Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ceturtdaļfināls - kas to lai zina?

Šī ir sabalansētāka komanda. Nebūs tik izteiktu līderu kā Dārziņš vai Karsums, bet kopējais līmenis ir augsts - pirms sava pēdējā turnīra Latvijas izlases galvenā trenera amatā Teds Nolans nežēlojās par iecirstajiem robiem sastāvā. Viņš uzsvēra pozitīvās iezīmes, piemēram, spēcīgo vārtsargu līniju un pilnvērtīgu sagatavošanās posmu 2014. gada pasaules čempionātam.

Pēc pēdējā treniņa Ozolniekos Nolans Dienai atzina, ka šī izlase neesot salīdzināma ar komandu, kas spēlēja olimpiādē Sočos. «Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas komandas. Tomēr, ja mēs atceramies, kas bija pirms gada, kad gatavojāmies pasaules čempionātam, tad tagad esam daudz labākā situācijā.» Šādu apgalvojumu Nolans pamatoja ar ilgāku un rūpīgāku sagatavošanās posmu, lai gan pats izlases darbā iesaistījās tikai pagājušās nedēļas vidū Bratislavā. Pie pozitīvajām izmaiņām sastāvā Teds Nolans minēja divu pieredzējušo spēlētāju Herberta Vasiļjeva un Aleksandra Ņiživija iekļaušanos komandā, salīdzinot ar pagājušā gada sastāvu. Treneris pauda gandarījumu par pārbaudes spēļu bilanci (4 uzvaras un 4 zaudējumi), taču atgādināja, ka šīm spēlēm tomēr nav lielas nozīmes. Pārbaudes spēļu ciklā galvenais esot bijis pārliecināties, kuri var un kuri vēl nevar spēlēt pasaules čempionātā.

«Vārtsargu līnija, iespējams, ir labākā, kopš es strādāju Latvijas izlasē,» pie šāda secinājuma ir nonācis Nolans. Situācija pēdējā postenī pilnīgi noteikti esot labāka nekā pirms gada. Uzbrukumā izveidotas puslīdz līdzvērtīgas maiņas. «Sastāvā ir spēlētāji ar labiem auguma parametriem un spēlēšanai nepieciešamo enerģiju. Viņi ir gatavi smagi strādāt un konkurēt tajā līmenī. Jā, dažiem pietrūkst tik augsta līmeņa spēļu pieredzes, taču iepriekšējos gados tas nav bijis šķērslis, lai šie spēlētāji sevi labi apliecinātu. Der atcerēties, kā pirms pāris gadiem izlasē iekļāvās Miks Indrašis, pērn - Kristers Gudļevskis. Cerams, ka šogad to pašu atkārtos Roberts Lipsbergs.»

Pēdējā treniņu nedēļā galvenā vērība tikusi pievērsta komandas darbībai aizsardzībā. «Mums tomēr ir jārēķinās ar to, ka pretī būs tādas komandas kā ASV vai arī Kanāda (grupu turnīra stadijā Latvijas un Kanādas ceļi gan nekrustosies - aut.). Tikai ar organizētu aizsardzību un labu vārtsarga spēli mēs varam tālu tikt. To jau parādīja mūsu spēles olimpiādē.»

Treneri jau esot izlēmuši, kurš vārtsargs stāsies vārtos pirmajā spēlē pret Somiju, taču pagaidām nevēlas to publiskot. «Pašiem vārtsargiem to neesam vēl teikuši, bet viņiem tas vispirms ir jāuzzina no mums, nevis avīžu slejām.» Šai ziņā pārsteigumu nebūšot. Ko spēj katrs no vārtsargiem, visi jau tāpat lieliski zinot.

Nedaudz negaidīti ārpus četrām maiņām pēdējā treniņu nedēļā Ozolniekos bija atstāts uzbrucējs Gints Meija.

«Skatīsimies, kad viņš varētu iekļauties kādā no četrām maiņām. Varbūt tas notiks jau pavisam drīzumā. Mūsu nolūks ir tāds, lai spēlētājs justos izsalcis pēc spēlēšanas. Spēlētājiem ir jācīnās par savu darbvietu. Lielisks piemērs ir jaunais Roberts Lipsbergs, kurš ar savu attieksmi un mērķtiecību nopelnīja vietu komandā.» Pēc Nolana teiktā var noprast, ka Meijas acīs treniņos un pēdējās pārbaudes spēlēs nav bijusi pamanāma uguntiņa, ko tik ļoti vēlas ieraudzīt pašreizējais izlases treneris.

