Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Daudzviet jau tagad var norēķināties ar eiro

Lai gan Latvijā eiro ieviešana plānota tikai 2014. gada 1. janvārī, jau tagad vairākās ārvalstu viesu iecienītās tirdzniecības vietās iespējams norēķināties arī eiro. Tiesa, šādas iespējas nodrošināšana prasa papildu ieguldījumus no uzņēmējiem.

Visos Elkor veikalos jau kopš 2012. gada pavasara pircējiem tiek piedāvāta iespēja par pirkumiem norēķināties arī ar eiro. Gadījumos, kad pircējs vēlas maksāt ar eiro, pirkuma cena tiek aprēķināta pēc Latvijas Bankas noteiktā lata - eiro valūtas kursa, pastāstīja Elkor veikalu tīkla valdes loceklis Ronalds Feldmanis.

Savukārt Statoil degvielas uzpildes stacijās ar eiro līdztekus dolāriem iespējams norēķināties jau vairāk nekā desmit gadu, norādīja Statoil pārstāvis Artūrs Eglītis. Statoil iespēju norēķināties ne tikai latos saviem klientiem piedāvā jau kopš darbības uzsākšanas Latvijā pirms 20 gadiem. Toreiz degvielas uzpildes stacijās tika pieņemti Amerikas Savienoto Valstu dolāri, kā arī Zviedrijas kronas, taču, laikam ejot, pieprasījums pēc zviedru banknošu maiņas kritās, tāpēc norēķini šajā valūtā tika pārtraukti.

A. Eglītis atklāja, ka Statoil klienti šo ērtību vērtē ļoti atzinīgi, jo, uzpildot degvielu vai iepērkoties Statoil veikalā, apmaksu iespējams veikt eiro un atlikumu saņemt latos. Šobrīd apmēram no katriem 100 Statoil klientiem viens izmanto šo servisu, sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Šī servisa nodrošināšanas papildu izmaksas veido atbilstošu kases sistēmu ieviešana un uzturēšana, inkasācijas izdevumi katram valūtas veidam atsevišķi, kā arī banku operācijas valūtu konvertēšanai, sacīja A. Eglītis. «Vai atmaksājas? Tas ir ieguldījums mūsu solījumā Vienmēr pa ceļam, tāpēc atmaksājas.»

Portāls Diena.lv novērojis, ka arī vairākos Rīgas centra un Vecrīgas bāros un restorānos maksājumus iespējams veikt eiro valūtā. Piemēram, vīna telpā Tinto šāda iespēja tiek nodrošināta, jo tā ir ļoti pieprasīta.

Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis skaidroja, ka lats kā likumīgā maksāšanas līdzekļa statuss nozīmē, ka nedrīkst atteikties pieņemt norēķinos Latvijā, bet tas neliedz darījuma pusēm brīvi vienoties par citu darījuma valūtu, piemēram, eiro, un pieņemt to norēķinos. Dažs degvielas tirdzniecības tīkls vai veikali tūristu bieži apmeklētās vietās tā mēdz rīkoties jau tagad, aprēķinot, ka tajā ir izdevīgums - atmaksājas tam nepieciešamie papildu ieguldījumi.

Taču lielāku daļu tautsaimniecības - uzņēmumus un valsts iestādes - jau šobrīd pārorientējot norēķiniem eiro, izmaksas tiktu attiecinātas uz ikvienu tirgus dalībnieku, ieskaitot mazus privātos uzņēmumus. Tādēļ, kā norāda M. Grāvītis, šādai iespējai ir pretargumenti - tas nav saimnieciski pamatoti, jo diez vai esam tik bagāti, lai varētu atļauties to, ko savulaik nejaudāja finansēt vecās ES dalībvalstis. «Tas drīzāk apdraudētu, nekā tuvinātu pilnvērtīgu pāreju uz eiro pēc kritēriju izpildes un uzaicinājuma pievienoties eirozonai,» sacīja M. Grāvītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?