Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dārgāka gāze, elektrība, apkure un transports

Par energoresursiem, grāmatām un medikamentiem cilvēkiem nākamgad var nākties maksāt vairāk, ja tiks atbalstīts Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums atcelt visas pašlaik spēkā esošās samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes. Iezīmējot uzņēmēju sen gaidītos virzienus nodokļu politikā, FM pirmdien Tautsaimniecības padomes sēdē arī lika galdā priekšlikumu palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu u. c. plānus nodokļu politikā, kas varētu stāties spēkā nākamgad.

Nodokļu pamatlikmes nav plānots mainīt, tā vietā 2011. gada budžetu iecerēts konsolidēt arī ar turpmāku izdevumu cirpšanu valsts sektorā un aktīvāku cīņu ar ēnu ekonomiku. Bažījoties par gaidāmo Saeimas vēlēšanu ietekmi uz budžeta konsolidāciju, Tautsaimniecības padome kopumā neiebilda pret FM rosinātajiem virzieniem nodokļu politikā.

Neesot efektīvas

Samazinātās PVN likmes, pēc FM pārstāvja Jura Stinkas sēdē teiktā, būtu atceļamas, jo tās nav efektīvs risinājums ne kādas iedzīvotāju grupas, ne nozares atbalstam. Grāmatizdevēji gan norādījuši uz pretējo - PVN likmes kāpināšanas dēļ no 5 uz 21% pērnā gada sākumā viņiem radās milzīgi zaudējumi. Atzīstot šo lēmumu par kļūdu, Saeima PVN likmi grāmatām pērn vasarā samazināja uz 10%. Līdzšinējā pieredze arī liecina, ka, palielinoties nodokļa likmei, vairāk vai mazāk pieaug arī attiecīgā produkta cena. Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle gan cer, ka cilvēki vairāk tērēs un tādējādi stimulēs iekšējo patēriņu, ja tiks atbalstīta FM iecere paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu. Tam un arī pasākumiem to cilvēku aizsardzībai, kuri negūtu labumu no neapliekamā minimuma celšanas, plānots novirzīt daļu no PVN likmes izlīdzināšanā gūtajiem 95 miljoniem latu. Patlaban neapliekamais minimums Latvijā ir 35 lati - tas ir gandrīz trīs reizes zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā. Kāds būtu palielinātais neapliekamais minimums, pašlaik nav skaidrs, jo FM piedāvājusi virzienus nodokļu politikas maiņā, bet konkrēti pasākumi vēl tiek izstrādāti.

Vērtēs atvieglojumus

Ministrija vērtēs arī uzņēmumu ienākuma nodokļa un arī IIN atvieglojumu, kā arī atsevišķu valsts nodevu lietderību. Atsevišķās nodevās valsts, pēc FM pārstāvja sacītā, gūst mazāk naudas nekā tērē to iekasēšanai. Vēl tiks vētīta iespēja paaugstināt vieglo auto un motociklu reģistrācijas nodokli ekskluzīviem un dārgiem auto, kā arī ieviest nodokli ekskluzīviem peldlīdzekļiem un lidaparātiem. Papildu ieņēmumi budžetā plānoti, mainot nekustamā īpašuma nodokli, taču tādā mērā, lai tas nepasliktinātu trūcīgo stāvokli. Savukārt akcīzes nodokli plānots neaiztikt, ņemot vērā alkohola un tabakas izstrādājumu legālā patēriņa būtisko kritumu pēdējā laikā. FM arī vēlas samazināt IIN likmi, taču starptautisko aizdevēju nosacījumu dēļ to varēs darīt ne ātrāk kā 2014. gadā, piebilda J. Stinka. Pārējās iepriekš minētās izmaiņas varētu stāties spēkā 2011. gadā. Starptautiskie aizdevēji neesot iebilduši pret FM iecerēm nodokļu politikā. Konkrētus pasākumus Tautsaimniecības padome mudināja FM iesniegt maijā.

Alternatīva celšanai

Ātrāk, proti, šī mēneša laikā, FM jāizstrādā programma pelēkās ekonomikas iegrožošanai, tālab atbildīgajā ministrijā tiek veidota darba grupa FM valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska vadībā. Pēc J. Stinkas teiktā, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir 12-16%, dažos avotos minēti pat 40% no valsts iekšzemes kopprodukta. «Valsts ieņēmumu dienests nespēj aktīvi cīnīties ar nelegālo ekonomiku,» atzina D. Tauriņš. Pēc FM aplēsēm, ēnu ekonomikas samazināšana un budžeta ieņēmumu audzēšana šādā ceļā varētu būt kā alternatīva, lai turpmāk neceltu nodokļu slogu. «Ja ēnu ekonomiku izdotos samazināt pat par 1,5%, nevajadzētu aiztikt nevienu nodokli,» nepieciešamību aktīvāk cīnīties pret ēnu ekonomiku Tautsaimniecības padomē pauda arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis Egils Baldzēns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik iegūs

Plānotie ieņēmumi no samazināto PVN likmju atcelšanas

Medikamenti
Ls 48,4 milj.
Siltumenerģija
Ls 14,42 milj.
Sabiedriskais
transports Ls 9,84 milj.
Elektrība Ls 9,71 milj.
Avīzes un žurnāli
Ls 4 milj.
Grāmatas Ls 3,54 milj.
Dabasgāze Ls 2,7 milj.
Medicīniskās ierīces
un preces Ls 2,19 milj.
Malka Ls 0,19 milj.

Avots: Finanšu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?