Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Cilvēku tirdzniecības upuru skaits pieaug

2007. gadā valsts apmaksātu rehabilitāciju biedrībā Patvērums Drošā māja saņēma tikai divi cilvēku tirdzniecības upuri, turpretim pērn jau 30 cietušo, tas liecina tikai par problēmas aktualizēšanos Latvijā. Lai gan regulāri notiek dažādas informatīvās kampaņas, joprojām cilvēki neapzinās visus riskus, dodoties it kā vieglā peļņā. Tāpat Latvijā ir vairāki šķēršļi veiksmīgai cilvēku tirdzniecības apkarošanai.

Cilvēku tirdzniecības upuru skaitam Latvijā nav tendences samazināties, Dienai norādīja biedrības Patvērums Drošā māja vadītāja Sandra Zalcmane. Šogad biedrība palīdzību sniegusi jau 16 cilvēku tirdzniecības upuriem, bet konsultācijas sniegtas vairāk nekā 120 gadījumos. «Tieši sarežģītā sociālekonomiskā situācija ir tā, kas aizvien vairāk cilvēku izmisuma vai nezināšanas dēļ nodod cilvēku tirgotāju rokās, stājoties fiktīvās laulībās vai arī nonākot piespiedu darbā verdzībā, kas, pēc statistikas datiem, ir otrs populārākais cilvēku tirdzniecības veids, no kura cieš Latvijas iedzīvotāji,» sacīja S. Zalcmane. Piemēram, šogad biedrībā 60 konsultācijas sniegtas par fiktīvajām laulībām, bet astoņas par piespiedu darbu. S. Zalcmane arī norādīja, ka Latvija ir cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes valsts, no kuras tiek vervēti cilvēki izmantošanai ārpus Latvijas, nevis otrādi. Pērn tikai viens no 30 identificētajiem upuriem bija cietis Latvijā. Satraucoši ir arī tas, ka nereti vervētājs izrādās upura draugs vai pat radinieks, kas vairo uzticību.

Lai gan Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele Dienai norādīja, ka Latvijas tiesiskais regulējums attiecībā uz cilvēktirdzniecību ir bargākais Eiropas Savienībā un sodu par noziedzīgo nodarījumu saņem ne tikai organizētāji, bet arī starpnieki un vervētāji, tiesībsargs Juris Jansons sistēmā saskata nepilnības. Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa uzsvēra, ka kriminālsods ir ne tikai personas sodīšanas līdzeklis, bet arī preventīvs līdzeklis personu atturēšanai no līdzīga nozieguma izdarīšanas. Tomēr patlaban Latvijā lietu izskatīšana tiesās ir laikietilpīga un bremzē cilvēku tirdzniecības apkarošanas centienus. Tādējādi notiesātajām personām tiek piemēroti vieglāki sodi.

Tiesībsargs vērš uzmanību arī uz to, ka nepieciešams izskaust sociālo un ekonomisko nevienlīdzību iedzīvotāju vidū, jo riskam kļūt par cilvēku tirdzniecības upuri galvenokārt pakļautas jaunas sievietes, vientuļās mātes, bezdarbnieki, personas no daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm, personas ar zemu izglītības līmeni un kredītsaistībām. Tāpēc arī informatīvās kampaņas jāmērķē uz konkrētām riska grupām. Patlaban gan tās nereti notiek kampaņveidīgi. Tam piekrīt arī S. Zalcmane un norāda, ka preventīvais darbs tiek īstenots galvenokārt projektu ietvaros. Tādējādi kāda mērķa grupa netiek sasniegta. Piemēram, ja vienā gadā tiek rīkotas apmācības jauniešiem, bet nākamajā gadā tās izpaliek, daļa jauniešu ar šo informāciju netiek iepazīstināti.

Papildu grūtības cilvēku tirdzniecības ierobežošanai rada arī tas, ka dažādas cilvēktirdzniecības formas dažādās valstīs saprot atšķirīgi. Piemēram, nav vienotas likumdošanas šajā jomā. Kā piemērs ir fiktīvās laulības - Latvijā tas ir krimināli sodāms noziegums, bet citās valstīs, piemēram, Īrijā, tā nav, skaidroja S. Zalcmane.

Šodien, Eiropas pretcilvēktirdzniecības dienā, noslēdzas biedrības Patvērums Drošā māja rīkotā informatīvā kampaņa, kas visā Latvijā norisinājās mēneša garumā. Savukārt Centrs Marta iepazīstinās ar īsfilmu Divas mazas meitenes, lai atgādinātu to, ka Latvijā prostitūcija ir cilvēku tirdzniecības risks. Informatīvu kampaņu tuvākajā laikā plāno arī Tiesībsarga birojs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cilvēku tirdzniecība

2012. gadā
Vairāk nekā 100 Latvijas iedzīvotāju identificēti kā potenciālie upuri ārvalstīs
30 cilvēktirdzniecības upuru ir saņēmuši sociālo rehabilitāciju
30 gadījumos ierosināti kriminālprocesi, 54 personām piemērots aizdomās turamās personas statuss
Vienai personai piespriests sods 10 gadu cietumā ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem
Avots: Iekšlietu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?