Pirmos pretiniekus somus Nolans novietoja uz viena meistarības plaukta ar Zviedriju, Kanādu, Krieviju un ASV. «Šī spēle jau parādīs, uz kuru pusi mēs varam virzīties. Esam jau iepriekš ar pasaules hokeja lielvalstīm līdzvērtīgi spēkojušies, tāpēc nedomāju, ka spēlētāji varētu nodrebēt Somijas priekšā.»

Ziemeļamerikas speciālistiem raksturīgajā maksimālismā Nolans norādīja, ka nav būtiski, pret kuru komandu jāaizvada pirmā spēle. Arī visa turnīra laikā ar pretinieku šķirošanu viņš nenodarbosies. «Jūs jau zināt, ka mans viedoklis ir tāds, ka jāspēlē, cik labi vien var, pret ikvienu pretinieku. Tam nav nozīmes - pretī stājas top vai arī rangā zemāka komanda. Daudzkārt ir apliecinājies, ka šajā līmenī katrā spēlē jebkura komanda var uzvarēt un arī zaudēt.»

Latvijas izlasei čempionāta sākumā ir neparocīgs spēļu kalendārs. Pirmā spēle ar Somiju sāksies sestdien pulksten 16.45, bet jau nākamajā dienā pulksten 13.45 būs jāaizvada ļoti svarīgs mačs ar Vāciju. Starp spēlēm laika atpūtai sanāks nepilnas 19 stundas.

«Esam to ņēmuši vērā. Tāpēc ir smagi strādāts sagatavošanās ciklā. Pēdējā nedēļā treniņus ieplānojām īsākus un intensīvākus, lai pārlieku nenogurdinātu spēlētājus. Atpūtai ir ļoti liela nozīme. Ja spēlētāji nav pietiekami atjaunojuši spēkus, viņiem ir sarežģīti konkurēt.»

Nolans izvairījās no konkrēta mērķa nosaukšanas. «Mums ir jātiek tik tālu, cik vien varam. Galvenais, lai komanda parādītu labu spēli. Ja tas būs, arī viss pārējais būs O.K. Kā jau iepriekš esmu teicis - arī šoreiz svarīgi būs uzlabot sniegumu turnīra gaitā. Ceturtdaļfināls - kas to lai zina? Pirms gada beigās jau mēs bijām ļoti tuvu spēlēšanai ceturtdaļfinālā. Varbūt šoreiz izdosies tik tālu aizspēlēties.»

Sarunas nobeigumā Nolans izteicās, it kā jau labs darbiņš būtu padarīts. «Es tiešām lepojos ar šo komandu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas izlase PČ augstākajā grupā

1997. Turku/Tampere - 7. vieta (treneris Leonīds Beresņevs)
1998. Bāzele/Cīrihe - 9. vieta (treneris Leonīds Beresņevs)
1999. Oslo/Lillehammere - 11. vieta (treneris Leonīds Beresņevs)
2000. Sanktpēterburga - 8. vieta (treneris Haralds Vasiļjevs)
2001. Ķelne/Nirnberga - 13. vieta (treneris Haralds Vasiļjevs)
2002. Kārlstade/Jenšepinga - 11. vieta (treneris Kurts Linstrems)
2003. Turku - 9. vieta (treneris Kurts Linstrems)
2004. Prāga - 7. vieta (treneris Kurts Linstrems)
2005. Insbruka - 9. vieta (treneris Leonīds Beresņevs)
2006. Rīga - 10. vieta (treneris Pjotrs Vorobjovs)
2007. Maskava - 13. vieta (treneris Oļegs Znaroks)
2008. Halifaksa - 11. vieta (treneris Oļegs Znaroks)
2009. Berne - 7. vieta (treneris Oļegs Znaroks)
2010. Manheima - 11. vieta (treneris Oļegs Znaroks)
2011. Bratislava/Košice - 13. vieta (treneris Oļegs Znaroks)
2012. Stokholma - 10. vieta (treneris Teds Nolans)
2013. Helsinki - 11. vieta (treneris Teds Nolans)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?