Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Cūkaudzētāji atkal cer uz ST

Jau otro reizi nesaprašanās taciņa starp Aizputes novada domi un dāņu cūkaudzētāju Nygaard International ir aizvedusi līdz Satversmes tiesai (ST). Pagājušajā nedēļā pēc uzņēmuma pieteikuma ST ierosināja lietu par Aizputes novada teritorijas daļu. Savukārt Lažas pagastā, kur atrodas cūkaudzētava, stāsta par stiprām smakām un nekustamā īpašuma vērtības krišanos.

Strīds starp pašvaldību un cūkaudzētavu ilgst kopš 2008. gada, un šajā laikā nesaprašanās risināta gan Satversmes, gan administratīvajā tiesā. Pagājušajā nedēļā uzņēmums jau otro reizi vērsies ST, apstrīdot daļu Aizputes novada teritorijas plānojuma 2012.-2023. gadam. Kā skaidro tiesā, Aizputes novada teritorijas plānojumā paredzēts, ka lielfermu būvniecībai un rekonstrukcijai jāizstrādā detaļplānojums. Uzņēmuma ieskatā ar šādu prasību novada dome nepamatoti cenšoties ierobežot uzņēmējdarbību, proti, tiekot likti šķēršļi tās paplašināšanai, tādējādi aizskarot Nygaard International tiesības uz īpašumu.

Kā norāda uzņēmuma advokāts Mariss Martinsons, novada dome ir ieviesusi terminu «lielferma», nosakot, ka tā ir cūku un mājputnu audzēšanai un tās būvniecībai vai rekonstrukcijai jāizstrādā detaļplānojums. «Detaļplānojuma izstrāde var aizņemt gadu, jo jāveic saskaņošana, nepieciešams saņemt atļaujas, atzinumus no vairākām institūcijām un jārīko sabiedriskā apspriešana,» stāsta M. Martinsons. Savukārt Aizputes novada Būvvaldes vadītāja Ineta Butāne skaidro, ka detaļplānojums ir vajadzīgs, lai pašvaldība varētu saprast ieceres apmērus un iegūt vispusīgu informāciju par apkārtējo vidi. Viņa arī piebilst - uzņēmums vairākkārt aicināts piedalīties teritorijas plānojuma izstrādē, tomēr ne reizi nav ieradies.

Taujāta, kā pašlaik atšķiras situācija no brīža, kad tika iesniegts pirmais pieteikums ST, I. Butāne atzīmē, ka tolaik paplašināšanās tika aizliegta kā tāda, bet tagad tā ir atļauta ar piebildi izstrādāt detaļplānojumu.

Eiropa prasa

Dienai pastāstīja Lažas pagasta pārvaldes vadītāja Māra Vētra, iedzīvotāji ir pret cūkaudzētavas paplašināšanu. Atkarībā no vēja virziena un stipruma smaka dažkārt esot ļoti spēcīga. Pēdējās sūdzības, kas bijušas šoruden, saistītas ar mēslu izvešanu uz lauka lielā koncentrācijā un pārlieku tuvu upei. Liepājas reģionālajā vides pārvaldē apstiprina, ka sūdzība ir bijusi, taču upes piesārņojums gan nav konstatēts. Tomēr pagastā zina stāstīt, ka piesārņojums vairāku gadu laikā esot kopumā ietekmējis apkārtējos iedzīvotājus. «Apkārtnes mājas kļūst aizvien tukšākas - vecākā paaudze izmirst, bet tukšās privātmājas tālāk pārdot grūti. Cūkaudzētavas dēļ tām kritusies vērtība,» situāciju raksturo M. Vētra.

Bažas par cūkaudzētavas ietekmes palielināšanos uz apkārtējo vidi pēc jaunas būves celtniecības kliedē Nygaard International direktore Aiga Bārdiņa. «Paredzētā būvniecība nav uzņēmuma paplašināšanās, bet rekonstrukcija, lai varētu izpildīt Eiropas Savienības prasības saistībā ar cūkaudzēšanu. Pēc jaunajām ES prasībām grūsnās sivēnmātes jātur ganāmpulkos - grupās pa 10-15. Esošajā kūtī vietas tam nepietiek,» skaidro A. Bārdiņa. Nygaard International, kas pieder Dānijas mātesuzņēmumam DK Latvija Farming, iecerējis ieguldīt 300-350 tūkstošu latu investīcijas ap 1500 kvadrātmetru lielās kūts piebūves celtniecībā. Ja uzņēmums neizpildīs šīs prasības, kontrolējošās institūcijas to sodīs un daļu no sivēnmāšu audzēšanas nāksies likvidēt, līdz ar to šajā virzienā strādāt nebūs rentabli, piebilst M. Martinsons.

Mierizlīgums izpaliek

Pašlaik pašvaldības sarunas ar uzņēmumu ir par divām ēkām, no kurām vienai nav nepieciešams detaļplānojums, otrai - ir. Pirmajā gadījumā tā ir sivēnmātēm paredzētā būve, kurai izdota C kategorijas atļauja un par kuru pašlaik rit sabiedriskā apspriešana. Otrā plānota nobarojamajām cūkām. Pašlaik administratīvajā tiesā skatītā lieta ir saistīta ar abām minētajām būvēm, skaidro Aizputes novada Būvvaldē.

Lai gan pērn rudenī abas strīdā iesaistītās puses bija informējušas tiesu, ka notiek sarunas par mierizlīgumu, vēlāk sarunas nonākušas strupceļā, liecina aģentūras LETA arhīvs. Šogad oktobrī uzņēmums tiesā iesniedza papildinājumus, prasot no pašvaldības piedzīt 5,72 miljonu latu zaudējumus, kas ir vairāk nekā šā gada Aizputes novada domes pamatbudžets - 5,36 miljoni latu, vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?