Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dalailamu apsūdz separātismā

Ar krāšņu un ideoloģiski uzlādētu uzvedumu otrdien Tibetas galvaspilsētā Lhasā atzīmēta 50. gadadiena, kopš Ķīnas komunistu valdība reģionam piešķīra autonomijas statusu. Ķīnas centrālā valdība paziņojusi, ka tās paspārnē Tibeta pēdējā pusgadsimta laikā ir uzplaukusi, un apsūdzēja trimdā Indijā dzīvojošo tibetiešu garīgo līderi dalailamu separātisma uzkurināšanā. Aktīvisti izmantojuši gadadienu, lai norādītu uz slikto cilvēktiesību stāvokli Tibetā.

Nomelno dalailamu

Ceremonijā, kas notika dalailamas kādreizējās rezidences - Potalas pils - pakājē, dažādus mākslinieciskus priekšnesumus sniedza aptuveni 6000 mūziķu un dejotāju, kas bija tērpušies tradicionālajos tibetiešu tērpos. Notika arī parāde, kurai pa priekšu maršēja cilvēki, kas nesa milzīgu Ķīnas ģerboni un attēlus ar visiem līdzšinējiem valsts vadītājiem. Viņiem sekoja Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas karavīri, vēsta AP.

Pasākuma dalībniekus un 20 tūkstošus apmeklētāju uzrunāja Komunistiskās partijas augstākās lēmējinstitūcijas - Politbiroja Pastāvīgās komitejas - loceklis Jui Džeņšens, kurš ir ceturtā ietekmīgākā Ķīnas amatpersona. «Pēdējos 50 gadus Ķīnas Komunistiskā partija un tibetiešu tauta pārveidojusi atpalikušo seno Tibetu par plaukstoši sociālistisku jauno Tibetu,» sacīja Jui Džeņšens, piebilstot, ka šajā laikā Tibetas iekšzemes kopprodukts ir pieaudzis 68 reizes.

Viņš arī paziņoja, ka dalailama, kas 1989. gadā saņēma Nobela Miera prēmiju, ir vardarbīgs separātists, kas vēlas šķelt Ķīnas vienotību. «Dažādu tautību cilvēki ir iesaistījušies cīņā pret separātismu, nepārtraukti traucējot dalailamas kliķes un naidīgu ārvalstu spēku šķeltnieciskajām un kaitnieciskajām aktivitātēm,» Jui Džeņšenu citē ziņu aģentūra Reuters.

Ķīnas valdības mediji šonedēļ izvērsuši dalailamas nomelnošanas kampaņu. Tabloīds Global Times dēvēja viņu par «krāpnieku» un «cietsirdīgo valdnieku trimdā».

14. dalailama jeb Tibetas tradicionālais budistu līderis pameta dzimteni 1959. gadā pēc neveiksmīgas budistu sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu, kura karaspēks reģionu okupēja (Pekina to sauc par «miermīlīgu atbrīvošanu») 1950. gadā. Kopš tā laika viņš iestājas par plašāku Tibetas autonomiju Ķīnas sastāvā, nevis par reģiona neatkarību, kā mēdz apgalvot Pekina.

Apspiežot tibetiešus

Ķīna Tibetas Autonomo reģionu pasludināja 1965. gada 1. septembrī. Formāli Tibetas valdībai ir tiesības patstāvīgi lemt par reģiona iekšējām lietām, bet dzīvē Tibetas augstākās amatpersonas izraugās Pekina. Reģionā, kas iekļauj tikai aptuveni pusi no Tibetas vēsturiskās teritorijas, kopš 2008. gadā notikušajiem asiņainajiem protestiem pret Pekinu ir pastiprināta policijas un armijas klātbūtne. Ārvalstu mediju vizītes reģionā tiek stingri kontrolētas.

Pazīstamā cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch (HRW) paziņojusi, ka vārda brīvība Tibetā ir «smagi ierobežota». «Tibetieši aizvien vairāk un vairāk saskaras ar ticības un pārvietošanās ierobežojumiem, sociālo kontroli un sabiedrisko aktivitāšu uzraudzību, kā arī tiek pakļauti tādai sociālekonomiskajai politikai, kas neatgriezeniski izmainīs daudzu tibetiešu dzīvesveidu,» teikts HRW paziņojumā.

Organizācija Free Tibet, kas iestājas par tibetiešu tiesībām, apgalvo, ka viņi ciešot no pārvietošanās ierobežojumiem, cenzūras un dzīvojot sistēmā, kuras uzdevums ir sodīt tos, kas iebilst Ķīnas centrālās valdības lēmumiem: «Ja Tibetas iedzīvotājiem ir labas ziņas, ko pastāstīt, kāpēc Pekina neļauj viņiem to brīvi darīt?» Free Tibet arī uzskata, ka Pekinas kontrolētā Tibetas Autonomā reģiona valdība ir «rezultāts pašlaik izvērstajiem propagandas mēģinājumiem» pārrakstīt Tibetas vēsturi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?