Atbild Biruta: «Ciabatta itāliski nozīmē čība. Šo maizi tā sauc tās formas dēļ - īss un plats klaipiņš. Tā ir raksturīga itāļu maize, ko katra saimniece un maiznieks gatavo mazliet citādi. To var gatavot ar iejavu kā rudzu maizi vai ar parasto raugu. Man ir šāda recepte:
500 ml auksta ūdens
10 g rauga
150 g kviešu miltu
100 g rupju kviešu miltu
200 g rudzu miltu
10 g sāls
Lielā bļodā sajauc ūdeni un raugu. Pievieno miltus un mīca ar rokām 15 minūtes. Pēdējās trijās minūtēs pievieno sāli.
Liek mīklu aizvākojamā traukā, kas ir lielāks par mīklas daudzumu, un liek ledusskapī uz vismaz 24 stundām. Mīklu var turēt ledusskapī 3-4 dienas un cept pa klaipiņam, jo šī maize vislabāk garšo, ja ir svaiga.
Trīs stundas pirms cepšanas mīklu izņem no ledusskapja, uzmanīgi izņem no trauka un atstāj uz darba galda, kas viegli apkaisīts ar miltiem. Pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai. Nemīca.
Uzmanīgi izveido klaipiņu un cep 250 grādu temperatūrā, ideāli uz krāsns droša akmens. Kad maize novietota, krāsns dibenā/apakšā iešļaksta ūdeni - tas dod kraukšķīgu garozu. Elektriskajā cepeškrāsnī drošības pēc labāk krāsns apakšā ielikt lēzenu trauku ar ūdeni. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru uz 2000
C un cep 30 minūtes, bet pēc kādām 20-25 minūtēm der pārbaudīt, vai maize jau nav gatava.
Miltu sastāvu var mainīt - jo vairāk rudzu miltu, jo tumšāka maize.