Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Darījumā ar Dalkia ministriju neapiet

Pārdodot Rīgas siltuma (RS) daļas tā mazākuma akcionāram Dalkia, pašvaldībai būs jāpiedāvā tās iegādāties arī pārējiem siltumapgādes uzņēmuma īpašniekiem - valstij un tai piederošajam Latvenergo, kuriem abiem, tāpat kā Dalkia, ir pirmpirkuma tiesības, norāda juristi. Kādreizējais Privatizācijas aģentūras darbinieks Viktors Šadinovs uzsver: «Pašvaldība šajā gadījumā nevar apiet nevienu, jautājums tikai - vai kādam citam ir nauda.»

Ekonomikas ministrija pagaidām nekomentē iespējamo pašvaldības daļu iegādi, jo tai par domes plāniem gandrīz nekas nav zināms. Ministrs Artis Kampars (JL) lūdzis pašvaldībai viest skaidrību par briestošo darījumu. Viņš pieļauj iespēju vērsties tiesībsargājošajās instancēs, jo domes nodomus vērtē kā mēģinājumu veikt privatizāciju «pa sētas durvīm».

«Kampars ir ekonomikas ministrs, kuram būtu jādomā, kā Latvijai piesaistīt investīcijas, kādu signālu viņš ar saviem izteikumiem dod ārvalstu investoriem,» nekompetenci pārmet RS padomes priekšsēdētājs un domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC). Domes rīcībā būšot likumīgs ceļš, kā piesaistīt privātu partneri.

V.Stepaņenko ir drošs, ka tieši Dalkia iegādāsies daļu pilsētai piederošo akciju par cenu, kas atbilst ekspertu noteiktajai tirgus vērtībai, - 14 miljoni latu: «Šaubos, ka ārvalstu kreditori piekritīs, ka valsts realizē savas pirmpirkuma tiesības.»

Vienoties tieši ar Dalkia pašvaldība vēlas, lai iegūtu kontroli RS. Pašlaik domei pieder 49% siltuma piegādātāja akciju, Dalkia City Heat - 2%, Latvijas valstij - 48,995% un Latvenergo - 0,005%. Nodibinot ar Dalkia kopuzņēmumu, 51% tā daļu piederētu domei, taču franču kompānija uzņemsies atbildību par RS pārvaldīšanu.

Darījuma aizstāvji kā lielāko labumu rīdziniekiem pasniedz tieši Dalkia piesolītos ieguldījumus infrastruktūrā, no tiem galvenais «burkāns» - individuālo siltuma skaitītāju uzstādīšana dzīvokļos. Tiesa, kā otrdien pavēstīja Dalkia pārstāvis Guntars Kokorevičs, šis tehnoloģiskais risinājums neļaus RS perspektīvā atslēgt apkuri konkrētiem rēķinu nemaksātājiem, bet tāpat kā pašlaik - tikai visai mājai. Tas ir pretrunā ar domes amatpersonu vēl pērn rudenī izteikto vēlmi, ar ko tika pamatota nepieciešamība sadarboties ar šo Francijas energogigantu. «Mēs jebkurā gadījumā apsveiksim arī šādu Dalkia iniciatīvu,» tagad saka V.Stepaņenko un skaidro, ka kompānija varētu segt lielāko daļu no uzstādīšanas izmaksām. Kad kopuzņēmumu dibinās, vēl nav skaidrs. Tā nosaukums varētu būt Dalkia City Heat.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?