Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Cerību diena mieram Ukrainā

Minskā piektdien paredzēta Ukrainas, Krievijas un Eiropas Savienības (ES) kontaktgrupas kārtējā tikšanās, kurā cer vienoties par miera procesu karadarbības pārņemtajos Austrumukrainas rajonos. Tomēr ir niecīgas izredzes, ka tas izdosies, jo Kijeva un Maskava, kas atbalsta Austrumukrainas separātistus, viena otrai izvirzījušas priekšnosacījumus, kuriem tās nepiekrīt. Par iespējamo mieru neliecina arī notikumi konflikta zonā, jo vakar separātistu spēki sāka uzbrukumu Mariupolei.

Krievijai jāizved karavīri

Gan Ukraina, gan Krievija pirms tikšanās Baltkrievijas galvaspilsētā paudušas cerību, ka beidzot izdosies vienoties par soļiem karadarbības pārtraukšanai Austrumukrainā. Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš vakar apmeklēja NATO samitu Velsā, paziņoja, ka piektdien pulksten 14.00 pēc Latvijas laika savai armijai dos pavēli pārtraukt uguni. «Mēs ceram, ka sāksies miera plāna ieviešana,» viņu citē ziņu aģentūra Reuters.

Promaskavisko separātistu pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas «tautas republiku» līderi paziņojuši, ka ir gatavi nolikt ieročus, ja Minskā ar Ukrainas pārstāvjiem tiks panākta politiska vienošanās par miera plānu.

Maskava neslēpj, ka vēlētos, lai vienošanās pamatā būtu Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien piedāvātais septiņu punktu miera plāns, kas cita starpā paredz Ukrainas spēku atvilkšanu līdz attālumam, no kura tie nevar apšaudīt separātistu kontrolētos apdzīvotos rajonus, bet neparedz bruņoto separātistu atkāpšanos.

Izdevums The Washington Post raksta, ka P. Porošenko šonedēļ telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli sacījis, ka jebkuram miera plānam jāparedz separātistu bruņoto grupējumu un to atbalstošo «ārvalstu» (ar to, visticamāk, domājot Krievijas) karavīru izvešana no Ukrainas teritorijas un buferzonas izveidošana Krievijas robežas tuvumā.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks ir noraidījis V. Putina plānu, paziņojot, ka tas «iznīcinās Ukrainu un atjaunos Padomju Savienību». «Labākajam plānam, lai izbeigtu Krievijas karu pret Ukrainu, ir tikai viens nosacījums - Krievijas karavīru, algotņu un teroristu aizvākšana no Ukrainas teritorijas,» A. Jaceņuka teikto atreferē Radio Brīvā Eiropa.

NATO stiprinās Ukrainu

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens P. Putina miera plānu nodēvējis par «liekulīgu». «Mēs saskaramies ar dramatiski izmainītu drošības vidi [Eiropā]. Uz austrumiem no mums Krievija uzbrūk Ukrainai,» ceturtdien pirms NATO samita atklāšanas sacīja alianses vadītājs. «Diemžēl mēs joprojām esam liecinieki Krievijas līdzdalībai situācijas destabilizācijā Ukrainas austrumos. Tāpēc turpinām pieprasīt Krievijai atvilkt savus karavīrus no Ukrainas, pārtraukt ieroču un kaujinieku ieplūdināšanu Ukrainā un iesaistīties konstruktīvā politiskajā procesā.»

Kāda vārdā neminēta NATO amatpersona Reuters sacījusi, ka Ukrainas teritorijā atrodoties «daži tūkstoši» Krievijas karavīru un «vairāki simti» tanku un bruņutransportieru. Avots arī apgalvoja, ka Ukrainas robežas tuvumā dislocēti 20 tūkstoši Krievijas karavīru.

Samitā, kas noslēgsies šodien, NATO un Ukraina paredzējušas noslēgt vienošanos par plašāku sadarbību, kas paredz arī Ukrainas bruņoto spēku modernizāciju. Vēl pirms alianses dalībvalstu līderu tikšanās tika paziņots, ka no 16. līdz 26. septembrim Ukrainas rietumos norisināsies militārās mācības, kurās piedalīsies NATO karavīri, tostarp 200 amerikāņu.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien kritizēja Ukrainas tuvināšanos NATO, paziņojot, ka tas ir «nepārprotams mēģinājums izgāzt centienus sākt dialogu» ar separātistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?