Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ciabatta — rītakurpes maize. Īss un plats klaipiņš kā čība

Man ļoti garšo itāļu maize ciabatta. Bet veikalos tā pēdējā laikā kļuvusi ļoti dārga. Varbūt zināt recepti, kā maizi samīcīt un uzcept pašai? Ar ko atšķiras tumšā un gaišā ciabatta? - jautā Kristīne.

Atbild Biruta: «Ciabatta itāliski nozīmē čība. Šo maizi tā sauc tās formas dēļ - īss un plats klaipiņš. Tā ir raksturīga itāļu maize, ko katra saimniece un maiznieks gatavo mazliet citādi. To var gatavot ar iejavu kā rudzu maizi vai ar parasto raugu. Man ir šāda recepte:

500 ml auksta ūdens

10 g rauga

150 g kviešu miltu

100 g rupju kviešu miltu

200 g rudzu miltu

10 g sāls

Lielā bļodā sajauc ūdeni un raugu. Pievieno miltus un mīca ar rokām 15 minūtes. Pēdējās trijās minūtēs pievieno sāli.

Liek mīklu aizvākojamā traukā, kas ir lielāks par mīklas daudzumu, un liek ledusskapī uz vismaz 24 stundām. Mīklu var turēt ledusskapī 3-4 dienas un cept pa klaipiņam, jo šī maize vislabāk garšo, ja ir svaiga.

Trīs stundas pirms cepšanas mīklu izņem no ledusskapja, uzmanīgi izņem no trauka un atstāj uz darba galda, kas viegli apkaisīts ar miltiem. Pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai. Nemīca.

Uzmanīgi izveido klaipiņu un cep 250 grādu temperatūrā, ideāli uz krāsns droša akmens. Kad maize novietota, krāsns dibenā/apakšā iešļaksta ūdeni - tas dod kraukšķīgu garozu. Elektriskajā cepeškrāsnī drošības pēc labāk krāsns apakšā ielikt lēzenu trauku ar ūdeni. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru uz 2000

C un cep 30 minūtes, bet pēc kādām 20-25 minūtēm der pārbaudīt, vai maize jau nav gatava.

Miltu sastāvu var mainīt - jo vairāk rudzu miltu, jo tumšāka maize.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?