Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Cer uz airBaltic palikšanu Latvijā

«Pagaidīsim, kas notiks tālāk,» tā airBaltic atceltos reisus un paziņojumu, ka reisu atcelšana varētu notikt arī turpmāk, komentē starptautiskā tūroperatora Tez Tour vadītājs Konstantīns Paļgovs. Esošo situāciju par kritisku pagaidām nesauc arī citi tūrisma nozares pārstāvji, tomēr atzīst, ka Latvijas tūrisma nozarē airBaltic ir liela nozīme.

«Protams, cilvēki zvana un interesējās par atceltajiem reisiem, bet mūsu ikdienu tas praktiski neietekmēja, visi čarterlidojumi notika, kā plānoti,» skaidro ceļojumu aģentūras Vanilla Travel pārstāve Marta Cērpiņa. Viņa skaidro, ka tāpēc vien sadarbību ar airBaltic uzņēmums negrasās pārtraukt. Arī K. Paļgovs uzskata, ka vēl ir pāragri celt trauksmi, jo čarterlidojumi notiek un starp tūroperatoru un airBaltic tiem arī jānotiek turpmāk, jo ir noslēgti ilgtermiņa sadarbības līgumi. No aptuveni 120 čarterlidojumiem vasaras sezonā 10 veidoja tikai Tez Tour, bet kopumā Latvijā ir ap 300 lielākas un mazākas tūrisma aģentūras. «Stress ir nepamatots, tā taču joprojām ir valsts kompānija,» saka Konstantīns Paļgovs. Jāuzsver - tikai vakar pēcpusdienā kļuva zināms, ka airBaltic plāno samazināt reisu skaitu šogad un nākamgad. Pēc paziņojuma par lidojumu skaita samazinājumu Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas viceprezidente Irēna Riekstiņa paziņoja, ka tūrisma nozari tas varētu ietekmēt katastrofāli, vēsta LETA.

Dienas aptaujāto viesnīcas Islande Airbaltic Hotel un Radisson Blue pārstāves norādīja, ka ar airBaltic atlidojušo klientu īpatsvars pēdējā gada laikā ir ievērojami samazinājies. Islande Airbaltic Hotel vēl gada pirmajā pusē paredzēja ievērojamas atlaides nacionālās aviokompānijas klientiem, kas līdz ar lielajām atlaidēm veidoja aptuveni 30% no viesnīcas apmeklētājiem. «Šīs lētās cenas bija mums neizdevīgas, un programmu pārtraucām. Kopš tā laika ar airBaltic atlidojušo klientu īpatsvars ir ievērojami sarucis. Arī airBaltic logo viesnīcas nosaukumā ir tikai laika jautājums,» skaidro viesnīcas ģenerāldirektore Baiba Gailīte.

Viens no lielākajiem vietējiem tūroperatoriem Latvia Tours reisu atcelšanu izjutis sāpīgāk, jo daudziem viņu klientiem bijis jālido atceltajos reisos. Tiešo uzņēmumu peļņu gan tas neesot ietekmējis, jo klienti izturējušies ar sapratni un lidojuši ar vēlākiem tūroperatora aģentu piemeklētiem reisiem. «Mums airBaltic nodrošina aptuveni pusi no visiem lidojumiem, jo mums ir daudz korporatīvo klientu, arī lielie uzņēmumi un ministrijas, kuru darbinieki lido uz Briseli, Londonu, Vāciju un citur. Esam domājuši par turpmāko - kamēr vien varēsim, ar nacionālo aviokompāniju sadarbosimies,» skaidro Latvia Tours direktore Ieva Keiša. Viņa salīdzina, ka līdz šim dažādas aviokompānijas ir ienākušas un aizgājušas, bet airBaltic aiziešanas sekas būtu vissāpīgākās, jo nodrošina lielāko daļu maršrutu no Rīgas uz citām valstīm.

Ilgtermiņā zaudētājs varētu būt arī taksometru tīkli, piemēram, kompānija BalticTaxi, kuras akciju pakete 70% apmērā pieder kompānijai Baltijas aviācijas sistēmas (airBaltic šefs Bertolts Fliks ir BAS līdzīpašnieks). Viena trešdaļa no aptuveni 150 automašīnu lielā autoparka ikdienā atrodas tieši pie lidostas. Īstermiņa lidojumu atcelšana kompānijai pat nākusi par labu, jo pasažieri, kas nav varējuši doties ceļā, izmantojuši taksometrus, lai dotos uz viesnīcām un vēlāk atkal atgrieztos lidostā, taču ilgtermiņa prognozes tik rožainas nav. «No visiem, kas no lidostas dodas uz centru, aptuveni 80% ir ieradušies ar airBaltic,» skaidro BalticTaxi finanšu direktors Juris Ercs. Tāpēc strauja reisu skaita samazināšanas gadījumā arī autoparku varētu nākties samazināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?