Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Cilvēki kā simbols sev

Mēģināt sazīmēt kādu slēptu konceptuālismu Anša Butnora viegli naivajās un smagnējajās sadzīviskajās ainavās neizdodas. «Tas nav apzināts stils. Iespējams, ka man ir saprotamāka tā glezniecība, kas bija līdz 50.gadiem,» jaunais gleznotājs atbild atbruņojoši atklāti par savām eļļas gleznām, kas šķiet kā tapušas kādā agrīnākā periodā.

«Jaunās tendences mākslā es īpaši nepārzinu, un modernā glezniecība man ir diezgan sveša,» apgalvo mākslinieks. Ainas tapušas dažādi, taču pārsvarā viņš ir gleznojis dzīvē piedzīvotas vai tām līdzīgas situācijas. Raksturojot darbu motīvus, viņš vairākkārt atkārto vārdu «varbūt». «Skrējējs varētu būt es pats. Tā varētu būt mana istaba,» viņš norāda uz istabu - sarkanu un dramatisku (viņam esot norādījuši uz līdzību ar Āriņa un Matisa gleznām), kas gan realitātē neeksistē. «Trīs pīpētāji ir reāla situācija. Un es varbūt esmu viens no trim. Viens paziņa nopirka pīpi, un mēs paprovējām, kā ir to pīpēt, un pēc atmiņas uztaisīju zīmējumu.» Arī pārējie darbi radīti līdzīgi - modificējot kādu reālu situāciju. Piemēram, viņa klases pārzīmēta fotogrāfija, kurā klasesbiedri redzami zilā mākonī - zilajās padomju skolas uniformās, kuras gan nekad reāli viņiem nebija.

Par savu akadēmisko fonu viņš izsakās bikli: «Tie mākslinieki, kas strādā ar figūrām, - mēs visi esam beiguši to pašu Mākslas akadēmiju, te ir maz iespēju izlēcieniem, salīdzinot ar to, kas notiek citviet pasaulē.» Taču par netipisku pieeju viņš uzslavē savas maģistrantūras biedrenes gleznotājas Zani Balodi, Sandu Undzēnu un Lauru Vecmani. Vaicāts, vai, viņaprāt, glezniecība multimediju buma laikā nebija piemirsta, viņš atbild: «Man šķiet, ka Latvijā glezniecība ir ļoti plaši pārstāvēta ar daudzveidīgiem rokrakstiem. Man pietrūkst instalācijas, tēlniecība vispār liekas pamesta. Vairāk video un audio gribētos. Man tas ir interesantāk pašam, jo ar to nenodarbojos.»

Velkot ārā informāciju par iespējamām iedvesmām, gleznotājs turpina savu izvairīgo valodu: «Mani saista, kas notiek mākslā, bet es vairāk caur sevi to laižu. Ieeju jebkurā izstādē, un ļoti bieži kaut kas tajās patīk - es nekritiski vērtēju. Necenšos analizēt. Ja ir ļoti rupjas kļūdas, tad to ievēroju.» Šo stāstot, gan atklājas viņa redzējums: «Galvenais, lai darbi būtu dzīvespriecīgi un optimistiski, negācijas mani nesaista.» Kas līdzīgs arī dzirdēts no Augusta Kinnapu, igauņu gleznotāja, kura izstādi vasarā varēja apskatīt Galerijā 21 un kura darbos var saskatīt līdzību ar A.Butnora gleznām. Tā varētu būt reakcija uz eksistenciāli smago pēdējo desmitgažu mākslu. Gleznotājs atzīst: «Man liekas, ka manos darbos ir humors. Patīk pasmieties par cilvēkiem un sevi. Bez cinisma.» Tomēr gleznu statiskajos tēlos ir fiksētas ļoti konkrētas noskaņas. «Mani interesē, ko cilvēks nes sevī, kas ir tā informācija, ko viņš ienes pasaulē ar savu būtību. Cilvēki ir kā simbols kaut kam, simbols sev,» norāda A.Butnors.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde

Ansis Butnors Brīvbrīdis

LNMM izstāžu zālē Arsenāls

No 12.XI līdz 13.XII

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?