Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Daba dod brīvības sajūtu

Mārtiņš Mozga ir Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolēns, kurš pērnā gada nogalē Jauno vides reportieru programmas ietvaros devās uz UNESCO pasaules konferenci Japānā. Programmas mērķis dalībniekiem ir izpētīt vides problēmas vietējā mērogā un ziņot par iespējamajiem risinājumiem, izmantojot vietējos medijus, dažādus sociālos tīklus, pasākumus un izstādes, lai sasniegtu auditoriju, kas nozīmē jauniešu iesaistīšanos un savu ideju īstenošanu.

Programma noris vietējā jeb reģionālajā līmenī, nacionālā līmenī un starptautiskā mērogā. Katru gadu labāko materiālu autori - rakstu, foto un video kategorijās - tiek izvirzīti starptautiskajam konkursam, kura darbus vērtē eksperti no FEE (Foundation for Environmental Education) valdes, UNEP, UNESCO un Eiropas Vides aģentūras (EVA), kā arī plašsaziņas līdzekļiem. Labāko darbu autoriem ir iespēja gūt starptautisku atzinību. Par jauno vides reportieri var kļūt, piesakoties elektroniski Vides izglītības fondā. Kā Mārtiņš pats stāsta Dabas Dienai - jau savos 18 gados vide ir viņa kaislība, brīvība, pēc kuras tiekties, neatkarība un harmonija, kurā dzīvot.

Kā tu kļuvi par vienu no mūsu valsts jaunajiem vides reportieriem?

Jaunie vides reportieri ir vides izglītības programma jauniešiem vecumā no 12 līdz 21 gadam, lai pētītu un izzinātu vides problēmas, piedāvātu risinājumus, kā arī meklētu atbildes gan uz saviem, gan sabiedrību interesējošiem jautājumiem. Manas jaunā vides reportiera gaitas sākās 2013. gadā, kad kopā ar klasesbiedriem uzfilmējām atraktīvu video par videi draudzīgu dzīvesveidu Šķirot - tas ir stilīgi, kur parādījām, kā jautrā veidā saplacināt pudeli un samazināt tās tilpumu atkritumu tvertnē. Īsfilma ļoti patika Jauno vides reportieru konkursa žūrijai, un mēs uzvarējām ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā, kā rezultātā mums tika dota iespēja piedalīties starptautiskā nometnē Stokholmā. Tur satiku aptuveni 70 jauniešu ar neparastu vēlmi kaut ko darīt globālās sasilšanas problēmas labā. Tieši šajā internacionālajā nometnē es sāku mīlēt savu zemi vēl vairāk un sapratu, cik ļoti tai ir vajadzīga palīdzība un cik svarīgi to ir pastāstīt arī citiem.

Arī piedalīšanās UNESCO pasaules konferencē Izglītība ilgtspējīgai attīstībai Japānā noteikti bija īpašs notikums tavā dzīvē...

Jā, noteikti. Pēc neaizmirstamās pieredzes Stokholmā es sāku meklēt iespējas, kā pilnveidot sevi kā reportieri, un mācīties par pasaules ekosistēmas problēmām un to risinājumiem. Kopā ar Portugāles un Beļģijas jauniešiem pētījām Eiropas lielākā dambja Alqueva ietekmi uz ekosistēmu, pabiju vēl vienā starptautiskā jauno vides reportieru nometnē Portugālē. Un galu galā uzvarēju konkursā ar iespēju piedalīties konferencē Japānā. Es gribētu cerēt, ka no amatiera līmeņa īsfilmu veidotāja es kļuvu par cilvēku, kas ar saviem panākumiem var iedvesmot citus.

Ko tev pašam personīgi nozīmē vide, tās aizsardzība un attīstība?

Es uzskatu, ka mēs, cilvēki, esam pārāk lieli egoisti un sabiedrības bezrūpība veido ļoti lielu barjeru, kas atšķeļ mūs no visbrīnišķīgākās un visskaistākās lietas uz Zemes - dabas.

Vide ir mana kaislība, tā ir brīvība, pēc kuras es tiecos, tā ir neatkarība un harmonija, kas man kā cilvēkam ir fundamentāla. Varbūt arī mani uzskati ir konservatīvi, taču uzskatu, ka daba nav mazs bērns, kas jāauklē, toties cilvēki gan. Tā ir cīņa pašiem ar sevi, tā ir cīņa ar klišejām, kārēm un ieradumiem, kas mūsdienu sabiedrībai un ikvienam no mums piemīt. Manuprāt, vislielāko postu nodara patērētāju domāšana, tāpēc jau vairāk nekā gadu cenšos nebūt daļa no tās. Pirms kaut ko pērku, es padomāju divreiz, vai tik tiešām man tas ir vajadzīgs vai arī kāds cits grib, lai es to nopērku. Savu dzīvi esmu atvieglojis, nepērkot veikalos ūdeni un dažādus nekvalitatīvus produktus, tāpēc vienmēr, izejot no veikala, jūtos kā ieguvējs, nevis robotisks patērētājs. Latvijai ir ļoti bagāta daba, un ļoti daudzi to redz, apbrīno un dzīvo harmonijā, taču es uzskatu, ka, tāpat kā daudzviet citur pasaulē, lielai daļai latviešu pietrūkst šīs piederības sajūtas pasaules ekosistēmai, jo mēs taču esam tik maziņi.

Vai arī savu nākotni vēlies saistīt ar vides aizsardzību un vides izglītību?

Es tiešām ļoti ceru, ka vides izglītība man nekad nebūs sveša un es turpināšu dzīvot videi draudzīgi. Esmu ievērojis, ka cilvēki, kas savu karjeru veidojuši šajās sfērās, ir dzīvespriecīgi un apmierināti ar dzīvi. Taču man ļoti patīk zinātne, un pašlaik vairāk sliecos uz karjeru zinātnes sfērā.

Tavs piemērs noteikti var apgāzt stereotipus, ka jauni cilvēki nedomā par vides jautājumiem...

Konferencē Japānā piedalījās arī 50 jaunie vides līderi, kur pati jaunākā pārstāve bija tikai 16 gadu veca. Man izdevās arī parunāt ar dažiem jaunajiem pasaules vides līderiem, un es biju pārsteigts, cik liela ir viņu vēlme tik tiešām kaut ko mainīt šajā pasaulē. Jaunieši vislabāk redz savu vecāku, priekšgājēju kļūdas un nereti rod risinājumus. Esmu saticis tik tiešām ļoti daudz un ļoti dažādus jauniešus, kuri redz un jūt, ka kaut kas nav labi, ka pieaugušie ir pieļāvuši lērumu kļūdu, un apzinās, ka tikai viņi spēs tās labot. Latvijā salīdzinoši vides izglītība ir vēl neatklāta un tā nav paspējusi uzņemt pilnus apgriezienus, taču, esot ekoskolu forumā, varēja tik tiešām redzēt, ka daļai šī domāšana jau sāk parādīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?