Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Cilvēku rētas zirga acīs

Mīlētāju maigums, kairinoša muskuļu deja, salda sviedru smarža un traukšanās pilnos auļos pusnaktī - svētdien, 17. maijā, plkst. 18 Dailes teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos britu dramaturga Pītera Šefera drāma Equus (1973), ko iestudējusi režisore Laura Groza-Ķibere. Šīs lugas pamatā ir kāda baisa reālās dzīves epizode, kuru autoram izstāstījis viņa draugs. Stāsta uzmanības centrā ir psihiatrs Mārtins Daiserts (Lauris Subatnieks), kurš mēģina ārstēt nepilngadīgo Alanu Strengu (Dainis Grūbe).

Jauneklim ir novērojama patoloģiska reliģiska aizraušanās ar dzīvniekiem - viņam Dieva vietā ir zirgs. Šī apsēstība Alanu Strengu aizved līdz noziegumam, kurš kļūst par katalizatoru paša psihiatra iekšējām šaubām. «Viņš faktiski ārstē sevi caur to zēnu, jo pats ir dziļā krīzē,» atklāj Lauris Subatnieks. Varbūt ir nepieciešamas ekstrēmas darbības, lai izrautos no eksistences važām, kas ieliek mutē laužņus? Kāda jēga būt normālam, lai dzīvotu normāli garlaicīgu dzīvi normāli garlaicīgā sabiedrībā? «Ja nav robežu, tad ir haoss,» uzskata aktieris.

Bērtons un Bartkevičs

Pītera Šefera drāma Equus ir saņēmusi Tonija balvu kā gada labākā luga, kura iestudēta uz nozīmīgākajām teātra skatuvēm un sagādājusi lieliskas lomas ne vienam vien aktierim. 1977. gadā britu dramaturga darbs piedzīvoja savu pirmo ekranizāciju - galvenajā lomā tāda paša nosaukuma filmā mirdzēja slavenais velsiešu aktieris Ričards Bērtons. Par šo darbu viņš ieguva Holivudas Ārzemju preses asociācijas balvu Zelta globuss un iesaistījās cīņā par Amerikas Kinoakadēmijas pasniegto zeltīto statueti Oskars.

«Tā ir ļoti laba loma - interesanta, daudzslāņaina un sarežģīta,» savu varoni Mārtinu Daisertu raksturo Lauris Subatnieks. Šo tēlu savā daiļradē ir ierakstījis arī sers Filips Entonijs Hopkinss, kurš to spēlējis Brodvejas iestudējumā. «Arī Juris Bartkevičs,» Dailes teātra kolēģi piemin aktieris. Šo psihiatra lomu Juris Bartkevičs ir atveidojis pirms divdesmit pieciem gadiem Liepājas teātrī, kur lugas nosaukums tika latviskots kā Ekvus. Ekvus Tēva, Ekvus Dēla un Ekvus Svētā gara vārdā.

Poters bez drēbēm

Popkultūras vēsturē šis Pītera Šefera darbs Equus ir iegājis ar faktu, ka jaunekļa Alana Strenga lomu Vestendas uzvedumā Londonā (2007) un izrādes atjaunojumā Brodvejā (2009) spēlējis britu spīdeklis Daniels Redklifs, mēģinot izlauzties no sava briļļainā varoņa Harija Potera stingrajiem rāmjiem. Holivudas kinostudija Warner Bros. bija ļoti satraukusies par to, ka iestudējuma skandalozā slava varētu negatīvi ietekmēt šī seriāla piektās filmas Harijs Poters un Fēniksa ordenis (2007) kases ieņēmumus Ziemeļamerikā.

Toreiz studija paziņoja, ka Warner Bros. mārketinga speciālisti ir cītīgi strādājuši, lai, neaizvainojot neviena jūtas, sagatavotu mērķauditoriju pirmajam ekrāna skūpstam, kas jaunajā filmā notika starp Hariju Poteru un viņa draudzeni, bet tajā pašā laikā nepilngadīgs jauneklis ar Harija Potera seju katru dienu staigā kails pa Londonas skatuvi! (Jegors Jerohomovičs. Angļu pacients. www.diena.lv.) Taču pats aktieris norādīja, ka viņš savu lomu nevar spēlēt biksēs. Interesanti, vai arī Dainis Grūbe tiek izģērbts? «Vēl ne,» atteic Lauris Subatnieks, kura atbilde neizslēdz pārsteigumus aktiera fanēm.

Divkārša atgriešanās

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Lauris Subatnieks sadarbojas ar Lauru Grozu-Ķiberi. Viņš ir spēlējis galvenās lomas tādās režisores veidotajās izrādēs kā Mana lēdija Nikotīna (2012) un Vārnu ielas republika (2011). «Es esmu priecīgs, ka mēs atkal strādājam kopā, turklāt ar tik labu dramaturģiju,» piebilst Lauris Subatnieks. Viņš zina, ko runā - aktieris ir piedalījies vēl vienā Pītera Šefera lugas iestudējumā Dailes teātrī - britu režisora Jana Villema van den Bosa Amadejā Lauris Subatnieks atveidoja Ventičello Karla lomu.

Aktieris stāsta, ka britu dramaturga darbi ir kā musturis, no kuriem grūti izmest pat teikumu, lai neizjauktu kopējo ainu. Tie ir ļoti komplicēti, kurus var uztvert tikai pamazām, kārtu pa kārtai atsedzot tekstos ierakstītās tēmas un pārlasot vēl un vēl. «Man patīk minēt,» savu brīvā laika aizraušanos atklāj Lauris Subatnieks, kurš šo pašu metodi izmanto arī mēģinājumu procesā teātrī. «Man patīk minēt sudoku mīklas, kur ir kaut kas dots un kur ir jāsaprot, kas ir tukšumos, līdzīgi ir ar lugām,» salīdzina aktieris.

Izrāde

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: Equus. Dailes teātra Mazajā zālē 17., 23., 24. maijā, 4. jūnijā plkst. 18.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?