Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Cilvēki nejūt veselības vērtību

Dakteri dažādās akcijās iziet ielās, lai mērītu gan asinsspiedienu, gan vidukļa apkārtmēru un noteiktu citus rādītājus, un mudinātu apmeklēt ārstu, ja skaitļi liecina, ka kaut kas nav kārtībā. Kopš 2009. gada aizsākta valsts organizētā un apmaksātā krūts, dzemdes kakla un kolorektālā jeb zarnu ļaundabīgā audzēja savlaicīgas atklāšanas programma jeb skrīnings. Taču «sausais atlikums» no visām aktivitātēm ir niecīgs. Valsts finansētās vēža skrīninga programmas nesasniedz pat 50% no mērķauditorijas. Piemēram, kolorektālā vēža analīzes veic tikai 7% no mērķauditorijas.

Nav nevienas universālas formulas, ar kuras palīdzību iedzīvotāji palielinātu savu atbildību paši savas veselības uzturēšanā. Pacientu biedrības Par sirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa saka: «Mūsu valstī veselības aprūpes sistēma nav ideāla, ir krietni jāpalielina finansējums, kā arī jāveic vairākas būtiskas reformas, lai uzlabotu ārstēšanās pieejamību un kvalitāti, tomēr uzskatu, ka primāri katrs pats ir atbildīgs par sevi un savu veselību. Mēs nevaram pārmest valstij vai kādam citam, ka regulāri neejam pie ārsta, nemērām asinsspiedienu un pulsu, smēķējam vai neveselīgi ēdam. Darīt visu, lai iespējami ilgāk saglabātu labu veselību un nekļūtu par slogu citiem, ir katra paša pienākums un atbildība pret sevi, saviem tuvākajiem un sabiedrību kopumā.»

Padomāt par sirdi

Iedzīvotāju aptaujas liecina, ka cilvēki Latvijā joprojām pārāk vieglprātīgi izturas pret tādu nopietnu diagnozi kā paaugstināts asinsspiediens. Tikai 17% aptaujāto nekavējoties vērstos pie ārsta, uzzinājuši, ka viņiem ir paaugstināts asinsspiediens. Jau vairākus gadus biedrība Par sirdi.lv sadarbībā ar kardiologiem rīko izglītojošu kampaņu par arteriālo hipertensiju Izmēri asinsspiedienu!. Sadarbībā ar neirologiem un kardiologiem maijā notiek Eiropas insulta diena, kad daudzviet Latvijā bez maksas var izmērīt asinsspiedienu un saņemt konsultācijas. Tieši reģionos cilvēku atsaucība šādām akcijām ir daudz labāka nekā lielajās pilsētās, taču vairāk jūtama pesimistiska attieksme pret kampaņu jēgu, jo nereti cilvēki saka: kāda jēga man mērīt spiedienu, tāpat nevarēšu ārstēties - pie ārsta netieku, jo grūti izbraukāt, naudas zālēm nav.

«Diemžēl arī statistika šajos pasākumos ir diezgan skarba - parasti teju katram otrajam tiek atklāts paaugstināts asinsspiediens, par kuru nereti cilvēks agrāk pat nav zinājis, jo nav gājis pie ārsta,» zina teikt I. Mauriņa. Tas arī ir nopietnākais iemesls, kāpēc sirds un sirds asinsvadu slimības tiek ielaistas, jo cilvēki nemēdz doties pie ārsta, asinsspiedienu nemēra, jo uzskata, ka jūtas pietiekami labi, un ārstēties nesāk, kamēr nav nopietnu problēmu, kad jau nonāk slimnīcā smagā stāvoklī pat ar infarktu vai insultu. I. Mauriņa uzskata, ka par sirds veselību jāsāk runāt jau skolā, tāpēc šogad pavasarī tika organizēts pilotprojekts Sirds veselības mācība skolās, kas notika Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā. Kardiologi bioloģijas un veselības mācības skolotājiem vadīja semināru par sirds veselību, lai pēcāk skolotāji varētu iekļaut šīs tēmas savos priekšmetos.

Vairāk zināsi, mazāk slimosi

«Būtiska ir iedzīvotāju iesaistes palielināšana savas veselības veicināšanā,» saka Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas nodaļas vadītājas vietniece Solvita Kļaviņa. «Nenoliedzami darbs ar sevi un veselību ietekmējošo paradumu maiņu ir grūts, nereti nepieciešams atbalsts un pamudinājums no ārpuses. Viena no lietām, ar ko ikdienā nodarbojamies Slimību profilakses un kontroles centrā, ir iedzīvotāju informēšana - zināšanu sniegšana un attieksmes veidošana (piemēram, veidojot negatīvu attieksmi pret smēķēšanu vai neveselīgiem pārtikas produktiem u. tml.). Minētās aktivitātes notiek gan dažādās sabiedrības informēšanas kampaņās, gan izglītojošos pasākumos mērķa grupām. Protams, cilvēka attieksmes maiņa ir ilgstošs process, un pamanāmu rezultātu nebūs ne nākamajā nedēļā, ne arī varbūt pēc pusgada. Tomēr ir būtiski turpināt veidot un piepildīt ar veselīgām ziņām mūsu ikdienas informācijas telpu, tā veidojot sabiedrības kopējo nostāju un padarot kādu lietu vai aktivitāti par «stilīgu», «modernu» - tādu, ar ko cilvēki grib sevi asociēt,» skaidro S. Kļaviņa.

Desmit minūšu ir par maz

Ģimenes ārstiem ir pienākums savā praksē reģistrētos pacientus atkārtoti informēt par pieejamām bezmaksas pārbaudēm, bet lielās ārstu slodzes dēļ tas ne vienmēr tiek darīts. «Desmit minūtes, kas atvēlētas vizītei, ir daudz par maz, lai ar pacientu runātu par profilaksi. Labi, ja pietiek laika akūtas problēmas risināšanai,» saka medicīnas centra Adoria ģimenes ārste Ārija Bušmane. «Katra akcija vai kampaņa ir vērsta uz noteiktu problēmu, bet jārunā ir daudz plašāk. Vēstules ar aicinājumu doties pie ārsta un veikt vēža skrīningu daudziem ir psiholoģiski nepieņemamas, jo cilvēki onkoloģiskas saslimšanas uzreiz saista ar dzīves kvalitātes kritumu, sāpēm un sliktām emocijām, tāpēc vēstule tiek nolikta tā tālāk plauktiņā,» ārste novērojusi.

Ā. Bušmane uzskata, ka īpašas jēgas nebūs arī obligātajai veselības apdrošināšanai. Visas veselības sistēmas nepilnības vispirms jau var attaisnot ar resursu un finansējuma trūkumu. Pēc Ā. Bušmanes domām, racionālāk vajadzētu plānot obligātās arodārstu apskates, paplašinot programmu ne tikai ar analīzēm, bet, piemēram, sievietēm kā obligātu nosakot arī ginekologa apmeklējumu. Taču visa sākums ir labs cilvēka kontakts un sapratne ar ģimenes ārstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?