teica L. Čigāne, kura neredz pamatu arī runām par Lietussargu grupas ietekmes mazināšanu, jo «tādās kategorijās mēs vairs nerunājam un grupu robežas nepastāv».

Šīs domubiedru kopas līdere S. Ēlerte arī uz jauno valdību neskatās tik pesimistiski, jo premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma, viņasprāt, ir ar lielu valsts un cilvēcisko pieredzi, kā arī godīgs cilvēks. Tāpēc esot pamats domāt, ka tiesiskuma un godprātības jautājumi viņai nebūs mazāk svarīgi. S. Ēlerte un L. Čigāne par būtisku uzskata to, kurš vadīs Tieslietu ministriju un vai tiks turpinātas ministra Jāņa Bordāna iesāktās reformas. S. Ēlerte pieļauj, ka ZZS interese iegūt ietekmi VARAM nav saistīta tikai ar vides jautājumiem, bet galvenokārt ar ministrijas lomu Eiropas fondu apguvē. Cerīgs ir arī Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība), kurš šādu pārliecību ieguvis pēc tam, kad visa jaunā koalīcija, ieskaitot ZZS, ceturtdien bija vienojusies darbam Satversmes tiesā izvirzīt Saeimas Juridiskā biroja vadītāju Gunāru Kusiņu. «Mēģināsim saskatīt labo. Ja koalīcija tā turpinās, tai ir nākotne,» sacīja A. Latkovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?