Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Darbu atrast var. Trūkst vēlmes strādāt

Atņemt pabalstus - tik kategoriski ir Dienas uzrunātie uzņēmēji Preiļu pusē, jautāti, kā ieinteresēt atgriezties darba tirgū tos, kuri gadiem ir bez darba un pārtiek no valsts un pašvaldības piešķirtajiem pabalstiem, jo darbu tie, kuri grib, atrast var. Taču nedot likumā noteiktos pabalstus, arī tad, ja cilvēks pats neizrāda īpašu interesi par darbu un savas dzīves uzlabošanu, nevar - norāda pašvaldībās.

Iezīmējas vēl kāda problēma - laukos trūkst sociālo darbinieku, kas būtu apmācīti un sagatavoti strādāt ar ģimenēm, kurās ir ilgstoši bezdarbnieki, pabalstu patērētāji. Psihologi piebilst - šādas ģimenes rada nākamo pabalstu patērētāju paaudzi, ko apliecina arī pašvaldību sociālajos dienestos.

Zemnieki meklē strādniekus

Šī situācija raksturīga arī Vārkavas novadam, kurā mīt Annas Bogdanovas ģimene. Viņa ir viena no aptuveni 57 tūkstošiem bezdarbnieku, kas bez darba ir ilgstoši. Diena jau rakstīja, ka 48 gadus vecā sieviete nav strādājusi vismaz 19 gadu un visu šo laiku ģimene pārtikusi lielākoties no valsts un pašvaldības piešķirtajiem pabalstiem. Kādu brīdi pelnītājs bijis Anna vīrs, taču arī viņš šobrīd ir bez darba, lai gan vietējie lauksaimnieki stāsta, ka darbu atrast var, viņiem pašiem trūkstot strādnieku. Citu vakanču gan Vārkavas novadā šobrīd nav. Brīvas darba vietas atrodamas 13 kilometrus attālajos Preiļos. Lai gan uz piedāvātajām vakancēm cilvēks bez izglītības un kvalifikācijas pretendēt nevar. Savukārt Līvānu kūdras fabrika sezonas darbu piedāvā pat 100 strādniekiem, kuriem neprasa ne īpašu izglītību, ne kvalifikāciju.

Taču būtisks šķērslis laukos ir transports, lai nokļūtu darbā citā pagastā vai tuvākajā pilsētā. Vārkavas novada domē stāsta, ka var izmantot skolēnu autobusu, kas gan kursē tikai mācību laikā. Uz Preiļiem var izbraukāt ar sabiedrisko transportu, kas izmaksā latu dienā turp un atpakaļ. Taču šis variants der tad, ja darbs ir no pusdeviņiem līdz pieciem. Ar citu darba laiku braukāšanu savienot grūti. Taču no Vārkavas novada jau cilvēki brauc uz darbu Preiļos, iespējams kooperēties. Ar Līvāniem ir sarežģītāk - lai pievārētu aptuveni 30 kilometrus, galā var nokļūt tikai pārsēžoties un ikdienā izbraukāt būtu grūti.

Piedāvā bērnudārzu un kursus

Annas ģimenē aug pieci bērni, no kuriem pirmsskolas vecuma mazuļi dzīvo mājās, un tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc sieviete pati nemeklē darbu. Taču sievietēm, kuras audzina mazuļus, Vārkavas novadā dotas visas iespējas. Rožkalnu pagastā ir bērnudārzs, bet katrā skolā - grupiņa pirmsskolas vecuma bērniem, kur mazos nogādā ar skolēnu autobusu un mazuļus ceļā pavada auklīte. Par bērnu ēdināšanu dārziņā gan jāmaksā, taču Vārkavas novada domes vadītāja Antra Vilcāne piebilst - ir lielas iespējas saņemt brīvpusdienas. Diemžēl ar pašu Annu, lai noskaidrotu, vai viņa būtu gatava jaunākos bērnus laist dārziņā un iet strādāt vai braukt uz darbu citviet, sazināties neizdevās.

Problēma gan tā, ka līdzīgi kā Annai, kura nav apguvusi nekādu profesiju un agrāk tikai kolhozā strādājusi par lopkopi, lielākajai daļai ilgstošo bezdarbnieku trūkst izglītības un ir darba tirgum neatbilstoša kvalifikācija. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) gan uzsver, ka bezdarbnieki var pieteikties profesionālās un neformālās izglītības programmās, taču ar varu piespiest mācīties nevienu nevar. NVA Preiļu filiālē, uz kurieni jādodas arī Vārkavas novada iedzīvotājiem, šobrīd var pieteikties, piemēram, grāmatvežu, šuvēju, pārdevēju (šobrīd tieši tiek piedāvātas mazumtirdzniecības pārdevēju vakances), datu ievadīšanas operatoru un citos kursos. Preiļu filiāles vadītāja Leontīna Saleniece piebilst, ka ne vienmēr uz kursiem jābrauc uz Preiļiem, ir pagasti, kur nodarbības rīko sadarbībā ar vietējām skolām. Taču Vārkavas novadā uz vietas diemžēl šāda piedāvājuma šobrīd nav.

Top komentāri

zz
z
Komentārus jau arī raksta tādi pat plukatas ka tajā bildē Kādēļ viņiem mājās tāda cūku kūts Nejau aiz nabadzības ,bet slinkuma.Košanai jau naudas pietiek uzreiz var redzēt. Strādāt jau nav laika. Jādzer.Tie kas saka ka pa 200 ls nestrādās ir slinki pamuļķi .Bezdarbniekos nekad neesmu stājies kaut arī varēju. Strādājis esmu arī par 68ls mēnesī Par transportu vēl piemaksāju pats. Man ģimeni bija jāuztur.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?