Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cietuma celšanu varot bremzēt Latvijas birokrātija

Kaut beidzot arī Latvijā valsts atlicinājusi naudu jauna cietuma projektēšanai, tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) ieskatā atviegloti nopūsties, ka cietums tiešām tiks uzcelts, vēl nevar. Viņš atzīst, ka tagad projektu nobremzēt draudot Nacionālā attīstības plāna (NAP) sagatavotājs Pārresoru koordinācijas centrs (PKC), kas Tieslietu ministrijai (TM) pieprasījis veikt vēl virkni aprēķinu, piemēram, par to, cik cietumu vispār būtu jāceļ no jauna un cik Latvijā 2020. gadā būs ieslodzīto. PKC vadītājs Mārtiņš Krieviņš gan pārmetumus liekā birokrātijā noraida.

Ar ministru Diena tikās uzreiz pēc valdības sēdes, kurā pēdējais punkts kārtējo reizi bija naudas piešķiršana, lai samaksātu 6000 eiro kādam noziedzniekam, kurš Latviju uzvarējis Eiropas Cilvēktiesību tiesā par necilvēcīgajiem apstākļiem nebrīvē. «Lai pie esošajiem apstākļiem cietumā nodrošinātu kārtību, ir jālieto vardarbīgas metodes, par kurām mēs arī dabūjam maksāt Eiropā. Cilvēki skatās man acīs ar neizpratni - par ko viņš tur uztraucas, tie taču ir cietumnieki! Bet nav jau tā, ka tie cilvēki kaut kur pazūd. Arī cietumnieks paliek sabiedrībā,» uzsver J. Bordāns, piebilstot, ka bez cietumiem nav pastāvējusi vēl neviena valsts.

Jauni cietumi ir jābūvē, jo jau esošie ir tik sliktā stāvoklī, ka to uzturēšanā katru gadu «nogrimst» miljoni latu, un «līdz ar to ECT spriedumi, kas nāk par sliktiem apstākļiem cietumos, ir, bija un būs», uzsver ministrs. To gan esot grūti ieskaidrot ne tikai sabiedrībai, bet arī politiķiem, tādēļ līdz pat pēdējam brīdim jaunu cietumu celtniecībā neesot bijusi iekļauta arī NAP.

Tagad to izdevies izcīnīt, savā ziņā upurējot jaunu tiesu namu celtniecību, tomēr drīz vien pienākuši iebildumi no PKC pret šobrīd valdībā apspriežamo Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepcijas projektu, uz kuru pamatojoties arī iecerēta jauna cietuma celtniecība Olaines cietuma teritorijā. Tajos pieprasīts, piemēram, aprēķināt, cik Latvijā būs ieslodzīto 2020. gadā, un aprēķināt, cik izmaksās arī pārējo, ne tikai jau projektēšanas stadijā nonākošā cietuma projekti.

Uz PKC pārmetumiem J. Bordāns atbild: «Man darbinieki norādīja - tas faktiski nozīmē, ka mums nākamais gads ir jāpatērē atbildes sagatavošanai un vispār vēl jāņem ārpakalpojumi, lai nevis projektētu Olaines cietumu, kam mums piešķīra naudu, bet atbildētu par citiem cietumiem, kurus šobrīd pat neprojektējam. Kādas būs cenas pārējiem cietumiem, kurus varētu sākt celt ātrākais pēc pieciem gadiem? Kaut ko jau uzrakstīt var, bet kā mēs tagad varam pateikt, kādas būs cenas pēc pieciem gadiem, kā mainīsies ekonomika kopumā un kā pildīsies budžets?» viņš sūrojas.

J. Bordāns atzīst, ka ideja par jau gatava projekta pirkšanu no Igaunijas nav zemē metama un tā varētu būt ekonomiski izdevīga, tomēr jāņem vērā arī unikālie Latvijas apstākļi, tādēļ viens pret vienu projekts diez vai varētu tikt atkārtots.

Tikmēr PKC vadītājs M. Krieviņš J. Bordāna kritikai absolūti nepiekrīt - viņa ieskatā PKC iebildes tieši nodrošinās to, ka jauni cietumi tiks uzcelti, nevis to būvēšana kārtējo reizi tiks atmesta. «Šādi aprēķini ir svarīgi, lai valdība, pieņemot lēmumu par jauno cietumu, apzinātos, ka ar to šis jautājums nav izbeigts un pēc gada, diviem TM būs atkal klāt ar jaunām prasībām. Savādāk var sanākt, ka tas izskatās kā kaut kas pilnīgi jauns un negaidīts,» viņš aizrādīja.

M. Krieviņš arī noraidīja pārmetumu, ka šādi aprēķini esot lieka birokrātija. «Ja valsts ir pateikusi, ka gribam virzīties uz pierādījumos bāzētu politikas plānošanu, tad mēs tam gribam sekot attiecībā uz visiem plānošanas dokumentiem, kas iet uz valdību, bez kādiem izņēmumiem. Esmu pārliecināts, ka sadarbībā ar TM mums izdosies apstiprināšanai virzīt daudz labāku koncepciju,» uzsvēra PKC vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?