Mums Holandē, tieši tāpat kā Amerikā, Lielbritānijā, ir speciāls tikai un vienīgi mazkūciņām domāts žurnāls. Šī nācija, kas ne aiz trūkuma, bet gan garšas kārpiņu neesamības dēļ, pat dodoties ceļojumā uz Franciju, paņems līdzi kvadrātisko papīrmaizi, margarīnu un šokolādes skaidiņas (kas tikai saucas šokolādes, bet garšo pēc lēta kakao), izrādās ir diezgan apsēsta ar mazkūciņām. Esmu pieredzējusi jau trīs jubilejas, kur namamāte bezgala lepni izrāda savas no just mix it komplektiem taisītās mazkūciņas.
Amerikā mazkūciņu modes vējš aizsāka pūst no Ņujorkas pagājušā gadsimta 90. gadu vidū, un, kā vēsta jaunākā gastrovēsture, par tik lielu uzmanību tās var pateikties seriālam Sekss un lielpilsēta, kurā tā varones pāris reižu paviesojās vēl joprojām eksistējošā mazkūkotavā Magnolia Bakery. Tālāk mode strauji izplatījās pa visu Ziemeļameriku, pieķerot klāt arī Lielbritāniju. Mazkūciņas tiesāja modes nedēļu aizkulisēs, kāzās un tējas pēcpusdienās.
Ļaudis joprojām sāk mīlīgi smaidīt, ieraugot šīs izcakotās, kā no manas meitas sapņa par paradīzi izceltās mazkūciņas. Un tām šis nav ne pirmais, ne droši vien pēdējais modes vilnis, jo mazkūciņas ir tikai labi aizmirstas večas, kas atkal izvilktas dienasgaismā. Par pirmo mazkūciņu, protams, vēsture klusē, bet jau pirms mazliet vairāk nekā diviem gadsimtiem tās ir aprakstītas pavārgrāmatās. Angliskais nosaukums atvasināts no anglosakšu zemēs izmantotās mērvienības cup (tase), jo atšķirībā no citām kūkām te varēja sviestu un miltus likt klāt tasēm, nevis gramiem. Vēl viena teorija vēsta, ka nosaukums tāds, jo sākotnēji tās ceptas mazās krūzītēs.
Jautāsiet, vai tad mazkūciņas nav tie paši mafini, tik mazāka paskata? Nu, mafini ir tādi kā provinciālie radinieki smalkai pilsētas spindzelei. Mazkūciņas ir tortes, bet mafini - saldas maizes. Pirmajām sviestu saputo ar cukuru, pakāpeniski iekuļot arī olas un miltus, savukārt mafiniem vienkārši sajauc slapjos ingredientus ar sausajiem, un tie jau ir gatavi. Abus cep papīra formiņās speciālās veidnēs. Mazkūciņas pēc cepšanas vienmēr glazē - ar cukura glazūru, sviesta krēmu vai visparastāko marcipānu (visnegaršīgākā versija), savukārt mafinus parasti nerotā. Kāda amerikāņu konditore gan atbildēja uz šo jautājumu vienkāršāk: «Nav atšķirības. Mafini ir tikai veikla atrunāšanās, lai jau brokastīs ēstu kūku.»
Mazkūciņām ir vairākas tikpat smalkas radinieces, piemēram, britu fairy cakes, kas ir mazākas par standarta mazkūciņām, vai austrāliešu friandes, kuru struktūra ir gaisīga. Amerikā mazkūkotavas piedāvā pat tomātu un karamelizēta bekona minitortītes.