Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

CSDD: pāreja ir pagaidu risinājums

Pagaidu risinājums, kas tomēr ir labāks nekā šābrīža situācija - šāds ir speciālistu vērtējums Rīgas domes iecerei ierīkot neregulējamu gājēju pāreju 11. novembra krastmalas un Kaļķu ielas krustojumā. Rīgas dome pārejas ierīkošanai plāno tērēt vairāk nekā 19 tūkstošus latu.

No Rīgas domes Satiksmes departamenta sagatavotajiem materiāliem var secināt, ka finansējums paredzēts no mērķdotācijas pašvaldības autoceļiem un ielām. Zaļās gaismas došana pārejai ir politiķu rokās, vispirms balsojot šīsdienas Satiksmes un transporta komitejas sēdē, bet vēlāk arī domes sēdē. Sagatavotajos dokumentos nav minēts pārejas ierīkošanas ierosinātājs. Komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks skaidro, ka tieši šogad iedzīvotāji sūdzoties salīdzinoši vairāk, pat masveidīgi, tāpēc arī pieņemts lēmums rast risinājumu. «Noliekot automašīnu stāvvietā, normāli šķērsot brauktuvi nav iespējams. Pāreja ir vitāli nepieciešama,» izteicās V. Baraņņiks, piebilstot, ka nākotnē šeit plānota rekonstrukcija, izveidojot regulējamu krustojumu, taču tā ierīkošana prasa lielākus līdzekļus, tāpēc pagaidām nav iekļauta domes plānos.

Rīgas domei nav pienākuma pārejas ierīkošanu saskaņot ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), apliecināja direkcijas pārstāve Ieva Bērziņa. «CSDD neiebilst pret šādu pagaidu risinājumu, kas ļautu gājējiem pārvietoties no vecpilsētas uz Akmens tiltu. Taču, mūsuprāt, tas ir pagaidu risinājums ar gājēju salu starp braukšanas joslām. Noteikti ir jārēķinās, ka šajā vietā palēnināsies auto plūsma, jo ir jāparedz ātruma ierobežojumi,» brīdina I. Bērziņa, norādot, ka nākotnē pašvaldībai vajadzētu domāt par gājēju tuneļa izbūvi, līdzīgi kā tas ir otrā tilta pusē. V. Baraņņiks atzīst, ka tunelis, protams, būtu drošākais variants, tomēr tā izbūvi šai vietā nesola, norādot, ka tas neatrisinātu situāciju ar stāvvietas klientiem, turklāt būtu ļoti dārgs risinājums. Kā zināms, gājēju tunelis zem 11. novembra krastmalas ir otrā Akmens tilta pusē, bet tā izmantošana stāvo nobrauktuvju dēļ ir problemātiska gājējiem ar bērnu ratiņiem un divriteņiem, nerunājot par cilvēkiem ratiņkrēslos, kas to nevar izmantot vispār.

«Jau sen bija laiks kaut ko darīt, jo šķērsot ielu bez dzīvības apdraudējuma šajā vietā nevar,» uzskata Latvijas Automotobiedrības (LAMB) prezidents Juris Zvirbulis (Vienotība). Viņš gan šaubās, vai neregulējams krustojums ir labākais risinājums, jo gājējiem nākas šķērsot vairākas joslas. Taču, ja brauktuvi sašaurinātu, veidotos milzīgi korķi. «Šāda pāreja īsti neatbildīs drošības prasībām, bet tāda tā nebūs vienīgā Rīgā,» uzskata J. Zvirbulis. Viņaprāt, pagaidām šai vietā izvēle ir starp sliktu un vēl sliktāku situāciju, un viņš pats cenšoties savu auto novietot tuvāk Prezidenta pilij, nevis Akmens tiltam. V. Baraņņiks norāda, ka patiešām noteikumi atļauj ierīkot neregulējamu pāreju tikai tad, ja ielai ir viena josla katrā virzienā, tāpēc brauktuves vidū izveidos saliņu, kam paredzēti tāmē uzrādītie gumijas elementi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gājēju pārejas ierīkošanas tāme, Ls

Ceļa horizontālie apzīmējumi 4850
Ceļa zīmes 2100
Gumijas elementi 7600
Ielas apmales 500
Pasūtītāja rezerve 752,50
PVN 3318,53
Kopsumma 19121,03

Avots: Rīgas domes Satiksmes departaments

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?