Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dabā gājēju bieds - ērces

Tiklīdz sāk zaļot koki un parādās pirmā zāle, mēs sākam tikt baidīti ar ērču pārnēsātajām slimībām un tiekam aicināti uzmanīties no sastapšanās ar šo augumā ļoti mazo radību. Lai gan šāda satikšanās patiešām var būt negatīvs pārsteigums, kas nereti var pārtapt arī diezgan nopietnās sekās, tomēr Dabas Diena vēlējās noskaidrot šīs mazās radības izcelsmi un dzīves apstākļus tepat Latvijā. Tā teikt - uzzināt kaut ko vairāk par biedējošo faktu, ka ērces pārnēsā bīstamas slimības.

No tūkstošiem sugu bīstamas divas

Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Jānis Dreimanis stāsta, ka pasaulē sastopami vismaz 20 000 ērču sugu, no kurām Latvijā - vismaz 800. Liela daļa no šo sugu ērcēm ir augsnē dzīvojošās un mikroskopiskas. Tikai divas no Latvijā sastopamajām ērču sugām cilvēkiem var izrādīties īpaši bīstamas - taigas ērce un ganību ērce, jo tieši tās ir izmēros vislielākās un pārnēsā arī tādas slimības kā ērču encefalīta vīruss un Laimas slimība. «Dabā sastopams vidēji vien 2-5 procenti inficēto ērču, bet, tā kā tās ir daudz aktīvākas, tad, ja tā var teikt, iespējamā sastapšanās ar cilvēku ir salīdzinoši lielāka,» tā J. Dreimanis. Ērču aktivitāte lielā mērā saistīta arī ar klimatiskajiem apstākļiem. Pērnā ziema Latvijas ērcēm bijusi diezgan veiksmīga - laikapstākļi bijuši atbilstoši to veiksmīgai attīstībai. Arī Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Edīte Tettere atzīst, ka šogad ērču aktivitāte iesākās agrāk nekā iepriekšējos gados - jau februāra vidū. «Neskatoties uz salīdzinoši vēso laiku, novērojumi liecina, ka ērču blīvums šogad ir aptuveni divas reizes augstāks nekā pērn ap šo pašu laiku, jo ērču pārziemošanai šoziem bijuši labvēlīgi laika apstākļi. Var sagaidīt, ka ērču daudzums būs augstāks nekā pērn arī vasaras-rudens sezonā, ogu un sēņu laikā.» Latvijas Infektoloģijas centra dati liecina, ka uz ērču encefalīta vīrusa klātbūtni pagaidām pārbaudītajās ērcēs pozitīvo ērču daudzums ir 1,4%, savukārt uz Laimas slimības ierosinātajām borēlijām - 28%. Bez šīm divām cilvēkam viskaitīgākajām ērču sugām sastopamas arī ērces, kas dzīvo ūdenī. Latvijā sastopams aptuveni 140 ūdenī dzīvojošu sugu ērces. Cilvēkus gan šīs sugas neietekmē. Tomēr uz cilvēku iespaidu var atstāt vairākas citas sugas, tai skaitā kašķa ērce, matu ērce un arī tik bieži piesauktā putekļu ērcīte.

Skaits palielinās

Kopš 1990. gada veiktie novērojumi pastāvīgajās ērču monitoringa vietās liecina, ka ērču aktivitāte un daudzums Latvijas teritorijā kopumā ir stabili pieaudzis. Tas ir saistīts ar daudzu faktoru ietekmi, nereti arī ar dažviet gadu desmitiem pamestām, neapstrādātām un aizaugušām lauksaimniecības platībām, nekoptiem mežiem un nekārtībā atstātiem izcirtumiem. Tas norāda uz to, ka ērču attīstībai un eksistencei vispiemērotākās ir mitras un ēnainas vietas, tāpēc tās biežāk ir sastopamas jauktu koku mežos ar labi attīstītu pamežu, kritušiem kokiem un zariem, krūmājos, kā arī nekārtīgi atstātos mežu izcirtumos, aizlaistos, gadiem neizpļautos tīrumos un pļavās, kas aizaugušas ar krūmājiem. Diezgan maz ērču sastopams sausos, retos priežu mežos, arī kāpu zonā. Jāatceras, ka ērces no kokiem nekrīt, bet aktīva ērce parasti sēž uz zāles stiebra apmēram 10 centimetru augstumā no zemes, bet retāk var uzrāpties līdz viena metra augstumam zālē un krūmājos. Ērces attīstība no olas līdz pieaugušam īpatnim ilgst pat 2-3 gadus, kad no olām izšķiļas sīki kāpuri, kuri barojas uz sīkajiem grauzējiem un putniem, lai pārietu nākamajā attīstības stadijā, vēlāk barojas uz lielajiem zīdītājdzīvniekiem, tostarp cilvēka. Ērces piesauktas dažādos latviešu tautas ticējumos un sakāmvārdos, tomēr tiek uzskatīts, ka ērces kā slimību pārnēsātājas lielākoties Latvijā ienāca līdz ar jenotsuņiem XX gadsimta vidū. Jenotsuņi tika ievesti PSRS Eiropas daļā un, visticamāk, kara laikā neviena nepieskatīti, varēja pārvietoties un, līdzīgi kā bebri un vilki tajā laikā, strauji savairoties. Par masveida jenotsuņu daudzumu var runāt, sākot ar 1948. gadu, kad tie tika speciāli Latvijas teritorijā ievesti kā kažokzvērs. Līdz ar ērcēm tika atvests arī encefalīta vīruss - speciālisti norāda, ka, visticamāk, līdz tam ērces bija, bet vīrusa ne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Padomi dabā gājējiem

Iesaka aktīvās atpūtas preču veikalu Gandrs āra dzīves speciāliste Agnese Bernāte
Dodoties dabā aktīvajā ērču sezonā, īpaša uzmanība jāpievērš apģērbam, izvēloties to pieguļošu, lai ērcei nebūtu iespēja pakļūt zem apģērba slāņa. Kā arī - svarīgi ir vilkt gaišas krāsas apģērbu, jo šādi ērci pamanīt būs daudz vieglāk.
Jāatceras arī par gaišas krāsas galvassegu, kas pasargās gan no saules, gan mazinās iespēju ērcei ieķerties matos.
Apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt, - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs.
Palīdzēs arī papildu aizsarglīdzekļi - aizsardzības līdzekļi pret ērcēm, tomēr tas nedos rezultātus, ja apģērbs nebūs pielāgots tā, lai ērces zem tā nevarētu pakļūt.
Ja tomēr ērce ir piesūkusies un jūs atrodaties dabā, kur nav tūlītējas iespējas nokļūt uz tuvāko medicīnas punktu, ir iespēja ērci izņemt, izmantojot īpašu pinceti, kas paredzēta ērču izvilkšanai. Noderēs arī vienkārši pincete, tādas parasti ir iestrādātas tūrismam paredzētos nažu komplektos.
Gadījumā, ja pie rokas nav neviens no iepriekš aprakstītajiem ērču izvilkšanas līdzekļiem, var izmantot cilvēka matu, izmantojot to diega vietā un izvelkot ērci ar cilpas izvilkšanas tehniku.
Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Tāpat jāpārbauda bērni un mājdzīvnieki.
Jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.
Vienu mēnesi pēc ērces piesūkšanās vēlams lietot vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīnu (labāk dabīgā veidā). Izvairīties no saaukstēšanās, alkohola lietošanas un intensīvām fiziskām slodzēm.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?