Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Darbam Latvijā ir priekšrocības

Katru gadu no Latvijas izbrauc tūkstošiem darbspējīgā vecuma ļaužu, kuri pamet ne tikai dzimteni un darbu, bet pat ģimeni. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ārpus Latvijas dzīvo aptuveni 370 tūkstoši valstspiederīgo. Pērn valsti pameta 22,6 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, turklāt no tiem gandrīz ceturtā daļa (23%) bija darbspējas vecuma emigranti, 4,3 tūkstoši bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem, un šis skaitlis nemazinās. Tāpat sarūk to cilvēku skaits, kuri atgriežas Latvijā.

Uzskats, ka Latvijā nevar atrast darbu, ir ļoti maldīgs. Par piemēru var ņemt apkalpojošo sfēru. Apskatot darba tirgus portālus, var redzēt, ka daudzi uzņēmumi meklē darbiniekus. Līdzīga situācija ir HoReCa nozarē - trūkst viesmīļu, bārmeņu, pavāru, pārtikas tehnologu un konditoru. Liela daļa šo nozaru speciālistu krīzes gados pameta Latviju, tāpēc tagad, kad mūsu valsts ekonomika atguvusies un parādās jaunas darba vietas, vairs nav cilvēku, kas tās aizpildītu.

Nav jāuzdod jautājums «Kāpēc jūs pametat dzimteni?», lai noskaidrotu aizbraukšanas motīvu. Iemesls aizbraukšanai bija ļoti vienkāršs - darba trūkums un neadekvāts atalgojuma līmenis. Lai uzlabotu situāciju, uzņēmējiem nevajag paļauties uz solītajiem reemigrācijas plāniem, bet rīkoties pašiem. Galu galā - valsts darba vietas nerada, to dara uzņēmēji.

Skaidrs, ka uzņēmēji Latvijā nevar sacensties ar to algu līmeni, ko piedāvā darba devēji Rietumeiropā, taču var un vajag piedāvāt to, ko faktiski neiespējami atrast ārvalstīs. Uzņēmumiem jārada iekšējie apstākļi, kas darbinieku mudinātu tieši šajā uzņēmumā turpināt strādāt un attīstīt sevi. Šādi apstākļi var būt lojalitātes programmas (piemaksa par nostrādāto gadu skaitu uzņēmumā), darbinieku atbalsta programma, iekšējo apmācību skola, darbinieku iesaiste darba grupās, kurās tiek pieņemti lēmumi, kas pēc tam ietekmē darbinieku ikdienu, jauno tehnoloģiju izmantošana darbā un arī tādas pavisam vienkāršas lietas kā ieklausīšanās darbiniekā un ikdienas atbalsts no tiešā vadītāja.

Tāpat jāsaprot, kāpēc esošie darbinieki strādā uzņēmumā, un tie faktori, kas viņus uzņēmumā notur. To var noskaidrot ikdienas sarunās ar darbiniekiem, mikroklimata pētījumos un ikgadējās apmierinātības aptaujās. Tas palīdz identificēt darbinieku piesaistošos faktorus un censties tos pilnveidot un padarīt vēl redzamākus, kas var pamudināt darbam uzņēmumā pieteikties jaunus darbiniekus. Tāpat jārada interesantas iekšējas programmas, kas atbalstītu ikvienu uzņēmuma darbinieku un attīstītu viņu kā profesionāli.

Uzņēmumam ir būtiski darba meklētāju acīs saglabāt labu reputāciju un vairot savu korporatīvo, sociālo atbildību. Tas nozīmē, ka uzņēmumam jādomā arī par ārējo komunikāciju - labdarības projektiem un citām šāda veida aktivitātēm.

Darbinieku mainība rada izmaksas darba devējam, tāpēc uzņēmumi šobrīd visdažādākajos veidos cenšas noturēt darbiniekus, piemēram, ar katru darbinieku, kas pieļauj domu doties prom no uzņēmuma, notiek intervija, kuras mērķis ir noskaidrot darbinieka aiziešanas iemeslu un saprast, kas uzņēmumam jādara, lai darbinieks tomēr neaizietu. Galvenā atslēga - komunikācija!

*Izklaides un atpūtas vietu tīkla Klondaika Personāla nodaļas vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?