Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Darbs ātrajos - garoza bez maizes

Darbs neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā (NMP) ir atbildīgs, saspringts un reizēm arī bīstams. Lauku rajonos mediķi ar īpašām raizēm gaida ziemu. Bieži vien piemāju ceļi nav iztīrīti, operatīvais transports pa tiem nespēj izbraukt, un atsevišķos gadījumos pacientus nākas uz nestuvēm nest, pat kilometriem brienot pa sniegu.

Vēršoties Dienas redakcijā, NMP darbinieki no dažādiem lauku reģioniem par šiem apstākļiem pat vairs nesūdzas, norādot uz vēl vienu problēmu - lai gan atalgojums, salīdzinot ar noslodzi, nebūt nav liels, no tā nozīmīgu daļu nākas atdot par obligātiem kursiem. Publiski par to sūdzēties viņi baidās, jo, ja kāds vēlas paust savu viedokli, tas esot jāsaskaņo.

Ārsta palīdze Līga mēnesī saņem 465 eiro, un salīdzinājumā ar kolēģu algu summa pat ir diezgan liela. Tomēr no pagājušā gada beigām arī viņa ir nobažījusies, cik ļoti būs jāsavelk josta, lai būtu iespējams uzturēt ģimeni. Līga stāsta, ka ir beidzies Eiropas Savienības (ES) finansējums, ar ko tika apmaksāti obligātajai resertifikācijai nepieciešamie kursi. Taču normatīvi nosaka, ka atjaunot ārsta palīga sertifikātu nepieciešams ik pa pieciem gadiem. Šajā laikā jāapmeklē dažādi semināri un kursi, kopā jāsavāc 100 kredītpunktu. «Tas nozīmē, ka reizi piecos gadus mums ir jāiziet traumu, kardiogrammu un citus kursus, par katru no tiem tiek piešķirti kredītpunkti. Tā kā ES līdzekļus vairs nepiešķir, mums tas jādara par savu naudu. Piemēram, aizvadītajā nedēļas nogalē bija īsais kurss klīniskajā elektrokardioloģijā, tā dalības maksa bija 69 eiro, par to piešķir 16 kredītpunktu. Es saņemu 465 eiro mēnesī, man par šo naudu ir ne tikai jāizdzīvo pašai, bet arī jāuztur ģimene. Šos 69 eiro es krāju. Bet tad, kad es sakrāju, nav garantijas, ka es varēšu iziet mācības, jo kurss jau ir aizpildīts,» stāsta Līga.

NMP dienesta preses sekretāre Ilze Bukša pārmetumus par jaunajām pārmaiņām, kas paredz mediķiem pašiem no savas algas segt obligātās mācības, gan noraida. Viņa aicina Dienu sazināties ar profesionālajām organizācijām, jo tieši to kompetencē esot resertifikācijas sistēma. Savukārt dienests sistēmu nedz nodrošina, nedz uztur. I. Bukša uzskaita, kuras organizācijas kādu resertifikāciju organizē, piemin Ministru kabineta (MK) noteikumus numur 943, kas nosaka šo sertifikācijas kārtību, tāpat neaizmirst arī Ārstniecības likuma 48. pantu, kas nosaka, ka ārstniecības personu pienākums «ir regulāri pilnveidot savu profesionālo kvalifikāciju un izglītoties neatliekamās palīdzības sniegšanā, lai nodrošinātu sertifikāta uzturēšanu jeb resertifikāciju». Vēl obligātās prasības NMP darbiniekiem nosaka citi MK noteikumi, kas paredz, ka ātrās palīdzības brigādes darbiniekiem reizi gadā jāveic teorētisko un praktisko iemaņu pārbaude palīdzības sniegšanā. Arī ikgadējās kvalifikācijas pārbaudei jāgatavojas un jāapmeklē kursi. Tos gan NMP dienests organizējot bez maksas. Arī par ikgadējo pārbaudi piešķir punktus, kas tiek krāti resertifikāta iegūšanai. Līga gan norāda - arī par kursiem pirms ikgadējām kvalifikācijas pārbaudēm jāmaksā pašiem mediķiem, turklāt šajos kursos var iegūt tikai nelielu daļu no kopumā nepieciešamajiem kredītpunktiem.

Oficiālais komentārs no ikdienā medicīnā strādājošo teiktā atšķiras arī citos punktos. Piemēram, daļai dienestā strādājošo ārstu palīgu nav jaunajām prasībām atbilstoša sertifikāta. Lai to iegūtu, bija nepieciešamas viena gada mācības, kas darbiniekiem nebija jāsedz no savas kabatas, jo, dienestam veidojoties, darbā tika pieņemtas medmāsas, kurām būtu bijis jāpārkvalificējas par ārstu palīgiem. «Tika radīta iespēja - ja māsas gribēja strādāt ātrajā palīdzībā, viņām bija jāpārkvalificējas. Varēja pieteikties, un tas tika arī nodrošināts,» uzsver I. Bukša. Kāda cita NMP dienesta darbiniece Ilze gan stāsta, ka iespēju bez maksas iegūt sertifikātu nav saņēmusi. Viņa strādā laukos, kur bezmaksas kursi piedāvāti tikai vienam darbiniekam, kamēr «pārējie palika bešā». «Sākumā par to nepārdzīvoju, savukārt tagad saprotu - nauda ir beigusies, un man par mācībām pašai būs jāmaksā. Un tā ir liela summa, bet saprotu, ka pretējā gadījumā varu palikt bez darba,» nopūšas Ilze, paužot nožēlu, ka tik nozīmīgai profesijai nav nedz motivējoša atalgojuma, nedz arī atbalstošas vadības attieksmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?