Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Četri mūziķi un jogas asanu skaņa

Inese Lūsiņa

Mūzika. Mandala. Meditācija. Mijiedarbe. Šie ir atslēgvārdi un nosaukums neparastam koncertam, kuru orķestra Sinfonietta Rīga stīgu kvartets sniegs augstskolas RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6 (Rīgā, Ūdens ielā 6) 25. aprīlī plkst. 19.00. Muzikālo baudījumu līdzās stīgu kvartetam papildinās jogas pasniedzējas, dejotājas un aktrises Tatjanas Bindes dejas iestudējums un RISEBA jauno videomākslinieku veidotās videoprojekcijas. Koncertā skanēs Pētera Vaska Pirmais stīgu kvartets, amerikāņu minimālista Filipa Glāsa Piektais stīgu kvartets un II stīgu kvartets Company, kā arī britu mūzikas jaunā garīguma pārstāvja Gevina Braiersa skaņdarbs After the Requiem.

Tatjanas Bindes kustību plastika, kas balstīta jogas pozās - asanās - un būs skatāma viņas solopriekšnesumā, meklēs harmoniju ar mūziku. Koncertu papildinās īpaši katram skaņdarbam veidotas videoprojekcijas, kas būs divu jaunu RISEBA audiovizuālo mediju mākslinieču - režisores Agates Mežules un operatores Elīnas Matvejevas - bakalaura darbs. Stīgu kvarteta mūziķi - vijolnieces Kristiāna Šīrante, Agnese Kanniņa-Liepiņa, altists Artūrs Gailis un čellists Kārlis Klotiņš - demonstrēs arī savas slepenās prasmes un talantus, jo Gevina Braiersa opuss sacerēts elektriskajai ģitārai, diviem altiem un čellam un ne visi varēs spēlēt ierasto instrumentu.

Tatjana Binde atklāj, ka koncerta deja radusies jau pirms trim gadiem - 2011. gadā, kad viņa ar trīsdesmit jogas studentu grupu uzstājusies Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā. «Tolaik manas nodarbības apmeklēja arī Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta vijolniece Agnese Kanniņa-Liepiņa. Reiz mūsu sarunā ieminējos: kāpēc gan nepamēģināt ar kvartetu - tā introverti, meditatīvi?» Drīz T. Binde un mūziķi tikušies nelielā kopīgā improvizācijā, to ierakstījuši un iesnieguši kā sadarbības projektu, lai iegūtu finansējumu, taču atbalstu tas neguva. Vēl nebija pienācis laiks. Tas pienācis tagad. «Baleta festivālā mūsu uzdevums bija parādīt, ka joga ir izteiksmes līdzeklis, kurš var papildināt horeogrāfiju. Šoreiz uzstāšos solo un uzdevums ir cits - palīdzēt cilvēkiem atslēgties no ikdienas, atvērties citā domāšanas dimensijā,» stāsta T. Binde. Viņas jogas nodarbībās mūzika skan vienmēr, taču šis koncerts viņai būšot ļoti nopietns pārbaudījums - it īpaši Vasks un Glāss, kuru mūzika ir ļoti pulsējoša, atkailināta, paātrināta. Pilnīgs pretstats meditācijai un mierīgajai, lēnajai, plūstošajai mūzikai, kāda parasti dzirdama T. Bindes nodarbībās. «Es neesmu balerīna. Man gribas kustībā paklusēt. Man ļoti svarīgi liekas netraucēt mūziķiem. Mans uzdevums nav dejot. Mans uzdevums ir domāt ar savu ķermeni uz skatuves. Man gribētos, lai cilvēki koncertā aizdomātos - kā es dzīvoju, kāda ir mana izvēle,» T. Binde aicina izjust harmoniju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?